Summit-ul NATO de la Lisabona: Vezi ce au decis liderii lumii

Duminica, 21 Noiembrie 2010, ora 20:13
6856 citiri
Summit-ul NATO de la Lisabona: Vezi ce au decis liderii lumii
Foto: Novinite

Cel mai important summit NATO, cum l-a numit secretarul general Anders Fogh Rasmussen, a adus decizia importanta de retragere a trupelor din Afganistan si de includere a Rusiei in proiectul de realizare a unui scut antiracheta in Europa.

La summit au participat 28 de delegatii din care au facut parte sefi de stat sau de Guverne ale tarilor membre. Acestia au decis strategia NATO pentru urmatorii zece an.

Principala decizie a fost cea de retragere a trupelor Aliantei din Afganistan, la inceputul anului viitor, pana in 2014 urmand ca autoritatile afgane sa fie complet responsabile de securitatea propriei tari, dupa daramarea regimului taliban.

La o conferinta de presa la care s-au aflat presedintele afgan Hamid Karzai si secretarul general al NATO, Ban Ki-moon, Anders Fogh Rasmussen a declarat, insa, ca NATO nu va abandona Afganistanul sau regiunea, chiar si dupa ce trupele vor parasi zona.

"Parteneriatul pe termen lung la care am convenit nu este numai un semnal ca implicarea noastra va dura dincolo de misiunea noastra de lupta. Este si un semnal in regiune ca nu vom lasa in urma un vid de securitate care va crea instabilitate", a precizat Rasmussen.

NATO a aprobat strategia de retragere din Afganistan

Sistemul antiracheta al NATO, o umbrela protectoare de 280 de milioane de dolari

Mai mult, planul de retragere a trupelor din Afganistan a avut si girul delegatiei ruse. "Securitatea noastra este indivizibila", a declarat Rasmussen in fata participantilor, inclusiv presedintele american, Barack Obama, si omologul sau rus, Dmitri Medvedev.

Rusia a acceptat sa participe la scutul antiracheta

O alta decizie cruciala a fost cea legata de participarea Rusiei la proiectul scutului antiracheta care ar urma sa fie amplasat in Europa si care pana acum a provocat tensiuni intre Statele Unite si rusi.

Rusia a acceptat sambata, la Lisabona, sa participe la viitorul sistem antiracheta al NATO, o umbrela protectoare de 280 de milioane de dolari. Sistemul vizeaza sa apere aliatii NATO si tarile din estul bazinului mediteranean de o amenintare in crestere, in special de rachetele cu raza de actiune Shahab-3 si Qiam-1, care sunt dezvoltate de Iran, desi republica islamica nu a fost mentionata.

Sistemele terestre de rachete vor fi instalate pana in 2015 in Polonia, Romania sau in ambele tari. In 2018 vor fi aduse drone capabile sa elimine amenintari aeriene, iar pana in 2020 ar urma sa fie instalate sisteme cu raza mai lunga de actiune, care sa contracareze eventuale rachete intercontinentale. Acestea vor fi sustinute de sisteme radar puternice, precum cel din Fylingdales din North Yorkshire.

Cea mai importanta componenta a summit-ului si obiectivul tarilor occidentale a fost dialogul cu Rusia. In cadrul summit-ului, presedintele american Barack Obama si cel rus Dmitri Medvedev au discutat in cadrul unei intalniri private si despre innoirea tratatului START, privind dezarmarea, relateaza CNN.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Summit NATO, #decizii summit NATO , #NATO