Summitul NATO de la Varsovia: Cele mai importante decizii care s-au luat

Duminica, 10 Iulie 2016, ora 12:03
5429 citiri
Summitul NATO de la Varsovia: Cele mai importante decizii care s-au luat
Foto: Arhiva Ziare.com

Desfasurarea de forte militare in tarile baltice si in Polonia, preluarea scutului antiracheta din estul Europei de la SUA si consolidarea cooperarii cu Uniunea Europeana se numara printre subiectele intens dezbatute la summitul NATO care a avut loc la Varsovia in perioada 8-9 iulie.

Potrivit Reuters, cele mai importante decizii luate de aliatii NATO, in cadrul reuniunii bianuale, sunt:

- Liderii statelor membre ale NATO au aprobat desfasurarea de forte militare in tarile baltice si in estul Poloniei, incepand cu ianuarie 2017, pentru a descuraja Rusia, ca raspuns la ocuparea Crimeei de catre Moscova in 2014, scrie Reuters.

Astfel, va fi desfasurat cate un batalion in Estonia, sub comandamentul Marii Brianii, in Polonia, sub comandamentul SUA, in Letonia, sub comandamentul Canadei, si in Lituania, sub comandamentul Germaniei. Cele patru batalioane vor avea in total intre 3.000 si 4.000 de militari.

- Alianta nord-atlantica a preluat comanda scutului antiracheta al SUA din Europa, construit pentru a contracara atacurile cu rachete balistice din Iran.

Detalii despre cum

- Aliatii NATO au convenit sa sprjine finantarea fortelor de securitate afgane intre 2018 si 2020 cu aproximativ 1 miliard de dolari anual. Tarile NATO vor continua sa mentina trupe in Afganistan dupa 2016, pentru a instrui trupele afgane.

- Liderii NATO au fost de acord sa sprijine misiunea militara a Uniunii Europene din largul coastei libiene, impotriva traficantilor de persoane.

- NATO si UE au semnat un pact de cooperare menit sa consolideze increderea intre cele doua institutii si cooperarea in domenii care variaza de la patrule maritime la prevenirea eventualelor atacuri cibernetice din Rusia.

- NATO si-a reafirmat angajamentul fata de o combinatie de forte conventionale si nucleare, avertizand indirect Rusia ca alianta dispune de capabilitati mult superioare oricarui adversar.

Seful NATO spune ca stam uniti in fata Rusiei. In replica,

.

- Criza din Ucraina s-a aflat pe agenda summitului, iar liderii NATO si-au reafirmat sprijinul pentru Kiev in vederea modernizarii fortelor armate ucrainene.

- Premierul demisionar David Cameron a anuntat ca va supune la vot in Parlament, pe 18 iulie, reinnoirea sistemului nuclear Trident al Marii Britanii, un factor "esential de descurajare" atat pentru securitatea Marii Britanii, cat si a NATO, in general. Votul va confirma sprijinul pentru inlocuirea flotei de patru submarine cu nave noi, a sustinut Cameron la Varsovia.

Citeste si care sunt concluziile presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, care crede ca am reusit o realizare senzationala:

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#decizii summit NATO, #summit NATO Rusia, #NATO batalioane , #NATO