De frica Rusiei, NATO trimite mii de militari in Europa de Est

Vineri, 20 Mai 2016, ora 18:31
7545 citiri
De frica Rusiei, NATO trimite mii de militari in Europa de Est
Foto: Ziare.com

NATO ar putea desfasura in Europa de Est cinci batalioane cu pana la 3.500 de militari, o masura luata pentru a descuraja Rusia sa aiba si in statele baltice ori Polonia actiuni similare cu cele din 2014, cand si-a anexat Crimeea.

Anuntul a fost facut vineri de ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, la finalul reuniunii de la Bruxelles a omologilor sai din statele aliate, conform Reuters.

Oficialul britanic a subliniat ca batalioanele vor functiona ca "avertizor" pentru NATO despre orice amenintare potentiala.

Se asteapta ca ministrii Apararii ai Aliantei sa decida luna viitoare cu privire la efectivele acestor trupe. Philip Hammond a precizat ca nu vor exista forte ample desfasurate permanent, care ar putea fi interpretate de Kremlin drept o provocare.

"Se pare ca vor fi patru, poate cinci batalioane (...), iar rolul acestor formatii va fi sa actioneze ca un avertizor", le-a declarat Hammond reporterilor, precizand ca "scopul acestor forte nu este unul de agresiune".

Conform ministrului britanic, pana la 3.500 de militari ar putea fi desfasurati de-a lungul frontierelor Aliantei cu Rusia, urmand ca SUA, Marea Britanie si Germania sa preia majoritatea responsabilitatilor de comanda.

Razbunarea Rusiei pe NATO nu e ceea ce pare

Potrivit unor diplomati NATO, este probabil ca Statelor Unite sa le revina comanda a doua batalioane, iar Marii Britanii si Germaniei cate una.

Acest lucru inseamna ca la comanda unui al cincilea batalion se va afla un alt stat membru, posibili candidati fiind Danemarca, Spania, Italia sau Olanda, afirma sursele diplomatice.

Ministrii de externe ai NATO au declarat vineri ca au convenit sa propuna Moscovei o noua reuniune a Consiliului NATO-Rusia, care s-a intrunit in aprilie pentru prima data in ultimii aproape doi ani, dupa suspendarea acestuia in semn de protest fata de anexarea Crimeii de catre Rusia.

Breedlove, despre noul obiectiv al SUA si NATO in Europa de Est, dupa actiunile Rusiei

"Facem lucruri care ar putea fi gresit interpretate. Consideram ca a crea o oportunitate prin intermediul Consiliului NATO-Rusia este cea mai buna cale de a evita ca Rusia sa poata spune: 'nu am fost informati, nu am stiut detaliile'", a explicat Hammond.

"Consiliul NATO-Rusia functioneaza pe baza de consens. Daca vor sa discute (despre aceasta reuniune), pot discuta cu noi, nu doar sa ajunga la microfon", a reactionat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de TASS, dupa anuntul in acest sens facut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#NATO militari Europa Est, #NATO soldati Europa Est, #NATO Europa Est , #NATO