Declaratia Summit-ului NATO: Condamnam interventia Rusiei in Ucraina

Duminica, 07 Septembrie 2014, ora 08:21
3113 citiri
Declaratia Summit-ului NATO: Condamnam interventia Rusiei in Ucraina
Foto: Facebook/Alaturi de presedintele nostru

Presedintia si MAE au publicat, sambata seara, textul declaratiei Summitului NATO din Tara Galilor, in care sunt prezentate planurile de reactie ale Aliantei, stabilite ca urmare a actiunilor agresive ale Rusiei impotriva Ucrainei.

Declaratia adoptata de sefii de stat si de guvern participanti la reuniunea Consiliului Nord Atlantic din Tara Galilor reafirma faptul ca cea mai mare responsabilitate a NATO este "sa protejeze si sa apere teritoriile si populatiile noastre impotriva unui atac, asa cum prevede Art. 5 al Tratatului de la Washington".

Totodata, liderii statelor membre se angajeaza sa consolideze mai departe legatura transatlantica si sa asigure resursele, capabilitatile si vointa politica necesare pentru a se asigura ca Alianta "ramane gata sa faca fata oricarei provocari" si sa apere libertatea si valorile comune privind libertatea individului, drepturile omului, democratia si statul de drept.

Potrivit documentului, pentru ca NATO sa fie pregatita sa raspunda "rapid si ferm" la noile provocari de securitate, a fost aprobat Planul de actiune al Aliantei pentru cresterea nivelului de reactie. Acest plan reprezinta "un pachet coerent si cuprinzator de masuri necesare pentru a raspunde schimbarilor mediului de securitate atat de la granitele NATO, cat si mai indepartate" si care "raspunde provocarilor Rusiei".

Summit NATO - Rasmussen, ultim apel la statele membre: cat trebuie sa investim in armata

Una dintre masuri este crearea unei Grupari Multinationale de Forte cu un Nivel de Reactie Foarte Ridicat, care va putea fi dislocata in cateva zile pentru a raspunde provocarilor ce apar, in special la periferia teritoriului NATO. Aceasta forta va include o componenta terestra cu forte aeriene, maritime si de operatiuni speciale.

De asemenea, va fi stabilita "o prezenta adecvata de comanda si control si unii facilitatori de forte in teren pe teritoriile Aliatilor estici".

In plus, va fi sporita capacitatea NATO de a intari rapid si eficient pe Aliatii estici "prin pregatirea infrastructurii, pre-pozitionarea echipamentelor si mijloacelor de aprovizionare si desemnarea bazelor specifice".

Liderii statelor NATO condamna "in termenii cei mai fermi interventia militara ilegala si in crestere a Rusiei in Ucraina" si cer Moscovei sa opreasca si sa retraga fortele din interiorul si de-a lungul granitelor Ucrainei, subliniind ca nu vor recunoaste "anexarea" ilegala si ilegitima a Crimeei. Acestia isi exprima ingrijorarea fata de comportamentul Rusiei vizavi de R. Moldova si Georgia.

In ceea ce priveste contributia statelor la bugetul Aliantei, se mentioneaza ca s-a stabilit ca tarile care nu aloca 2% din PIB vor stopa orice reducere a contributiei si isi vor fixa ca obiectiv atingerea acestui prag, precum si sporirea cheltuielilor pentru aparare in termeni reali pe masura ce PIB creste.

Este mentionata si apararea antiracheta, reafirmandu-se faptul ca aceasta are exclusiv un scop defensiv.

"Remarcam cu satisfactie ca dislocarea Aegis Ashore la Deveselu, Romania, respecta calendarul pentru a fi finalizata la orizontul anului 2015. Aegis Ashore va fi pusa la dispozitia NATO si va furniza o crestere semnificativa a capabilitatii NATO BMD", se arata in declaratie.

Apararea cibernetica devine parte a sarcinii de baza a NATO privind apararea colectiva. "O decizie pentru stabilirea situatiei in care un atac cibernetic ar putea sa conduca la invocarea art. 5 va fi luata de Consiliul Nord-Atlantic de la caz la caz", potrivit declaratiei.

Traian Basescu, dupa summit-ul NATO: Ne-am facut treaba, Romania e in siguranta

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri seara, dupa participarea la Summit, ca Romania si-a atins obiectivele pentru reuniune si ca a cerut MAE traducerea declaratiei adoptate, cel mai tarziu pana duminica. El a felicitat institutiile implicate in realizarea obiectivelor Romaniei.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....