Dungaciu: Romania nu a gresit niciodata atat de grav precum vecinii nostri Interviu (I)

Marti, 18 Iunie 2013, ora 19:09

   

Dungaciu: Romania nu a gresit niciodata atat de grav precum vecinii nostri Interviu (I)
Turcia, Bulgaria, Cehia si Ungaria fac pasi inapoi, in timp ce Romania ramane o zona de stabilitate, ceea ce este un mare avantaj pe care ar trebui sa il fructificam, subliniaza sociologul Dan Dungaciu.

Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane vorbeste intr-un interviu acordat Ziare.com despre riscul ca Turcia sa devina un "stat sfasiat" si descifreaza recentele scandaluri de coruptie din Bulgaria si Cehia, care dovedesc ca alianta nord-atlantica are o problema de securitate regionala.

"Cine stie cat de penetrate sunt acele servicii, cat de corupte sunt acele servicii si cate deservicii pot sa faca unei structuri precum NATO?", se intreaba Dan Dungaciu.

Cat despre Ungaria, aceasta a devenit un actor aproape nefrecventabil aflat intr-o involutie profunda.

"Romania capata din nou valente in plus, pentru ca nu am gresit pana acum niciodata atat de grav precum unii vecini ai nostri. Trebuie sa intelegem asta. Suntem mai credibili in ochii americanilor si ai NATO decat altii din jurul nostru. Sa profitam de asta", subliniaza Dan Dungaciu in interviul acordat Ziare.com.

Ce se intampla in acest moment in Turcia si cum ne afecteaza pe noi?

Ne afecteaza in doua feluri. Ca membru al NATO si al Comunitatii euroatlantice, sigur ca efectele sunt negative pentru ca orice subrezire a Turciei, orice intrare in criza a Turciei, slabeste si NATO ca institutie si flancul sudic, in care Turcia este un actor fundamental. Din acest punct de vedere, sigur ca Romania este afectata, alaturi de colegii sai.

Pe de alta parte insa, daca am privi mai egoist evolutiile din Turcia, am constata ca aceasta criza ridica intr-un fel valoarea de intrebuintare a Romaniei pe flancul sudic al NATO. Sigur ca niciodata Romania nu se va compara cu Turcia ca forta militara si strategica, dar cu siguranta ca semnificatia Romaniei ca element de stabilitate creste intr-o zona in care, iata, nici cea de a doua armata a NATO, ca pondere si ca forta de lovire, nu reuseste sa se mentina stabila si este pusa sa intre in jocuri de putere locala care nu ii fac bine din punct de vedere al coeziunii si coerentei interne. Deci Romania iese prin recul mai in fata.

In ceea ce priveste evolutiile din Turcia, dincolo de aspectele militare si geostrategice se ridica o problema cu adevarat complicata pentru lumea in care traim. The Economist spune ca e vorba despre Erdogan in criza din Turcia, altfel spus ca e vorba de ecuatia personala a unui lider care se crede un nou Kemal Ataturk - chiar daca cu semn schimbat - si care, din cauza modului in care actioneaza in societate, a reusit sa genereze si sa perpetueze aceasta criza.

Altcineva ar spune ca nu e vorba numai de Erdogan, este vorba si despre Islamul ca atare. Erdogan a rostit o fraza fundamentala in Parlamentul turc, in care a spus asa: "De ce europenii ne obliga sa consideram sacre legile lor si ne interzic sa consideram sacre legile noastre religioase?" Altminteri spus, de ce legislatia Coranului ar trebui sa fie incalcata, apropo inclusiv de problema interdictiei bauturilor alcoolice, pe cand legile europene trebuie sa fie considerate sacrosante?

Acest episod si aceste tipuri de dubitatii arata ca Erdogan e si altceva decat un lider autoritar si ca s-ar putea ca problema sa fie si modul in care islamul va reusi vreodata sa se asocieze cu modernitatea si sa produca societati de tipul celor produse de civilizatia iudeo-crestina. Si daca asa stau lucrurile, atunci criza din Turcia este mult mai profunda, Turcia risca sa intre intr-o zona de "stat sfasiat", adica jumatate din societate sa traga inspre vectorul vestic, occidental, si cealalta inspre un vector mai degraba islamic.

Daca se va intampla asta, atunci Turcia va intra intr-o faza de criza aproape endemica. Ramane sa vedem pe termen mediu si lung daca Turcia va reusi sa isi gaseasca cadenta. Dar daca Turcia intra in criza, atunci intra in criza si ca model pentru restul statelor musulmane din Orientul Mijlociu, intra de fapt in criza modelul de "modernitate selectiva" pe care il practica statelele musulmane: alegem din modernitate doar suprastructura, nu si valorile si fundamentele.

Esecul Turciei va fi esecul lumii islamice in fata unei modernitati de extractie iudeo-crestina, care a reusit ceea ce Islamul nu a reusit niciodata, adica sa separe puterea politica de cea religioasa, adica sa separe Biserica de stat. Turcia merita urmarita si din acest punct de vedere.

Cum sa descifram scandalurile de coruptie din Bulgaria si Cehia?

Suntem in alt registru aici. Coruptia nu e niciodata la fel. Daca am face o analiza a coruptiei in aceste spatii, o sa vedem ca in Romania coruptia a aratat cam asa: un lider politic foarte puternic si influent - presedintele Iliescu - a fost atat de puternic incat a putut sa protejeze politic, fara sa se implice nemijlocit, doar tacit, foarte multi oameni de afaceri care au actionat asa cum nu s-ar fi cuvenit sa actioneze, dupa standardele europene din anii '90. Practic, coruptia era la suprafata, neamenintata, neagresata, ea nu a patruns in zona mafiota a societatii, in subteranele societatii (erau toti si sunt inca la vedere) asa cum s-a intamplat, de pilda, in Bulgaria. Modelul bulgaresc de coruptie a fost diferit de cel romanesc.

Acolo, pentru ca nu a existat o personalitate politica cu o asemenea sustinere politica precum in Romania, si pentru ca a fost si criza enorma de acolo (falimentul Bulgariei, pana la urma, si interventia mecanismelor externe de control financiar) promotorii coruptiei au intrat in substraturile cele mai adanci si absconse ale societatii. E foarte greu sa o scoti de acolo, pentru ca s-a organizat, s-a conservat. De asta in Bulgaria am vazut relativ multi oameni de afaceri asasinati, iar in Romania n-am avut asemenea cazuri.

In Cehia e alta poveste. A fost vorba de o societate in care polarizarea nefiind niciodata atat de profunda ca la noi coruptia care a existat acolo niciodata nu a fost subiect de dezbatere publica atat de vie si virulenta precum a fost in Romania.

Si atunci, coruptia a fost bine "gestionata", nu a iesit in fata ca o chestiune grava si agravanta si a capatat culoarea, nuanta, unei coruptii de tip european. Dar era si acolo profunda si a dat semne ca miroase urat. Dar a fost, septic, ignorata public, mai ales in fata instantelor europene. Ceea ce la noi nu a fost niciodata cazul! Dar, iata, cu ocazia acestui scandal se vede foarte limpede ca in Bulgaria si Cehia avem de-a face cu probleme atat de grave, atat de profunde, incat Romania pare un scolar silitor!

Repet, scandalurile de acolo arata ca nivelul coruptiei in aceste state e atat de profund incat trebuie sa o spunem cu toata sinceritatea: nu exista in Romania echivalent.

Bulgaria si Cehia arata carente nu doar politice, ci si la nivelul mai profund al serviciilor de informatii, al armatei, al structurilor de forta si de securitate. Pentru ca personajul acesta care a fost pus in fruntea serviciilor de informatii din Bulgaria vine exact din zona aceea ascunsa a coruptiei bulgaresti, din zona profunda, de subterana viciata. Si faptul ca el ajunge sa fie pus in fruntea unor servicii de informatii ale unui stat NATO agraveaza enorm peisajul.

Daca un asemenea personaj, de asemenea genealogie, reuseste sa aiba sub ochi o tara care e de extractie slava si care n-a fost niciodata celebra pentru animozitatea fata de fostul spatiu estic si fostul Pact de la Varsovia, atunci asta ridica un semn de intrebare partenerului principal al Bulgariei pe dimensiunea de securitate care este NATO. Si asta starneste ingrijorari legitime la Bruxellex, la Washington, la nivelul celorlalti parteneri NATO!

Faptul ca serviciile secrete ajung in mana unui asemenea personaj, o chestiune care nu s-a intamplat niciodata in Romania, repet, ridica pe agenda acest caz, care nu mai e un caz politic, e un caz de coruptie extrem de profunda. E o problema de securitate regionala.

La fel se intampla si in Cehia. Ce avem acolo, dincolo de tot scandalul cu blondele inevitabile sau mai stiu eu cine o fi sef de cabinet intr-o capitala sau alta? Ca actuali si fosti sefi de servicii, generali, serviciile militare de informatii si alte structuri de informatii - pentru ca in Cehia nu putem presupune ca nu se stia ceea ce fac serviciile militare -, au ajuns sa fie folositi de politicieni asa cum au vrut politicienii. Sau ca functii importante din sistemul de aparare si de securitate al Cehiei ajung sa fie cumparate pe bani sau vandute unor terti.

Imaginati-va ca suntem la nivel NATO sau la Washington si ne uitam ce se intampla in Cehia. Oare ce s-a putut intampla cu serviciile secrete de informatii? Ce vedem noi acum este varful aisbergului, pentru ca daca se pot vinde functii, pozitii, se pot pune serviciile de informatii sa actioneze ca o firma de detectivi particulari, atunci ce si cat sunt oamenii aceia capabili sa vanda? Si cui? Asta e intrebarea...

In conditiile in care Cehia a fost, inainte de '89, poate mai mare producator de armament usor decat URSS si si-a pastrat aceasta traditie industriala si dupa '89. Unde pot ajunge aceste arme? La cine? Si in conditiile in care Praga a fost echivalentul Vienei la nivel de informatii NATO pentru Europa de Est. Or, cine stie cat de penetrate sunt acele servicii, cat de corupte sunt acele servicii si cate deservicii pot sa faca unei structuri precum NATO?

Deci, dincolo de coruptia politica la care asistam in Cehia, care si ea ridica un mare semn de intrebare la nivelul capacitatii UE de a actiona si de a modifica peisajul Europei Centrale, apare si problema de securitate pe care Cehia o ridica la nivelul NATO si care este extrem de grava. Si eu cred ca inca suntem abia la jumatatea drumului in acest caz. E de urmarit ce se va intampla mai departe...

In Romania niciodata nu s-a intamplat asa ceva, niciodata la nivelul acesta. Si niciodata pana acum serviciile de informatii (asa cum s-a petrecut in doua state NATO si membre UE !) n-au actionat politic la asa nivel sau cel putin nu exista pana in prezent un asemenea caz de asemenea anvergura.

Vreau sa fiu foarte bine inteles. Ce exista pe harta strategica a NATO? Exista: Politicienii, armata si serviciile de informatii. Cu aceste structuri se discuta direct. Sigur ca politicienii mai au idei trasnite, mai fac greseli, mai fac gafe, dar ai drept garant armata, care este o structura pe care te poti bizui si serviciile de informatii in legatura cu care poti sa ai garantii.

Or, ce s-a intamplat in Cehia si intr-o oarecare masura in Bulgaria este nu numai ca politicienii fac lucruri trasnite sau impardonabile, asta se intampla peste tot, dar ca statul major al armatei cehe s-a dovedit a fi extrem de penetrabil si de corupt si chiar serviciile de informatii ale acestor state se dovedesc a fi necredibile. Din punctul asta de vedere criza este mult mai mare decat am impresia eu ca o percepem in acest moment si cred, cum am mai spus, ca vom mai auzi despre aceasta criza lucruri poate mai grozave decat cele de care am auzit pana acum.

Cum evolueaza Ungaria in spatiul european? Ar trebui sa ne ingrijoreze ceva anume?

In primul rand ca Ungaria nu evolueaza in spatiul european, ci involueaza, si involueaza foarte profund.

Ungaria este intr-o involutie profunda si nu mai poate fi salvata in acest moment nici macar de lobby-ul puternic, care este incomparabil mai solid decat cel al Romaniei la nivelul institutiilor europene si nu numai.

Devine un actor aproape nefrecventabil, in ciuda faptului ca Ungaria incearca sa sugereze ca are o crestere economica mai mare decat cea prognozata de FMI. Insa Ungaria a cazut asa de jos incat aceasta crestere este nesemnificativa. Iar din punct de vedere politic, nu da semne ca se redreseaza si nici UE nu ar da semne ca si-ar schimba atitudinea fata de Budapesta.

Daca ar trebui sa ne ingrijoreze? Nu ar trebui, in masura in care consideram noi ca trebuie sa ne ingrijoram. Ungaria este un stat care e acum in criza de imagine, de actiune politica, si orice exces ar face Ungaria pe dimensiunea Romaniei nu ar face decat sa mareasca deficitul de imagine al ei la nivel international.

Romania nu trebuie sa se preocupe de puseurile de personalitate imberba a Budapestei in momentul asta, ci sa se preocupe de sarcinile pe care si le-a asumat intr-un sistem care e incomparabil mai mare decat Romania si mai complex si pe care nu poti sa il sfidezi cand ti se nazare tie, nici chiar in numele Sfantului Stefan!

Ungaria a fost dintotdeauna prea mica pentru razboaie atat de mari, precum bancul cu soricelul care tropaia alaturi de elefant pe pod si credea sincer ca el face asta. Nu, Ungaria nu "tropaie", i se pare, mai degraba, si ar fi ridicol sa o luam in serios. Daca ea crede in continuare ca e elefant si are "misiuni istorice", sa nu o trezim din reverie. O sa o faca altii. Sa lasam Comisia Europeana, asociatiile evreiesti internatioanale de combatere a antisemitismului sa se ocupe de excesele Budapestei. O fac mai bine decat noi.

Ca sa trag o concluzie, si in cazul Turciei, si in cazul Bulgariei, si in cazul Cehiei si in cazul Ungariei, ca sa nu mai vorbesc de alti vecini, Ucraina si Republica Moldova, acesti pasi inapoi care se fac nu duc altundeva decat la ideea ca Romania capata valoare de intrebuintare in plus.

E un mare avantaj pe care il avem, cu tot regretul ca se intampla in jurul nostru ceea ce se intampla, dar pe care Romania trebuie sa il sublinieze si sa il fructifice.

Romania capata din nou valente in plus, pentru ca nu am gresit pana acum, niciodata, atat de grav precum unii vecini ai nostri. Trebuie sa intelegem asta. Suntem mai credibili in ochii americanilor si ai NATO decat altii din jurul nostru. Sa profitam de asta si sa facem cu adevarat prezenta noastra in UE eficace si, mai ales, parteneriatul strategic romano-american cu adevarat functional. Plecand de la scutul antiracheta pana la gazul din Marea Neagra, R. Moldova sau gazele de sist.

Cititi maine in partea a doua a interviului acordat de Dan Dungaciu despre criza de la Chisinau, legatura dintre Transnistria si Kosovo, perspectivele relatiei Romania-Rusia si importanta intalnirii dintre Victor Ponta si Angela Merkel.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de6900 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
nolticus
rank 5
Interviu care debordeaza de fals optimism, intr-un context european
pe care noi nu-l vom proba nici in urmatorii 20 de ani, daca nu se schimba nimic substantial in abordarea politica a illustrilor nostri conducatori.
Sunt cateva aspecte trecute total in zona de no comment, abordata de interviu; e vorba de pretul social, e vorba de implicarea societatii civile, e vorba de atitudinea si responsabilitatea asumata de clasa politica in ecuatia definirii acestor greseli atat de grave.
Incurajarea d-lui Dungaciu suna mai trist decat se doreste: la mamaliga romaneasca poti sa probezi orice artificiu cu valente haiducesti fara probleme; societatea este atat de sensibila la valorile descurcarelii incat nu va provoca niciodata scandalul care poate duce la pierderea capacitatii, legitime si aproape constitutionale, de descurcareala partinica. Ca sa nu mai vorbim de valoarea intrinseca a optiunii electorale, analizata ca oferta si acceptata ca serviciu, marfa politica vandabila.
DOTTORE MANGLA CUM FRAUDE
rank 5
„Turcia, Bulgaria, Cehia si Ungaria fac pasi inapoi, in timp ce
Turcia, Bulgaria, Cehia si Ungaria fac pasi inapoi, in timp Romania ramane"
Rămane fiindcă se află la capăt. Ceilalți mai au.
Ghilotina
rank 5
Ciudat ! Chiar si vazand ce probleme au altii
Nu ma face sa ma simt mai bine la mine in tara .
Conationalii mei au aratat lumii in 2012 de ce sunt in stare
si pentru mine asta nu este decat tot o dovada de alienara a natiunii .
Nu suntem nici mai breji , dar nici mai buni .
Nu stiu ce-o fi facut turcii , ungurii , cehii .... dar nu am auzit sa fi decazut atat de jos incat sa-si vanda voturile pe un pui expirat si 1 kil de malai cu gargarite .

Ce-au fost dacii
si ce sunt romanii la ora asta .
OTTOman
rank 4
@Ghilo, sataru' lu Base :-)
Turcia, Bulgaria, Cehia si Ungaria fac pasi inapoi,
... ca au de unde :-))))
in timp ce Romania ramane o zona de stabilitate
... pai mai jos decat lipit de asfalt nu mai merge, daca pici de pe bloacele lui Ceaushescu.

Vezi tu Sataru'-lu-Base? Cum debiteraza asta traznai despre RO si vecinii, asa le bagi tu cu Maria-Sa Desavarshitul Base versus Bojarii cei Rai de la Opozitzie :-))
Tu si Pappy si .. yppap ca se scrie Musiu de la dreapta la stanga ca poate va fi remarcata la Jew-York via NSA ca-i vajnic luptator ptr cauza US-raelului ;-)
adevar
rank 1
Da,numai ca acest om inteligent-Dugaciu,nui aminteste
ca stabilitatea economica a aparut in urma efortului

premierului Boc si a presedintelui Basescu prin masurile

de austeritate!

Pacat!

...si Basescu isi da seama,dar cam tarziu ca nu a

explicat suficient masurile de economisire si ca a lasat

pe adversari prin latrinele tv sa impuie capul romanilor

cu dezinformari si ura!

Oricum aceasta stabilitate economica si politica este

fragila si populismul si tromboanele usl,o pot defecta

in orice moment!
Jidanu
rank 2
@Pravdo
Iarasi itzi straluce steaua portocalie pe Casa Scanteii
Comentariu inadecvat
Traian Ioan
rank 1
nu-mi este permis să scriu româneşte aşa cum ştiu...
de cand cu internetul stau de scris (nu de vorbit) cu tot felul de "intelepti" anonimi.
anonimatul este o dovadă de lasitate d-le ghilotină!
alienarea natiunii romane, de care scrieti dv., nu este singulară. alienarea este prezentă la absolut toate natiile; fie statornice ca natia romană, descendentă a geto-dacilor, fie că sunt natii nomade, fără patrie!
cine poate să creadă că romanul si-a dat votul pe un kg de mălai cu gărgărite, un pui "expirat" sau pe un mic, se inseală.
romanul si-a dat votul pe incredere! pe increderea pe care a acordat-o celui care i-a promis ceva.
natia romană, căreia-i apartin este natiune brează!
stii ce inseamnă breaz d-le ghilotină? breaz inseamnă "insemnat", deosebit de alti indivizi ai multimii, printr-un semn primit la nastere.
scrieti "valului de mare sculptat, care umblă prin bucuresti si se numește ion coja" că etimologia cuvantului "breaz" este traco-dacă, nu bulgară cum au scris cei de teapa lui alexandru graur, intocmitori ai dictionarului limbii romane.
ce e val, ca valul trece! nu stiu de unde am in minte această sintagmă.
mic ioan
rank 2
domnule Traian ioan
va simpatizez ca un patriot dar dumneata cred ca traiesti intr-o romanie cu totul alta ca mine si restul care au lasat iscalitura pe acest blog si din pacate sunt multi care incearca sa faca rahatul nostru in care ne aflam sa arate mai alb dar pute de la o posta! nu poporul roman a facut revolutia ci a participat la lovitura de stat si asta spune multe! adica noi romanii atit meritam cit facem!
Jidanu
rank 2
@bre Traiane, cu PRISM n-ai nevoie de nume
Si cam cum vrei sa te semnezi bey dashteptule, daca il bagi unde merita pe un Kissinger, Obama, Peres?.. Tu te-ai sculat in picioare la PCR si l-ai criticat pe Ceausecu, sau ai "dat dovada de lasitate" de om normal la cap?
Ia sa fie Maresalul Antonescu la Bucuresti, sa vezi ce repede se semneaza jumatatea cealalta si jumatatea "la vedere acum", se da la vale ca clocodilu-n Nil, de le vezi numa' ochishorii.
4lea
rank 5
daca stii cine sta in spatele lui Erdogan
n-ai de ce sa te miri de reactia cetatenilor turci.
OTTOman
rank 4
...Si cam cine sta in spatele lui Erdogan?
Ca tipul nu se baga-n Siria cum era preconizat, trebuie Obama sa inventeze tot felul de linii-roshii s-o dreaga ca-n Libya, ca poate-poate.... Fara Erdogan ar bloca Turcia Bosforul si Rusia + Ukraina (acum cu omul lui Putin la Kiew) n-ar mai putea trimite Flota din Marea-Neagra.
comment
rank 2
Dungaciu, tragaciu' si dunga de la chipiu
Romania, "scolar silitor", sau ochelarist tocilar paracios si enervant? Triumfalismul ceausist n-a murit inca. "Turcia, Cehia etc. fac pasi inapoi". Stabilitatea, ce sa-i faci... Dl Dungaciu nu se gandeste nici o clipa ca in tarile mentionate populatia lupta pentru drepturi civile, in timp ce in tara noastra noi am renuntat de mult la aceste drepturi. Lupta impotriva coruptiei din acele tari doar atat ii sugereaza "maestrului", ca in acele tari exista coruptie. Spre deosebire de Romania. La noi nu exista coruptie, cu toate ca presa internationala si institutiile europene o mentioneaza flagrant. Nu exista lupta impotriva coruptiei, deci prin logica politieneasca, nu exista nici coruptie. Nu exista revolte, deci nu exista probleme. Un anarhist a scris pe zidul unei cladiri din Iasi: "ma revolt, deci exist". Ca sa-l parafrazez, noi nu existam. E clar: avem stabilitate. Adica, au stabilitate. Noi, astia, nu "existam". Nu cumva e mai onorabil sa lupti impotriva unor probleme existente (asa cum fac turcii, bulgarii, cehii) decat sa le "palmezi", sa le ascunzi sub "pres", asa cum facem noi, "scolarii silitori si pupatori incurajatori"? Daca stabilitatea inseamna prostie militanta, atunci sa avem instabilitate. De fapt, nemultumirea si revolta reprezinta cheile de contact pentru motorul progresului. Noi acceptam regresul si inapoierea, ca surse de stabilitate. Si suntem silitori in a invata idei preconcepute.
ps. Ce s-ar fi intamplat cu marile descoperiri stiintifice, "destabilizatoare" de teorii mai vechi, daca ideile politice din articol s-ar fi aplicat si in stiinta? Cu cat mai mare ar fi fost mizeria sociala din lume (nici acum nu-i mica!) daca ar fi existat... stabilitate? Nici revolutia impotriva lui Ceausescu n-ar fi trebuit infaptuita, deoarece exista si atunci... stabilitate.
ulivia
rank 1
Cu indivizi grobieni,primitivi noncivilizati care te ataca terorist
Romania este o tara stabila?Asa se discuta intr-o tara civilizata unde dreptul la libera exprimare este garantat constitutional? Stan ,ora 18,12 nu ma insulta pe mine ci insulta un Raport ONU/2012 nesupus mafiei regimului Basescu ,sau cotidiene occidentale.

http://monitorul.com.ro/national/raport-onu-romania-a-vandut-arme-pentru-teroristi-8684.html
Jidanu
rank 2
Mah tu esti poza nedevelopata de la silvia_h ..
carevasanzica pidos.
imbacsitul
rank 5
Domnul Dungaciu incearca sa ne ridice moralul, e un optimist, asta
nu inseamna ca trebuie sa minimalizam problemele grave pe care societatea romaneasca le are!
ulivia
rank 1
Romania teroristului Basescu e cea mai instabila tara est europeana,
Nici Ungaria, nici Blugaria nu este indentificata in Rapoartele ONU ca unica tara europeana cu risc de infometare, sau ca unica tara europeana care vinde arme teroristilor internationali dar si traficheaza fiinte umane.Sunt realitati extrem de grave care-l contrazic total pe tov. Dungaciu obisnuit de securitatea basista sa ascunda mizeria sociala-politica -economica sub presh.Raport ONU/2012 ,Romania a vandut arme teroristilor internationali cu acordul si semnatura exclusiva a lui Basescu Traian,aceiasi Romanie a regimului mafiot Basescu Traian, regim destabilizator al sigurantei est europene este din 2010 "primul exportator de prostitutie" ,doar Basescu face bani din orice,cum singur se lauda de la pupitru Institutiei Prezidentiale.The Times citeaza un studiu dat publicitatii de catre Tempep, o retea de agentii de sanatate din industria sexului, finantata de UE, care releva faptul ca una din 8 prostituate din Europa este romanca.Pe 15 april 2013 Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, spune că : "Romania se afla pe primul loc in UE din 2010 din punctul de vedere al cetăteniei victimelor confirmate sau presupuse ale traficului de fiinte umane, cu 1.885 de persoane, urmată de Bulgaria (718) si de Franta (189)."Halal stabilitate.
Halal stabilitate romaneasca impusa de mafia politrcuc securista a lui Basescu Traian.Minciouna are piciaore scurte oriunde si spuna de oricine.

http://www.realitatea.net/romania-principalul-stat-de-provenienta-al-victimelor-traficului-de-fiinte-umane-din-ue_1159641.html
Comentariu inadecvat
Melody_Gardot
rank 5
Sincer ??? Nu am inredere in ce zice dom'director al stiintelor
politice....
Dungagiu nu se dezice de sofisme.
ulivia
rank 1
Basescu impune Romaniei si U.E dictatura coloneilor securisti
despre aceasta dictatura paramilitara si iata de sorginte stalinsit nazista dupa infiintarea chiar la Institutia prezidentiala a neonazstei Miscari batjocoriitor zisa Populara sa comenteze specialistul politolog Dungaciu,pentru ca aceasta dictatura a coloneilor lui Basescu secatueste ,distruige Justitia romana si Romania in totalitatea ei.Nici Ungaria, nici Bulgaria si nici Cehia nu au ca presedinte de tara pe complicele teroristului international Viktor Bout,asemeni lui Basescu Traian.Fostul sef al administratiei Clinton, John D. Podesta il consideră pe Traian Băsescu "un fost căpitan maritim care a lucrat cu Securitatea inainte de revolutia din 1989". Nu există motive pentru a crede că demnitarul american nu este bine informat in privinta biografiei reale a presedintelui suspendatmai ales ca CIA il indentificase pe Basescu drept spion sovietic. Modul in care Traian Băsescu pare să utilizeze justitia si procuratura pentru a obstructiona activitatea politică a oponentilor săi oferă argumente aditionale in sprijinul afirmatiei făcute de John D. Podesta.Din anumite puncte de vedere, ultimul mandat al presedintelui Băsescu indeplineste conditiile formale pentru fi catalogat drept o perioadă in care Romania a fost condusă de o juntă militară. Să privim lucrurile la rece: in presa băsistă nu au prea rămas "civili" notabili, Banca Natională este condusă de un colonel, procurorul general este un colonel, un număr impresionant de reprezentanti ai puterii locale sunt colonei. Ceva nu este in regulă dacă toate functiile-cheie din stat sunt ocupate de persoane cu grade militare, aceste grade fiind obtinute in conditii deosebit de stranii. Pe măsură ce criza politică devine mai acută, structura de conducere militarizată ce penetrează toate institutiile statului devine din ce in ce mai vizibilă. Este firesc ca un observator extern, la fel ca si alegătorii din Romania, să se intrebe: de ce a fost nevoie de crearea unei asemenea structuri? Care este compatibilitatea acestei structuri cu existenta unui stat democratic si stabil?(sursa agerpress)
Caliman Eugen
rank 4
Cineva ne ,,imbata'' cu apa rece, despre o asa zisa ,,stabilitate"?
Nu pot sa mai cred, ca cineva poate sa ne imbete si acum,cu apa rece, despre stabilitate politica, economica, sociala, etc.
Un astfel de "produs" nu apartine unei tari sarace, cu tot optimismul nostru mioritic, academic.
Cita vreme ocuparea fortei de munca este cu numai 20 la suta din populatia activa, disponibilizarile, somajul real, saracia si lipsa locurilor de munca sint dominante, majoritatea salariilor sint apropiate de minimul pe economie, iar perspectiva cresterii economice ramine doar la cea de "acoperire" a costurilor dobinzilor si imprumuturilor externe, stabilitatea este atit de subtire,incit se poate sparge maine, in mii de bucati!
Pentru a vorbi de stabilitate economica si sociala, analiza trebuia sa plece de la starea economiei si cea sociala, iar nu de la viziuni externe care plutesc amagitor deasupra tarii, prezentind starea noastra aparenta inafara oricarei analize de fond.
Singura "stabilitate" nationala garantata de 23 de ani, de clasa politica, este cea a saraciei si a lipsei de speranta...
ulivia
rank 1
O incercare minimala de a ascunde criminalitatea regim Basescu
Aceasta incercare are loc in ziua in care Directorul CIA, John Brennan a sosit in Romania unde poartă discutii cu premierul victor Ponta, vicepremierul gabriel oprea si cu directorul s.i.e , teodor melescanu. La ora 14.00, Brennan va avea o intalnire cu presedintele traian băsescu, la palatul Cotroceni.ca in cazul vizitei din 2010 a predecesorului lui Brennan, Leon Panetta, seful CIA vine la Bucuresti după un contact direct SUA-Rusia la nivel de comunitate de informatii. atunci Panetta a sosit la Bucuresti venind de la Moscova, iar acum secretarul consiliului de securitate al Federatiei ruse, Nikolai Patrușev, a fost in mai la Washington pentru a discuta despre scutul antirachetă, iar luni a vizitat Bucurestiul.sa ne remintim ca Medvedev l-a criticat dur la summitul NATO/2011, acuzandul ca atenteaza la siguiranta est europeana?vizita lui Brennan are loc la o zi după cea făcută la Bucuresti de secretarul consiliului de securitate al federatiei ruse, Nikolai Patrușev, fost sef al contraspionajului rus. Acesta a semnat impreună cu consilierul prezidential Iulian Fota un memorandum pentru cooperarea luptei impotriva terorismului, a traficului de droguri, criminalitătii cibernetice, impotriva răspandirii armelor de ditrugere in masă.SUA este inspaimantata de actiunile teroriste ale celui declarat de European Defence Agency complice la terorism international,Basescu.

http://www.mediafax.ro/externe/dmitri-medvedev-l-a-criticat-dur-pe-traian-basescu-afirma-ambasadorul-rus-la-nato-8443226
Jidanu
rank 2
Scapa omul de silvia_h si da de ulivia
Mare afacere
Traian Ioan
rank 1
Vă este atât de greu să înţelegeţi?
Nu v-a cerut nimeni să credeti sau să nu credeti ce este scris in acest articol.
Lăsati-l pe Teo in credintele lui si folositi-vă computerul dv., propriu, cu care ati fost echipat de Creator.
Lăsati credinta sau necredinta de-o parte si incercati să intelegeti pentru a sti, nu doar pentru a crede.
Te-o
rank 5
Dle Dungaciu,analiza dvs.este corecta,dar omiteti(voit?)un factor
esential legat de actuala stabilitate(comparativa)a Romaniei:Traian Basescu!
In vara anului trecut,in timpul criminalei incercari de lovitura de stat a adunaturii mafiotilor USL sub conducerea infractorului-turnator Voiculescu,Romania se situa la cel mai jos nivel european!
Pres.Basescu a invins si odata cu el Romania!
Desi Romania are cel mai corupt Parlament si inept guvern european,condus de un plagiator fara onoare,
a reusit gratie abnegatiei presedintelui Basescu,sa devina o tara frecventabila!
Sa dam Caesar-ului cei a Caesar-ului!
Din "self respect"!Teo
Jidanu
rank 2
Bah flashnetariule, tu esti mai jy.dan decat mine
.
Rafalle
rank 5
Melci Dungati
Bre lumea nu are de munca. Noi suntem stat african. Nu crezi ? Fii atent aici: Scad vanzarile, preturile cresc. Apartament nou in Bucuresti mai scum ca-n Madrid. Apa este un lux. Daca in sfarsit gasesti de munca vii cu bani de acasa. Un doctor ia 7 milioane stagiar. Un politruc primeste mii de euro de la prima slujba. Care este cel mai mare salariu/lunar/anual la o firma de stat 100%? 100.000/1.000.000? Incearca sa negi o fraza. Suntem un stat la limita. Pontanacul nu e in stare sa colecteze impozite/taxe 100 % nici pe o raza de 1000 m in jurul jiltului de prim ministru. Poti doar sa-ti imaginezi dementa care salajluieste pe la vami, prin consiliile locale judetene, comunale samd Chiar nu poti percepe realitatea?!
Te-o
rank 5
Daca dupa dnul Dungaciu Iliescu , un element de "pace sociala"
al malversatiunilor,jafurilor nationale si infractiunilor,a adus prestigiu Romaniei,nu stie ce vorbeste!
Dupa mineriade Romania pierduse tot prestigiul castigat prin sacrificiul tinerilor morti la revolutie!Mai ales ca era tot mai clar ca individul era un agent KGB-ist,care s-a grabit sa-l,asasineze cu circ juridic,pe Ceausescu pentru a-l impiedica sa vorbeasca!
Romania castigat enorm in cadrul lumii civilizate prn aparitia presedintelui Basescu,cel ce a luptat inteligent si curajos pentru apararea statului de drept si al justitiei independente!
In mod curios "marele specialist"Dungaciu nici nu a auzit de pres.Basescu!
Romania devenea pilonul central est europeanal normelorciviliztiei occidentale daca mafia coruptilor nu incerca doua lovituri de stat anti-constitutionale contra simbolului luptei anti-coruptie:pres.Basescu!
Cea din vara trecuta a aruncat Romania cu doua decade in urma!
Daca ramanea guverul Boc,Romania ar fi fost in prezent farul succesului democratiei Europei post comunise!
Esecul ultimei lovituri de stat a distrus credibilitatea Romaniei iar ajungerea la putere a "celui mai corupt parlament din lume"care voteaza legi ce legifereaza hotia politicienilor si-i absolva de puscarie pe cei deja condamnati,ataturi de un guvern plin de penali condus de un plagiaor penal el insusi,a adus Romania la un nivel de stat sub-bananier!
De geaba treci in revistace se intampla in alte tari(de altfel,corect prezentat)daca ignori catastrofa inregistrata in Romania decand mafia USL a insfacat puterea!
Singura speranta este presedintele Basescu ,cel care si-a facut o profesie de credinta din apararea ,statului de drept si mai ales independentei justitiei!
Dle "specialist"nu scrieti articole insirand cuvinte goale din coada au sa sune!
Romania USL-asilor a ratat ocazia de a deveni stalpul democratiei occidentale in aceasta parte a Europei!
Si a avut o ocazie unica!Teo
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor