E oficial: Romania va avea o structura de comandament NATO (Video)

Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 19:20
5099 citiri
E oficial: Romania va avea o structura de comandament NATO (Video)
Foto: Facebook

Romania va avea pe teritoriul ei o structura de comandament NATO functionala, a anuntat presedintele Traian Basescu, vineri, la finalul summitului care a avut loc in Tara Galilor.

"Vom avea o structura de comandament NATO. In documentele care nu sunt destinate publicitatii, Romania figureaza ca fiind stat care va oferi facilitati pentru un comandament NATO de dimensiuni acceptabile, dar noi stim ca unul dintre comandamente va fi pe teritoriul Romaniei. Prin adoptarea Planului de actiune s-a decis prezenta NATO pe teritoriul statelor de la frontiera de est a NATO, inclusiv pe teritoriul Romaniei", a declarat presedintele.

Traian Basescu, dupa summitul NATO: Ne-am facut treaba, Romania e in siguranta

Seful statului a subliniat insa ca nu este vorba despre functionarea unor noi baze militare in Romania.

"Romania are doua baze militare romano-americane, una la Kogalniceanu si alta la Deveselu. In rest sunt stationari temporare, exercitii, aplicatii, manevre militare. Planul de actiune mareste prezenta militara alternativa si continua pe teritoriul Romaniei.

Pe teritoriul Romaniei avem acum circa 1.400 de militari americani, din care 600 sunt puscasi marini, militari de elita. Aceste efective vor creste, vor fi flexibile, se vor adapta la situatia de zi cu zi, dar important este ca exista un plan, ca se stie de unde vin aceste trupe, ca pot fi dislocate imediat si sunt gata echipate pentru orice tip de actiune", a explicat presedintele.

In context, seful statului a precizat ca Romania are toata infractructura necesara pentru a face fata noilor provocari.

"Este o oferta directa facuta in summit de presedintele Obama: crearea unui centru de antrenament si exercitii navale la Marea Neagra, exercitii si antrenamente care se vor face impreuna cu flota Romaniei si a Bulgariei. Acest centru va fi tot timpul alimentat cu nave din flota militara a Statelor Unite. Chiar astazi a intrat un distrugator in port la Constanta. Marea Neagra este recunoscuta in documentele summitului ca avand o importanta deosebita pentru securitatea euro-atlantica, este cea mai cuprinzatoare afirmatie legata de Marea Neagra", a mai declarat presedintele.

Si premierul Victor Ponta s-a aratat multumit de deciziile luate la summitul NATO din Tara Galilor.

"Am obtinut ceva important pentru Romania, garantia faptului ca nu vom fi niciodata singuri aici, la granita de est a NATO (...) Categoric, noi ne indeplinim partea noastra de atributii, dar aici este vorba de un efort colectiv, in care nu dau banii doar Romania sau SUA. Toata lume participa", a precizat Victor Ponta, vineri, la scoala de vara a TSD.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Romania comandament NATO, #Basescu comandament NATO Romania , #NATO