Efectul Crimeea: Polonia cere 10.000 de soldati NATO pe teritoriul sau

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 11:57
3991 citiri
Efectul Crimeea: Polonia cere 10.000 de soldati NATO pe teritoriul sau

Polonia a cerut NATO, marti, sa stationeze 10.000 de soldati pe teritoriul sau, drept demonstratie a hotararii Aliantei de a apara toti membrii sai, dupa ce Rusia a anexat Crimeea.

Ministrii de Externe ai tarilor membre NATO s-au reunit marti la Bruxelles pentru a lua in considerare cererile de detasare de soldati in Polonia si tarile baltice, care au granita cu Rusia, scrie The Telegraph.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a detasat aproximativ 40.000 de soldati la granita estica a Ucrainei si exista temeri ca ar putea anexa mai mult din teritoriul acestei tari. Luni, cancelarului german, Angela Merkel, a dat asigurari ca o parte a trupelor va fi retrasa, insa NATO nu avea dovezi in acest sens, marti, inainte de reuniune.

In cursul intalnirii de la Bruxelles, Radek Sikorski, ministrul polonez de Externe, a cerut amplasarea a "doua brigazi" de infanterie, a cate 5000 de soldati fiecare, in tara sa, care are granita comuna cu enclava rusa Kaliningrad.

In acelasi timp, Estonia a pus la dispozitia NATRO o baza aeriana, de unde avioanele Aliantei sa patruleze spatiul aerian al tarilor baltice. Este vorba despre baza Amari.

NATO va face anunturi cu privire la viitoarele amplasari de trupe in urmatoarele saptamani. Este posibila trimiterea de trupe si vase de razboi in Europa de Est si tarile baltice.

SUA cer sprijin militar Romaniei - inca 600 de militari, adusi la Kogalniceanu (Video)

Statele Unite ale Americii au solicitat deja Romaniei extinderea operatiunilor de la baza Kogalniceanu, respectiv dislocarea unor elemente a unei unitati de infanterie marina si a unui numar de aeronave militare, astfel incat numarul militarilor americani dislocati va fi de maximum 1.600. Presedintele Traian Basescu a informat Legislativul ca a aprobat propunerile premierului referitoare la solicitarile partii americane.

Efectul Crimeea: NATO vrea sa faca exercitii militare cu R. Moldova, Armenia si Azerbaijan

De asemenea, exista semnale ca NATO se deschide si mai mult catre Estul Europei. Potrivit unui document secret al aliantei nord-atlantice, care vorbeste despre exercitii militare comune cu tari precum R. Moldova si Armenia, arata ca NATO trebuie sa exploreze modalitatile prin care partenerii din regiune pot fi mai bine sustinuti, in asa fel incat alianta sa "promoveze stabilitatea in Europa de Est in actualul context".

In Moldova, vizibilitatea NATO va fi intarita prin trimiterea unui ofiter de legatura la Chisinau. Se discuta, de asemenea, participarea R. Moldova la forta de reactie rapida a aliantei. Cu Azerbaijanul va fi intarita cooperarea in domeniul securitatii cibernetice si energetice, iar in ceea ce priveste Armenia se discuta antrenarea armatei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#NATO trupe Polonia, #NATO Rusia Crimeea , #NATO