Europa, intre Putin si Trump: Ce alternativa la NATO au Romania si tarile din preajma Rusiei

Sambata, 03 Decembrie 2016, ora 07:21
17197 citiri
Europa, intre Putin si Trump: Ce alternativa la NATO au Romania si tarile din preajma Rusiei
Foto: Ziare.com

Odata cu alegerea lui Donald Trump drept noul presedinte al Statelor Unite, tarile est-europene si nu numai, aflate in apropierea Rusiei, privesc cu ingrijorare viitorul NATO.

"Intre Putin si Trump, natiunile din centrul si estul Europei se pregatesc pentru un nou viitor", scrie Linda Kinstler, intr-un articol pentru The Atlantic.

Aceasta noteaza ca putini lideri europeni au sarbatorit rezultatele alegerilor prezidentiale din SUA cu atat de multa bucurie precum premierul Ungariei, Viktor Orban. De altfel, cei doi politicieni impartasesc preferintele pentru garduri la granite, admiratia pentru presedintele rus Vladimir Putin si un scepticism profund privind implicarea Americii in afara tarii.

Citeste si Adevarata problema a NATO nu e Donald Trump, ci Europa

Sursa citata subliniaza ca liderul maghiar si-a exprimat prima oara sustinerea pentru Trump intr-o vizita intreprinsa in Romania, in luna iulie, spunand ca "eu, ca european, nu as fi putut sa formulez ce ar fi fost mai bine pentru Europa".

Cei doi lideri au vorbit la telefon saptamana trecuta, atunci cand Trump l-a invitat pe Orban sa viziteze Washingtonul. "Eu i-am spus ca n-am mai fost demult pe acolo, pentru ca am fost considerat 'oaia neagra'. A inceput sa rada si mi-a spus ca si el a fost tratat la fel", a relatat liderul de la Budapesta.

Multi lideri europeni se gandesc la "planul B"

Multi dintre vecinii lui Orban nu impartasesc insa entuziasmul acestuia. Spre exemplu, liderii Poloniei, Ucrainei si statelor baltice privesc cu alti ochi victoria lui Trump si felul in care va arata securitatea europeana.

In plus, acestia sunt obligati sa ia in calcul alternative in cazul in care presedintele ales al Statelor Unite isi respecta promisiunile de campanie privind implicarea Americii in interiorul NATO.

Alianta, care nu include si Ucraina, si-a sporit in ultimele luni prezenta in Europa de Est, ca raspuns pentru actiunile tot mai provocatoare ale Rusiei.

Amintim ca declaratia lui Trump care a provocat valuri in tarile NATO, inclusiv in Romania, a fost una din primavara, cand acesta a precizat ca tarile aliate ori platesc mai mult, inclusiv pentru deficientele din trecut, ori trebuie sa se apere singure.

Iata ce spune un analist Politico despre motivul de ingrijorare pentru Romania dupa alegerea lui Trump

De asemenea, viitorul lider de la Casa Alba a pus sub semnul intrebarii de mai multe ori Articolul 5 din Tratatul NATO, care prevede ca un atac asupra unei tari aliate este un atac asupra tuturor. In plus, nu a precizat clar daca ar apara statele baltice in cazul unei incursiuni rusesti si a cerut o resetare a relatiilor cu Putin.

Michael Baranowski, director al German Marshall Fund din Varsovia, a spus ca pentru multi lideri europeni "sa asteptam si sa vedem" nu exclude pregatirile pentru "planul B".

Cu precadere liderii din micutele state baltice, Estonia, Letonia si Lituania, care si-au castigat independenta fata de URSS in 1991 si au aderat la UE si la NATO in 2004, sunt constienti cat de periculos ar putea fi un "plan B".

De altfel, de la victoria lui Trump, au reaparut speculatii ca Letonia, tara cu o populatie semnificativa de etnici rusi si care si-a intensificat pregatirile militare, ar putea fi urmatoarea tinta a lui Vladimir Putin.

Intermarium, alternativa tarilor central si est-europene la NATO

Multe tari NATO contribuie cu putin sub pragul de 2 la suta din PIB la Aparare. In anul 2015, doar Estonia si Polonia au atins acest prag, in timp ce Romania, Letonia si Lituania au crescut insa treptat cheltuielile pentru aparare in ultimii ani.

Insa, in cazul in care Trump chiar va refuza sa onoreze angajamentele Americii fata de aliatii NATO sau incheie un acord cu Rusia in urma caruia tarile europene de la periferie raman vulnerabile, unii lideri exploreaza alte optiuni.

Presedintele polonez Andrzej Duda, de exemplu, spera sa reinvie conceptul interbelic al unui Intermarium central european, o alianta a tarilor dintre marile Adriatica, Baltica si Neagra, care ar putea fi o contrapondere la puterea ruseasca si cea germana tot mai mari.

Citeste si ce scrie un analist Carnegie, despre viitorul Europei de Est cu Donald Trump presedinte

Cele mai multe conceptii despre o asemenea alianta includ statele baltice, cele din Grupul de la Visegrad, precum si Romania, Bulgaria si cateva tari balcanice. Liderii acestor tari s-au intalnit anul trecut la Bucuresti, pentru a discuta ingrijorarile lor cu privire la agresiunea Rusiei.

Orice perturbare a actualului cadru al NATO ar putea urgenta aparitia unei aliante central europene extinse. Unii spera ca aceasta alianta ar putea include si tari precum Belarus, care are propriile ingrijorari pe tema Rusiei. Insa tara care ar putea beneficia cel mai mult de pe urma unui ipotetic acord de securitate central european este Ucraina. O alianta de tip Intermarium, chiar daca putin probabila, ar putea acorda regiunii o trecere mai puternica la Washington si la Bruxelles.

Tot ce pot face tarile NATO in centrul si estul Europei este sa astepte. "Nu veti vedea, maine, ca soldatii americani din estul si centrul Europei vor merge mai departe. Nu se va intampla peste noapte - este o chestiune de credibilitate, si nimeni nu-si permite (sa piarda) asta. Insa vacanta s-a incheiat", a declarat si Iulian Chifu, fost consilier al lui Traian Basescu pentru Securitate si Politica Externa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#tari europene NATO Trump, #Rusia tari NATO, #Intermarium tari europene, #Trump NATO , #NATO