Fara arme pentru Ucraina si fiecare e singur in fata Rusiei - sondaj in NATO

Autor: Ana Ilie
Joi, 11 Iunie 2015, ora 09:13
7935 citiri
Fara arme pentru Ucraina si fiecare e singur in fata Rusiei - sondaj in NATO
Foto: NATO

Un recent sondaj de opinie releva ca o mare parte a americanior si europenilor sunt ferm impotriva sustinerii unui aliat NATO, in eventualitatea ca acesta este atacat de Rusia.

Sondajul Pew Research Center are ca tema atitudinile publice cu privire la NATO, Ucraina si Rusia, scrie Business Insider.

De mai bine de un an se vehiculeaza preocuparea fata de expansiunea Rusiei, inca de cand tara a anexat peninsula ucraineana Crimeea. Insa aceste ingrijorari nu par sa se traduca in sustinere pentru actiuni concrete de ajutare a tarilor care au granita cu Rusia.

Putin, declaratie transanta despre atacarea tarilor NATO de catre Rusia

Putin peste jumatate din americani, adica 56%, sunt de acord ca "SUA ar trebui sa foloseasca forta militara pentru a apara un aliat NATO impotriva Rusiei, daca este cazul". Americanii sunt insa profund divizati din punct de vedere al apartenentei politice: 69% din republicani sustin aceasta pozitie, in vreme ce doar 47% dintre cei care s-au declarat democrati sunt de acord cu ea.

Polonia este una din natiunile europene cel mai putin increzatoare ca va primi ajutor daca va fi atacata: 49% din polonezi au incredere ca vor fi ajutati, in vreme ce 31% nu cred asta.

In Italia, Germania si Franta, trei din cele mai importante tari din UE, majoritatea cetatenilor crede ca tara lor nu ar trebui sa sara in ajutorul unui aliat NATO. In Spania opinia publica este aproape in mod egal impartita, in vreme ce britanicii sunt in favoarea ajutartii unui aliat NATO.

Per total, 52% dintre europeni sunt impotriva sprijinirii militare in eventualitatea unui atac rusesc.

Pew a conchis, in urma cercetarii, ca cetatenii tarilor membre NATO sustin sprijinul economic, dar nu sunt in favoarea trimiterii de arme Ucrainei. Cei mai multi dintre cetatenii din cele opt tari NATO analizate (70%) sunt multumiti ca tarile occidentale sa acorde ajutor economic Ucrainei. Multi sunt pentru aderarea Ucrainei la NATO si, in jumatate din tarile UE analizate, pentru aderarea la UE. Insa oamenii din aceste tari NATO nu sunt pentru trimitera de arme Ucrainei - numai 41% sunt in favoarea acestei actiuni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#NATO ajutor Ucraina, #NATO sondaj ajutor Ucraina , #NATO