General american: Europa se confrunta cu o amenintare reala din partea Rusiei

Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 14:47
5547 citiri
General american: Europa se confrunta cu o amenintare reala din partea Rusiei
Foto: eur.army.mil

Alianta Nord Atlantica trebuie sa ramana unita in fata agresiunii ruse, a avertizat sambata comandantul armatei americane in Europa, intr-un interviu acordat Daily Telegraph si publicat in editia electronica.

Locotenent generalul Frederick "Ben" Hodges a facut aceste declaratii in cadrul unui interviu acordat cotidianului britanic Daily Telegraph, in timp ce a participat la un exercitiu militar de amplasare a 750 de rachete Patriot la periferia Varsoviei, capitala Poloniei.

"Nu este o presupunere. Exista o amenintare rusa", a declarat el. "Cand vezi modul nesigur in care zboara avioanele ruse, fara transpondere, in apropierea avioanelor civile, acesta nu este un comportament profesional", a adaugat el.

Un exemplu de agresiune din partea Moscovei este o intamplare de luna trecuta, cand ambasadorul rus in Danemarca a avertizat Copenhaga impotriva aderarii la scutul antiracheta al NATO, a declarat Hodges.

"Cred ca danezii nu inteleg complet consecintele daca Danemarca se alatura scutului antiracheta initiat de americani. Daca fac acest lucru, atunci vasele de razboi daneze vor fi vizate de rachete nucleare rusesti", a declarat la 21 martie ambasadorul Mihail Vanin.

Generalul Hodges a atras atentia asupra deciziilor recente ale Rusiei de a amplasa rachete balistice Iskander in enclava Kaliningrad, situata intre Lituania si Polonia, si bombardiere in Crimeea.

"Nu cred ca o confruntare militara este inevitabila. Dar trebuie sa fii pregatit pentru a deschide calea unei diplomatii eficiente", a declarat el. "Cea mai buna asigurare este ca NATO sa ramana unita", a continuat generalul.

Implicarea recenta a fortelor ruse in luptele din estul Ucrainei arata ca Moscova a facut progrese uriase, mai ales in domeniul razboiului electronic, afirma generalul Hodges. El nu crede insa ca acesta este inceputul unui nou Razboi Rece.

Generalul Hodges crede, de asemenea, ca Rusia nu va risca un atac direct impotriva unei tari membre NATO, de teama ca alianta va invoca Articolul 5 al tratatului sau fondator, in conformitate cu care un atac asupra unui membru inseamna un atac impotriva tuturor. In schimb, exista pericolul ca Rusia sa incerce sa puna presiune pe membrii NATO de la granitele sale prin alte mijloace.

"Rusia nu vrea sa lase temperatura sa atinga 100 de grade, ci vrea sa o pastreze la 90 de grade, 95 de grade, incearca sa o mentina sub 100 de grade", a declarat el.

"Exista informatia, presiunea economica, incalcarea granitelor. Exista diverse modalitati de a mentine presiunea. Nu vor un atac clar, vor o situatie in care cele 28 de state membre NATO sa nu poata spune ca este un atac clar", a explicat el, subliniind ca populatia vorbitoare de limba rusa din tarile baltice si puterea economica pe care o are Rusia in calitate de consumator major al produselor agricole est-europene sunt cai pe care Putin ar putea incerca sa le exploateze.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

REPER după anunțul comasării alegerilor: ”Comportamentul antidemocratic” al PNL și PSD ”arată cât de disperate sunt ca să rămână conectate la banii publici”
REPER după anunțul comasării alegerilor: ”Comportamentul antidemocratic” al PNL și PSD ”arată cât de disperate sunt ca să rămână conectate la banii publici”
Partidul REPER a criticat, miercuri, 21 februarie, decizia PSD şi PNL de a comasa alegerile locale şi europarlamentare, susţinând că acest demers ar arăta "frica" liderilor celor două...
Când merg românii la vot să-și aleagă primarii, europarlamentarii și președintele țării. ”Vor fi întrebări de ce se decalează”
Când merg românii la vot să-și aleagă primarii, europarlamentarii și președintele țării. ”Vor fi întrebări de ce se decalează”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat că alegerile prezidenţiale vor avea loc în septembrie, iar cele parlamentare pe 8 decembrie. „Acum se va vorbi de calendarul electoral. Am făcut ce e...
#Europa amenintare reala Rusia, #general american Europa amenintare Rusia, #Frederick Ben Hodges , #NATO