Inamicul comun care apropie Rusia de NATO

Luni, 28 Septembrie 2015, ora 09:45
3672 citiri
Inamicul comun care apropie Rusia de NATO
Foto: Facenook/Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat dispus duminica sa discute cu Rusia despre Siria si a subliniat nevoia de coordonare pentru evitarea oricarui "incident sau accident" intre fortele ruse si coalitia condusa de SUA impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic.

Intr-un interviu acordat Reuters in marja Adunarii Generale a ONU de la New York, Stoltenberg a spus ca este "prea devreme pentru a stabili" care sunt planurile Rusiei in Siria, dar ca aceasta si-a sporit prezenta acolo, inclusiv prin avioane de lupta si sisteme de aparare antiaeriana.

"Bineinteles, este nevoie sa ne asiguram ca nu se produce niciun incident sau accident si ca exista mecanisme pentru a elimina orice risc de conflict in legatura cu prezenta militara tot mai mare a Rusiei si eforturile in desfasurare ale coalitiei care lupta impotriva ISIL (Statul Islamic - n.red.) ", a spus el.

Stoltenberg, care urmeaza sa se intalneasca luni cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a facut apel la Rusia "sa joaca un rol constructiv si cooperant" in lupta impotriva Statului Islamic si a adaugat ca a-l sustine pe presedintele sirian Bashar al-Assad "nu este o contributie constructiva la gasirea unei solutii".

"Este nevoie cel putin sa se elimine orice risc de conflict in legatura cu prezenta fortelor armate ruse in Siria si cu prezenta fortelor care lupta impotriva ISIL", a afirmat el, precizand ca a salutat contactele care au avut deja loc intre SUA si Rusia.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a declarat, duminica, la randul sau, ca este vitala coordonarea tuturor eforturilor impotriva Statului Islamic, dar ca acest lucru nu se intampla inca.

Intrebat despre atacurile aeriene desfasurate de Franta separat de coalitia condusa de SUA, Stoltenberg a spus ca a salutat "eforturile tuturor aliatilor NATO de a lupta impotriva ISIL".

El nu a exclus un rol extins al NATO in lupta impotriva Statului Islamic, dar a refuzat sa spuna ce ar presupune acest lucru. "Cred ca ar fi gresit din partea mea sa anunt sau sa speculez in legatura cu eventuale roluri suplimentare. Vom discuta despre aceasta daca si cand va fi pe agenda", a subliniat secretarul general al NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#NATO atacuri Rusia Statul Islamic , #NATO