Rusia bagă frica în aliații NATO din Europa. Încă o țară cere trupe ale SUA pe teritoriul său, pentru a descuraja Moscova

Marti, 30 Noiembrie 2021, ora 23:52
4680 citiri
Rusia bagă frica în aliații NATO din Europa. Încă o țară cere trupe ale SUA pe teritoriul său, pentru a descuraja Moscova

Acumularea neobișnuită de tancuri, artilerie, drone și 90.000 de soldați ai Rusiei în apropierea graniței cu Ucraina provoacă ”îngrijorări serioase” în cadrul alianței NATO. Astfel, încă o țară se teme de agresivitatea Moscovei, Letonia cerând prin vocea ministrului Apărării, Artis Pabriks o ”prezență militară permanentă a Statelor Unite” pe teritoriul său pentru a descuraja Kremlinul.

Declarația a fost făcută în cadrul întâlnirii oficialului leton cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de la Riga din 29 noiembrie 2021, potrivit The National News.

În plus, Letonia își dorește să-și întărească apărarea și cu rachete americane Patriot, a declarat Pabriks. Luni seara a sosit la Riga, Secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken, pentru întâlnirea cu cei 29 de miniștrii de Externe ai NATO, care are loc marți.

”Avem nevoie de asistență internațională suplimentară. Ne-am dori să avem o prezență militară permanență a Statelor Unite în țara noastră. Iar apărarea maritimă și aeriană trebuie asigurată cu sisteme Patriot”, a spus ministrul Apărării din Letonia.

În premieră, alianța NATO a desfășurat patru grupuri de luptă multinaționale, fiecare de dimensiunea unui batalion, în Polonia și în cele trei state baltice, Letonia, Lituania și Estonia.

Ce se află în spatele temerilor unui război între Rusia și Ucraina: Ce pot pierde Putin și Moscova dacă trec liniile roșii

În prezent, trupele NATO din Letonia desfășoară exerciții militare de luptă într-o pădure din această țară, cu tancuri camuflate, simulând contracararea unui atac asupra capitalei Riga din partea unui agresor neidentificat.

Îndemnată de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, de sprijinul separatiștilor din estul Ucrainei și de acumulările de trupe ale Moscovei din apropierea graniței cu acest stat, NATO a luat măsura să desfășoare grupuri multinaționale pentru a apăra Polonia și țările baltice.

Statele baltice sunt considerate de către experți cel mai vulnerabil flanc al NATO, deoarece ele sunt legate de teritoriul principal al alianței doar printr-un culoar terestru de doar 60 de kilometri, între Polonia și Lituania.

Joe Biden pune la colț Rusia, China și Ungaria: Ce țări au fost invitate la Summitul democrației organizat de SUA

Trupele americane sunt staționate în Germania, dar ar putea să nu ajungă suficient de repede în țările baltice, în cazul unui atac neprevăzut al Rusiei, spun analiștii.

Citeste si:
Rusia cere oficial ca forțele NATO să plece din România și Bulgaria. Motivul invocat
Rusia cere oficial ca forțele NATO să plece din România și Bulgaria. Motivul invocat
Garanţiile de securitate pe care Rusia caută să le obţină de la Occident includ prevederi care presupun plecarea forţelor NATO din România şi Bulgaria, a anunţat vineri Ministerul...
SUA dau undă verde statelor baltice să trimită arme americane în Ucraina
SUA dau undă verde statelor baltice să trimită arme americane în Ucraina
Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde Lituaniei, Letoniei și Estoniei pentru a trimite în Ucraina rachete și alte arme fabricate în SUA, au declarat trei surse familiare cu decizia,...