Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut o convorbire telefonica cu Bogdan Aurescu, in care a reafirmat determinarea aliatilor de a dezvolta sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice, dupa anuntul Federatiei Ruse privind dislocarea de bombardiere in regiunea Marii Negre.
Potrivit MAE, in cadrul unei convorbiri telefonice pe care Jens Stoltenberg a avut-o, vineri, cu ministrul roman al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cei doi au discutat despre anunturile recente ale Federatiei Ruse privind dislocarea de bombardiere strategice in regiunea Marii Negre, precum si alte masuri menite sa dezvolte tehnologii militare sofisticate in raspuns la sistemul NATO de aparare impotriva rachetelor balistice.
Rusia ar putea mobiliza avioane contra sistemului antiracheta din Romania - NATO reactioneaza
Aurescu a aratat ca aceste masuri sunt complet nejustificate avand in vedere ca Baza de la Deveselu, care va fi integrata in sistemul NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, nu vizeaza Rusia si este un mijloc de aparare exclusiv impotriva amenintarilor din afara spatiului euro-atlantic.
Ministrul roman a calificat drept adecvate reactiile publice ale Aliantei fata de anunturile recente anterior mentionate.
La randul sau, mentioneaza MAE, "secretarul general al NATO a reafirmat determinarea Aliantei de a continua dezvoltarea sistemului NATO de aparare impotriva rachetelor balistice, precum si de a explica obiectivele sale".
Seful diplomatiei romane l-a mai informat pe inaltul oficial NATO cu privire la rezultatele vizitei comune a ministrilor de externe din Romania, Polonia, Croatia si Ungaria in Muntenegru, care a avut loc, la initiativa ministrului roman de externe, in perioada 22-23 iulie 2015.
In context, cei doi au discutat despre stadiul reformelor asumate de Muntenegru, din perspectiva admiterii acestui stat in NATO.
Bogdan Aurescu a evidentiat "eforturile Muntenegrului pentru implementarea reformelor necesare primirii invitatiei de aderare la Alianta, precum si demersurile autoritatilor de la Podgorita de a explica publicului muntenegrean avantajele si beneficiile calitatii de stat membru NATO."
Secretarul General al NATO a exprimat aprecierea pentru initiativa romaneasca, pe care a calificat-o ca pe o contributie importanta, care se inscrie in cadrul dialogului intensificat cu Muntenegru decis la Summit-ul din Marea Britanie din septembrie 2014, mai precizeaza MAE.
Fortele Aeriene ruse intentioneaza sa stationeze bombardiere strategice de tip Tupolev in Crimeea, ca modalitate de contracarare a instalatiilor antibalistice NATO din Romania, Alianta Nord-Atlantica condamnand suplimentarea fortelor si avertizand ca ar putea fi periclitata stabilitatea regionala.
Potrivit unui oficial din cadrul Ministerului rus al Apararii, un escadron de bombardiere supersonice Tupolev TU-22M3 ar urma sa ajunga in Crimeea in curand.
"Capacitatile de atac ale acestor avioane vor spori apararea in regiunea Marii Negre. Este una dintre masurile luate ca reactie la instalarea unor elemente antiracheta la o baza militara americana din Romania", a declarat oficialul militar rus, sub protectia anonimatului, pentru agentia Interfax.