Mai este necesar NATO?

Miercuri, 06 Iulie 2016, ora 12:09
8433 citiri
Mai este necesar NATO?
Foto: Arhiva Ziare.com

Votul Marii Britanii pentru iesirea din Uniunea Europeana a fost o lovitura puternica la adresa ordinii mondiale. Acum ca UE s-a trezit la realitate, ar trebui sa vina randul NATO.

O spune Stephen Kinzer, autor premiat si jurnalist specializat pe relatii internationale, intr-un editorial publicat de Boston Globe.

Cand liderii NATO se vor intalni vineri la summit-ul din Varsovia, vor insista ca alianta lor militara este inca vitala, deoarece agresiunea Rusiei reprezinta o amenintare pentru Europa.

Insa cunoscutul jurnalist american sustine contrariul: "NATO a devenit instrumentul Americii in escaladarea periculosului conflict cu Rusia. Avem nevoie de NATO mai putin, nu mai mult".

Alianta Nord-Atlantica a fost infiintata in 1949 pentru a le permite trupelor americane sa protejeze o Europa spulberata de razboi in fata Uniunii Sovietice a lui Stalin. Europa de astazi este destul de capabila sa isi formeze si sa isi plateasca propria securitate, insa structura NATO a ramas neschimbata, sustine Kinzer.

Statele Unite inca acopera trei sferturi din bugetul aliantei militare, iar asta nu mai are sens, continua jurnalistul. El considera ca SUA ar trebui sa ramana apropiate de Europa din punct de vedere politic, dar sa inceteze sa-i spuna cum sa se apere. Daca ar fi lasati pe cont propriu, liderii europeni poate ca s-ar retrage din confruntarea cu Rusia, directie in care Europa este condusa acum de NATO.

Rusia nu reprezinta o amenintare la adresa niciunui interes vital al Americii. Din contra, isi doreste la fel de mult ca SUA sa lupta impotriva terorismului global si sa controleze amenintarile nucleare, arata jurnalistul Boston Globe.

Rusia - o provocare pentru Europa, nu pentru SUA

"In functie de perspectiva fiecaruia, Rusia ar putea fi vazuta ca o forta destabilizatoare in Europa sau pur si simplu ca o tara care isi apara granitele. In orice caz, este o provocare pentru europeni, nu pentru noi (americanii - n.red.). Cu toate acestea, generalii americani care conduc NATO, disperati dupa o noua misiune, au etichetat Rusia drept un inamic.

Secretarul Apararii, Ashton Carter, a plasat in mod absurd Rusia in fruntea listei amenintarilor la adresa Statelor Unite. Patima anti-Rusia s-a instalat la Washington", scrie Stephen Kinzer.

In opinia sa, summit-ul NATO de saptamana aceasta va fi un "festival de batai in piept", cu multe avertismente despre "amenintarea" rusa si cu promisiuni ca NATO le va raspunde cu exercitii militare. Statele Unite intentioneaza sa mareasca de patru ori bugetul alocat proiectelor militare ale NATO la frontierele Rusiei.

De asemenea, in ultima perioada, NATO a inaugurat scutul antiracheta din Romania, de la Deveselu, a desfasurat cele mai ample exercitii militare din istoria moderna a Poloniei si si-a anuntat planurile de a trimite mai multe trupe americane in bazele din tarile baltice, unele in raza de actiune a artileriei din Sankt Petersburg.

La randul sau, Rusia construieste o noua baza militara in aria de actiune a Ucrainei si trimite 30.000 de soldati la punctele de frontiera. Ambele natiuni au arme nucleare.

Afla si cum poate NATO sa dea afara un aliat

NATO vede conflictul dintre Rusia si tarile din apropierea sa ca pe o problema militara. Asta are sens, sustine ziaristul, care puncteaza ca NATO este o alianta militara condusa de militari care gandesc in termeni militari.

E nevoie de diplomatie creativa

"Totusi, conflictul nostru cu Rusia este in esenta politic, nu militar. Necesita diplomatie creativa. NATO este un instrument slab, nepregatit pentru o sarcina atat de delicata. Daca europenii cred ca represaliile sunt cea mai buna modalitate de a confrunta Rusia, sa-i lasam sa continue. Dar ar trebui sa fie alegerea lor, nu a noastra.

Comandantii NATO si politicienii de la Washington nu vor sa predea controlul pe care il au asupra securitatii europene. Se tem ca europenii vor cauta impacarea cu Rusia, in loc sa urmeze modelul NATO de confruntare. Aceasta perspectiva este dezgustatoare pentru generalii si politicienii americani. Prin continuarea finantarii NATO, ne cumparam dreptul de a ne flutura sabiile la granitele Rusiei", spune autorul articolului.

In acelasi timp, unii europeni sunt nemultumiti de faptul ca America se foloseste de NATO pentru a-si spori presiunea militara asupra Rusiei. Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a catalogat recentele manevre din Polonia, la care au luat parte 14.000 de soldati americani, drept "zanganit de sabii si strigate de razboi".

"Cine crede ca o parada simbolica de tancuri la granita de est a aliantei va aduce securitate greseste. Suntem bine consiliati sa nu cream pretexte pentru a reinnoi o confruntare veche", a adaugat oficialul german, intr-o mustrare clara la adresa NATO.

Alianta militara a ajutat la mentinerea pacii in Europa in timpul Razboiului Rece. Dar acest lucru nu se mai potriveste in secolul 21, arata Kinzer. Alimentarea tensiunilor cu Rusia contribuie la instabilitate, nu la stabilitate. Iar Europa are nevoie de un nou sistem de securitate. Spre deosebire de NATO, acesta ar trebui sa fie creat de europeni, pentru a raspunde nevoilor europene, sa fie condus si platit de europeni, mai spune jurnalistul american.

Asta ar permite Statelor Unite sa se retraga dintr-o lunga misiune, care poate ca a fost nobila, dar care nu ar trebui sa dureze o vesnicie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#NATO necesar Europa, #NATO Rusia, #amenintari Rusia NATO, #agresiune Rusia , #NATO