Marea Britanie trimite avioane multirol Typhoon in Romania

Luni, 27 Martie 2017, ora 19:36
8915 citiri
Marea Britanie trimite avioane multirol Typhoon in Romania
Foto: Ziare.com

Marea Britanie va trimite avioane multirol Typhoon la o baza aeriana din Romania, pentru misiuni de patrulare ale NATO, a anuntat luni Michael Fallon, ministrul britanic al Apararii.

"Marea Britanie intensifica actiunile de sustinere a apararii colective NATO din nordul pana in sudul Aliantei Nord-Atlantice. Prin aceasta misiune, avioanele Fortelor Aeriene britanice vor fi pregatite sa securizeze spatiul aerian NATO si sa ofere garantii de securitate aliatilor din regiunea Marii Negre", a declarat Michael Fallon.

Cel putin patru avioane multirol Typhoon ale Fortelor Aeriene Regale britanice vor fi trimise de la unitatea aeriana britanica Coningsby la baza aeriana Mihail Kogalniceanu din Romania.

Misiunea britanica de patrulare aeriana in zona Marii Negre, in cadrul operatiunilor NATO, va incepe in luna mai, conform unui comunicat al Ministerului britanic al Apararii.

NATO a aprobat, in iulie 2016, un plan de consolidare a prezentei militare in Europa de Est prin desfasurarea a mii de militari in Polonia si in tarile baltice. O structura multinationala NATO ar urma sa fie stationata in Romania.

In plus, Alianta a preluat controlul asupra sistemului antiracheta, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice in largul Spaniei, un radar in Turcia si elementele de interceptare din Romania. In cadrul acestui proiect, Marea Britanie a stabilit in octombrie 2016 ca va trimite avioane multirol Eurofighter Typhoon pentru misiuni NATO in zona Marii Negre, aeronavele urmand sa fie stationate patru luni, in anul 2017, in Romania.

Planul NATO este de a crea patru grupuri de lupta cu efective totale de 4.000 de militari, sustinuti de o forta de reactie rapida formata din 40.000 de persoane. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat in octombrie ca cei 4.000 de militari suplimentari din tarile baltice si Polonia sunt o reactie moderata la decizia Rusiei de a mentine circa 330.000 de militari in apropierea Moscovei, pe flancul vestic al Rusiei si relativ in apropierea frontierelor NATO.

Cele patru batalioane NATO vor fi comandate de SUA, Germania, Marea Britanie si Canada, fiind stationate in Polonia, Lituania, Estonia si Letonia. Canada s-a angajat sa trimita 450 de militari in Letonia, iar Italia va contribui cu 140 de militari. Intre 400 si 600 de militari germani vor ajunge in Lituania, alaturi de personal din Olanda, Norvegia, Belgia, Croatia si Luxemburg.

Citește și:
Ciolacu îi dă peste nas lui Iohannis: „Nu putem fi pompieri la nesfârșit!; Desemnarea premierului este atributul președintelui”
Ciolacu îi dă peste nas lui Iohannis: „Nu putem fi pompieri la nesfârșit!; Desemnarea premierului este atributul președintelui”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a venit joi, 9 februarie, cu o replică pentru președintele Klaus Iohannis, afirmând că desemnarea premierului este un atribut care revine, conform Constituției,...
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
România ajută Siria, în urma cutremurului. Decizia anunțată de Guvern
Premierul Nicolae Ciucă a convocat joi, 9 februarie, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a aprobat hotărârea privind sprijinirea Republicii Arabe Siriene,...