Mircea Geoana va fi adjunctul sefului NATO, cea mai inalta pozitie ocupata de un roman intr-o organizatie internationala

Miercuri, 17 Iulie 2019, ora 15:23
29914 citiri
Mircea Geoana va fi adjunctul sefului NATO, cea mai inalta pozitie ocupata de un roman intr-o organizatie internationala
Foto: Arhiva Ziare.com

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, il numeste pe Mircea Geoana in functia de secretar general adjunct al Aliantei.

Este cea mai inalta pozitie ocupata de un roman intr-o organizatie internationala.

Geoana va prelua acest post incepand cu mijlocul lunii octombrie, potrivit anuntului oficial publicat miercuri pe site-ul NATO.

"Sunt bucuros sa anunt numirea lui Mircea Geoana drept urmatorul secretar general adjunct. Este un sustinator ferm al legaturii transatlantice si va aduce in acest post o experienta indelungata in calitate de om de stat si diplomat. El va fi primul roman care detine aceasta functie importanta", a spus Jens Stoltenberg.

Foto: NATO

In prezent, functia de secretar general adjunct al NATO este detinuta de Rose Gottemoeller. Ea este prima femeie care a ocupat acest post-cheie al Aliantei.

Gottemoeller a preluat functia in octombrie 2016, dupa ce a fost aproape cinci ani subsecretar american pentru controlul armelor si securitatea internationala.

"Sunt foarte recunoscator lui Rose Gottemoeller. Abilitatile diplomatice si experienta ei in politica internationala de securitate au fost de nepretuit Aliantei, deoarece NATO continua sa se adapteze la un mediu de securitate mai imprevizibil", a adaugat Jens Stoltenberg.

Mircea Geoana a fost ministru de Externe intre 2000 si 2004 si ambasador in Statele Unite ale Americii intre 1996 si 2000.

El a fost presedintele PSD si a candidat la alegerile prezidentiale din 2009, cand a pierdut in fata lui Traian Basescu.

NATO precizeaza despre Mircea Geoana ca este fondatorul si presedintele Institutului Aspen Romania. A mai fost presedinte al Senatului, ministru de Externe si ambasador in SUA.

Pana in prezent, cea mai inalta functie a unui roman in cadrul NATO a fost cea de asistent al secretarului general al NATO, ocupata in perioada 2013-2017 de Sorin Ducaru, care a exercitat rolul de sef al Diviziei pentru Riscuri de Securitate Emergente.

Reactia lui Mircea Geoana

Mircea Geoana si-a manifestat imediat mandria de a fi numit in aceasta inalta functie.

"Sunt mandru sa fiu desemnat de catre secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, ca urmatorul secretar general adjunct.

Este, deopotriva, o uriasa provocare si o oportunitate de a reprezenta interesele Aliantei noastre, care asigura securitatea a peste 1 miliard de cetateni.

De-a lungul carierei mele diplomatice si politice am promovat legatura transatlantica si integrarea euro-atlantica a Romaniei.

Sunt profund onorat sa fiu desemnat pentru aceasta pozitie cheie ce reprezinta, de asemenea, o recunoastere a importantei contributii a Romaniei in cadrul NATO.

Apreciez, in mod deosebit, sustinerea politica si institutionala trans-partinice de care s-a bucurat candidatura mea", scrie pe Facebook Mircea Geoana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a reacționat Diana Șoșoacă atunci când un carabinier i-a cerut să oprească live-ul
Cum a reacționat Diana Șoșoacă atunci când un carabinier i-a cerut să oprească live-ul
Senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă este tot timpul pregătită să înregistreze cu telefonul ei și să facă un live. Așa s-a întâmplat și cu ocazia vizitei pe care Diana Șoșoacă a...
Rareș Bogdan, atac la adresa lui Nicușor Dan: "A eșuat, este un manager execrabil. Nu a venit cu nimic pentru București"
Rareș Bogdan, atac la adresa lui Nicușor Dan: "A eșuat, este un manager execrabil. Nu a venit cu nimic pentru București"
Prim vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, a vorbit, sâmbătă seara, pe tema candidatului pe care PNL îl va propune pentru Primăria Capitalei. Acesta a dat exemple de primari apreciați, în...
#Mircea Geoana NATO , #NATO
Comentarii