Moscova ataca Deveselu, NATO ne apara: Scutul antiracheta din Romania nu vizeaza Rusia

Marti, 14 Iulie 2015, ora 22:54
7950 citiri
Moscova ataca Deveselu, NATO ne apara: Scutul antiracheta din Romania nu vizeaza Rusia

Acordul nuclear cu Iranul nu elimina amenintarea balistica, afirma un reprezentant al Aliantei Nord-Atlantice, precizand ca planul sistemului antiracheta va fi implementat.

Totodata, el a explicat ca elementele antibalistice din Romania si Polonia nu sunt indreptate impotriva Rusiei.

"Amenintarea balistica la adresa NATO este in crestere. Numeroase tari detin sau incearca sa dobandeasca tehnologie balistica. Acordul international cu Iranul nu modifica situatia. Sistemul antiracheta va proteja aliatii europeni ai NATO de amenintarile balistice, deci este justificat atat timp cat rachetele balistice exista si au capacitatea de a atinge partea europeana a NATO", a declarat un oficial NATO, sub protectia anonimatului, pentru agentia rusa Sputnik.

"Scopul este contracararea tuturor amenintarilor din afara zonei euroatlantice. Sistemul antiracheta nu este antirus. Geografia si fizica nu permit sistemului NATO sa doboare rachete antibalistice intercontinentale din bazele militare construite in Polonia si Romania", a explicat oficialul NATO.

Rusia a cerul eliminarea scutului din Romania

Reprezentantul NATO a facut aceste declaratii ca reactie la afirmatiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a explicat ca Rusia se asteapta ca Statele Unite si NATO sa anuleze planul de instalare a elementelor antibalistice in Europa in contextul acordului marilor puteri cu Iranul in domeniul nuclear.

Rusia ataca din nou Deveselu: SUA trebuie sa renunte la scutul antiracheta, dupa acordul cu Iranul

Potrivit lui Lavrov, Moscova asteapta ca Administratia Barack Obama sa abandoneze planurile de construire a unui sistem antiracheta in Europa, dat fiind ca Washingtonul a prezentat proiectul antibalistic ca fiind indreptat impotriva unor tari precum Iranul si Coreea de Nord, care nu se conformeaza reglementarilor internationale.

Lavrov a amintit ca presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat la Praga, in anul 2009, ca nu ar mai fi necesara crearea unui segment european al sistemului antiracheta daca va fi solutionata criza nucleara iraniana.

Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) au ajuns, marti, la un acord privind programul nuclear iranian.

Acord istoric pe dosarul nuclear iranian (Video)

Rusia a exprimat in mai multe randuri preocupari in legatura cu elementele antiracheta care vor fi instalate in Romania, Polonia, Spania si Turcia. In urma cu trei saptamani, Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului rus pentru Securitatea Nationala, afirma ca sistemele antibalistice ale Aliantei Nord-Atlantice sunt indreptate impotriva Rusiei si Chinei.

Statele Unite si NATO au explicat de mai multe ori ca elementele antiracheta instalate in Europa nu sunt indreptate impotriva Rusiei, avand rolul de a contracara amenintari provenind din tari care nu se conformeaza reglementarilor internationale, precum Iranul.

Citeste si:
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Marcel Ciolacu, despre modificarea Constituției pentru ca Iohannis să mai poată avea un mandat: „Mergem pe urmele lui Putin?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică, 29 mai, că foşti miniştri de justiţie ai PSD au discutat „în mod discret” cu profesionişti din domeniu pe tema unei eventuale...
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....