Moscova zangane ostentativ armamentul nuclear. Exista brese in NATO? Interviu (II)

Vineri, 03 Aprilie 2015, ora 10:44
9129 citiri
Moscova zangane ostentativ armamentul nuclear. Exista brese in NATO? Interviu (II)
Foto: Gruntreport

Lansarea programului SUA de constructie a unor sisteme de aparare antiracheta pare sa fi iritat foarte mult Rusia, iar faptul ca in ultimii 2-3 ani "armamentul nuclear a fost zanganit foarte zgomotos, la vedere si ostentativ", arata ca Moscova inca mai crede in noul tip de santaj nuclear, afirma generalul Constantin Degeratu.

Fostul sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane vorbeste in partea a doua a interviului acordat Ziare.com despre vulnerabilitatile existente in dispozitivul regional al NATO si riscul declansarii unui conflict nuclear.

Citeste si Generalul Constantin Degeratu: Moscova nu crede in lacrimi, singurul limbaj inteles e cel al fortei (I)

Exista temerea ca Rusia ar fi facut o bresa in alianta nord-atlantica, prin Ungaria. Sunteti de acord cu aceasta ipoteza? Ati sesizat si alte brese?

Am mentionat tangential unele vulnerabilitati posibile in dispozitivul regional. Din perspectiva analizei mele, pornind atat de la particularitati de comportament politic actual si de interese manifeste, cat si de la tipologia confuza si complexa a posibilelor pericole, am avut in vedere state precum: Ungaria (care manifesta un comportament cel putin straniu in relatia cu o Rusie evident agresiva, relatie care se pliaza ciudat de bine cu cea din 1919 si 1940) ; Bulgaria - stat aliat aflat si el intr-o situatie politica, economica si sociala mai mult decat dificila; Grecia - stat aliat aflat intr-o grava criza economica si politica (si care a probat o situatie de fronda unicat la summit-ul de la Bucuresti din 2008, cand a incalcat promisiunea de consens convenit in perioada de pregatire a reuniunii).

Dar, pentru a nu-i supara prea mult pe vecini, ar fi bine sa privim mai atent si in propria noastra ograda, prin prisma unor reticente pe care si altii le-ar putea avea fata de noi.

La ce va referiti, mai exact?

Contrar mitologiei oficiale, Romania nu pare un aliat sigur in cazul unei confruntari majore in zona pentru ca tara este afectata de: o grava instabilitate politica (vreo cinci guverne in patru ani, plus - caz unic in UE - ceva ce se cheama oficial o "lovitura de stat esuata", in 2012; o grava epidemie de coruptie in randul conducerii politice si administrative (un numar record, in cadrul NATO, de arestati pentru coruptie, iar campania este in plina desfasurare) ; completa decredibilizare a partidelor politice, a Parlamentului si a Guvernului; falii sociale si profesionale care se adancesc vertiginos; cea mai grava hemoragie demografica din istoria Uniunii Europene, fapt ce pune sub semnul intrebarii capacitatea de mobilizare; absenta unei perspective credibile de dobandire a unei capacitati de actiune militara si politica rapida in caz de urgenta colectiva; o armata fara capacitate de aparare a teritoriului (si nu din vina ei), fara experienta in acest domeniu si lipsita de structuri de conducere militara superioare nivelului de divizie (tactic), antrenate in planificarea si conducerea operatiunilor intrunite.

Credeti ca se poate ajunge chiar la folosirea armamentului nuclear, lucru mentionat in repetate randuri de Moscova? Daca da, la ce nivel?

De cativa ani, diferite analize politico-militare inceraca sa acrediteze (mai degraba in subtext) teza potrivit careia evolutiile in domeniul armamentelor nucleare tind sa confirme ideea posibilitatii folosirii armei nucleare la nivel tactic, respectiv in teatrele de operatii locale (cum ar fi, spre exemplu, in buffer-ul conturat in Europa de Est, in Orientul Mijlociu, in Asia de Sud sau in Peninsula Coreea).

Dupa felul in care Rusia si-a dezvoltat armamentul nuclear strategic (pentru mentinerea credibilitatii strategice in confruntarea cu SUA), dar si cel cu bataie scurta, s-ar parea ca Moscova nu este straina de aceste evolutii teoretice.

Lansarea programului SUA de constructie a unor sisteme de aparare antiracheta de teatru pare sa fi iritat foarte mult Rusia care isi vede astfel investitiile (criminale) afectate. Altminteri nu se explica de unde atata inversunare impotriva scutului, in conditiile in care numai daca ar viza lovirea teritoriului pe care acestea sunt amplasate (sau a unor teritorii situate dincolo de acestea) rachetele rusesti ar putea intra in coliziune cu vectorii antiracheta.

Amenintarile rusesti virulente lansate recent (care se adauga unor amenintari similare anterioare la adresa Romaniei) fac parte din aceasta iritare produsa de faptul ca elementele de santaj suplimentar pe care politica Rusiei ar fi urmat sa le foloseasca se vad puse in dificulate de masurile preventive aflate in constructie.

Faptul ca in toate exercitiile de mare amploare declansate de Rusia lui Putin in ultimii 2-3 ani armamentul nuclear a fost zanganit foarte zgomotos, la vedere si ostentativ, arata ca Moscova inca mai crede ca va obtine concesii substantiale prin noul tip de santaj nuclear.

Cred insa ca aici lucrurile s-ar putea, totusi, infunda politic. E greu de crezut ca opinia publica rusa (dar si cercurile politice rationale de la Moscova) nu vor fi sesizat acest drum aventurist pe care un dictator in amurg, care se indreapta cert spre un faliment politic, ar putea angaja Rusia si probabil ca se va actiona in consecinta pentru a curma nebunia.

Citeste si Romania, in razboi informational si hartuita de avioane militare rusesti Interviu cu Iulian Fota

Este Romania in razboi "hibrid"? Ungaria, destabilizatorul NATO? Interviu cu Dan Dungaciu

Generalul Constantin Degeratu a fost sef al Marelui Stat Major al Armatei Romane (1997-2000), este absolvent al Colegiului Regal de Studii de Aparare (RCDS) din Londra (ianuarie - decembrie 1995) si fost profesor de studii de securitate la Centrul European de Studii de Securitate "George C. Marshall" din Garmisch-Partenkirchen (2001-2004). Este doctor in Stiinta Militara, titlu obtinut la Academia de Inalte Studii Militare din Bucuresti cu teza "Prevenirea surprinderii strategice", in anul 1996.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Degeratu Rusia armament nuclear, #Degeratu Ungaria Rusia Nato, #Ungaria Putin Rusia , #NATO