NATO a informat Rusia ce decizii s-au luat la summit: Cum au reactionat rusii (Video)

Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 22:48
9214 citiri
NATO a informat Rusia ce decizii s-au luat la summit: Cum au reactionat rusii (Video)

NATO si Rusia raman in dezacord in privinta Ucrainei, dar vor analiza o propunere pentru reducerea riscului unei confruntari militare accidentale in spatiul aerian baltic, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dupa o reuniune a Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles.

Stoltenberg a spus ca ambasadorii NATO i-au informat pe omologii lor rusi in legatura cu deciziile luate la summitul NATO din 8-9 iulie, de la Varsovia.

In ceea ce priveste Ucraina, "nu a existat o unitate a gandirii astazi (miercuri - n.r.) ", a precizat Stoltenberg.

El a subliniat, insa, ca rusii au facut sugestii privind masuri de reducere a riscului in spatiul aerian baltic privind transponderele avioanelor de lupta. "Aliatii vor studia aceasta propunere cu atentie", dar vor mai multe detalii, a adaugat oficialul.

Reuniunea de la sediul NATO de la Bruxelles a intervenit dupa summitul de saptamana trecuta de la Varsovia. Printre altele, presedintele american Barack Obama si alti lideri NATO au ordonat trimiterea de intariri in tarile baltice si Polonia, pentru a spori capacitatea de disuasiune vizand Rusia.

Reactia initiala a Moscovei a fost negativa. Insa ambele parti au salutat ideea Finlandei de a porni transponderele avioanelor de lupta pentru a reduce sansele unui incident intre aeronavele NATO si cele ruse in zona.

Ambasadorul Olandei la NATO, Marjanne de Kwaasteniet, a explicat ca reuniunea de miercuri a Consiliului NATO-Rusia a avut ca scopt "mentinerea dialogului cu Rusia deschis, in pofida diferendelor".

Intr-o declaratie comuna, Obama si alti lideri de la Varsovia au acuzat Rusia de "actiuni si politici destabilizatoare", printre care anexarea din 2014 a Peninsulei Crimeea si activitati provocatoare in apropiere de granitele NATO.

In replica, Moscova a acuzat NATO ca isi consolideaza fortele in apropiere de granitele sale si a avertizat ca va face orice este necesar pentru a-si apara teritoriul si interesele.

Duminica, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat NATO ca "demonizeaza" Rusia.

Citeste mai multe reactii ale Rusiei dupa summitul NATO:

Consiliul NATO-Rusia a fost fondat ca for de consultari si cooperare in 2002, cand relatiile dintre Moscova si Occident erau mult mai bune, dar a fost suspendat in 2014, dupa ce Rusia a anexat Crimeea.

Corespondenta de la Summit-ul NATO: Precautie fata de Rusia - va fi informata curand ce a decis Alianta

Citeste si:
Marcel Boloș va fi noul ministru al Cercetării și Digitalizării. Baronii PNL l-au învins pe Klaus Iohannis
Marcel Boloș va fi noul ministru al Cercetării și Digitalizării. Baronii PNL l-au învins pe Klaus Iohannis
Fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a acceptat propunerea PNL de a prelua portofoliul Ministerului Cerecetării, Inovării și Digitalizării. „Am acceptat această...
USR depune moțiune împotriva ministrului Energiei: ”Virgil Popescu a fost total absent şi depăşit de situaţie”
USR depune moțiune împotriva ministrului Energiei: ”Virgil Popescu a fost total absent şi depăşit de situaţie”
USR va depune săptămâna viitoare o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, în urma crizei facturilor. Anunțul a fost făcut marți, 25 ianuarie, pentru news.ro, de...