NATO avertizează Rusia că ”va plăti un preț mare” dacă invadează Ucraina. SUA: ”Suntem profund preocupaţi de probe”

Miercuri, 01 Decembrie 2021, ora 19:14
3445 citiri
NATO avertizează Rusia că ”va plăti un preț mare” dacă invadează Ucraina. SUA: ”Suntem profund preocupaţi de probe”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat Rusia miercuri, 1 decembrie, că se foloseşte de exerciţiile sale militare pentru a deghiza atacuri asupra ţărilor vecine. La rândul său, SUA au precizat că există ”probe” că Moscova a plănut o agresiune împotriva Ucrainei.

Stoltenberg a respins acuzaţiile că NATO ar provoca Moscova cu exerciţiile sale militare din Marea Neagră.

În contrast cu Rusia, Alianța a respectat mereu reglementările internaţionale privind invitarea de observatori străini la exerciţiile sale, a subliniat secretarul general al NATO, la o conferinţă organizată de Reuters.

”Problema cu Rusia este că nu este transparentă, are o retorică foarte agresivă şi un bilanţ care arată ca s-a folosit şi în trecut de exerciţii militare pentru a deghiza acţiuni agresive împotriva vecinilor”, a mai spus Stoltenberg.

Lidrul NATO a avertizat din nou Rusia împotriva folosirii forţei asupra Ucrainei şi a declarat că Moscova ştie că va plăti un preţ mare prin sancţiuni şi alţi paşi din partea Occidentului pentru orice agresiune.

”Am transmis foarte clar că va exista un preţ ridicat şi sancţiunile sunt una dintre opţiuni. Cred că este destul de evident că Rusia ştie deja că va plăti un preţ foarte ridicat, a mai spus Stoltenberg.

Cu acelaşi prilej, oficialul a declarat că Alianţa Nord-Atlantică cooperează strâns pentru a-i proteja pe aliaţi împotriva noilor rachete chineze şi ruseşti care pot atinge Europa şi America de Nord.

”Rusia, dar şi China, investesc acum puternic în sisteme cu capabilităţi nucleare care pot atinge toate ţările NATO. Este ceva ce trebuie să luăm foarte în serios”, a mai spus Stoltenberg, menţionând investiţiile ruseşti în rachete cu rază lungă de mare viteză, foarte manevrabile.

SUA au evocat ”probe” care ar arăta că Rusia a plănuit invadarea Ucrainei

Rusia a fost avertizată, miercuri, și de SUA, care au transmis că va plăti un preț ridicat dacă va trece la fapte.

”Suntem profund preocupaţi de probele că Rusia a făcut planuri pentru acţiuni agresive semnificative împotriva Ucrainei, planuri care includ eforturi în vederea destabilizării Ucrainei din interior, precum şi operaţiuni militare la scară mare”, a declarat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, cu prilejul unei reuniuni a NATO de la Riga.

El a acuzat Moscova că reuneşte ”zeci de mii de soldaţi suplimentari” în apropiere de frontieră.

”Nu ştim dacă preşedintele Putin a luat o decizie privind invazia. Ştim că el este pe cale să desfăşoare capacitatea de a face acest lucru rapid, dacă ia decizia”, a precizat Blinken.

Şeful diplomaţiei americane a insistat asupra faptului că diplomaţia este singurul mod responsabil de a rezolva această criză potenţială”, în perspectiva unei întâlniri cu omologul său rus Serghei Lavrov în Suedia, joi.

Oficialul american a avertizat totuşi că orice agresiune din partea Moscovei va avea ”consecinţe profunde şi durabile”.

”Am transmis cu claritate Kremlinului că vom riposta, în special printr-o serie de măsuri economice cu impact ridicat pe care ne-am reţinut să le utilizăm în trecut”, a avertizat Blinken.

Înaltul diplomat american a subliniat, de asemenea, că aliaţii NATO ”veghează ca Ucraina să aibă mijloace de a se apăra”.

Alianţa ”va examina ce trebuie să facă în cazul unei noi agresiuni ruse, pentru a-şi întări propriile apărări”, în cadrul unei consolidări a forţelor din flancul său estic.

Tot miercuri, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a pronunţat în favoarea unor negocieri directe cu Moscova.

Citeste si:
NATO își consolidează cooperarea cu Ucraina după atacul cibernetic care a vizat site-urile guvernamentale. Prevederile noului acord
NATO își consolidează cooperarea cu Ucraina după atacul cibernetic care a vizat site-urile guvernamentale. Prevederile noului acord
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat vineri, 14 ianuarie, că Alianța va semna cu Ucraina, în zilele următoare, un acord de cooperare împotriva atacurilor cibernetice....
Fără acord în Consiliul NATO-Rusia
Fără acord în Consiliul NATO-Rusia
NATO și Rusia nu au reușit să-și rezolve disputa privind Ucraina. Pericolul unui război rămâne real, crede NATO, care vrea să discute mai departe cu Moscova. Rusia dă vina pe Vest. Din...