NATO isi va continua exercitiile militare in Europa de Est intr-un ritm sustinut

Sambata, 30 August 2014, ora 11:42
2122 citiri
NATO isi va continua exercitiile militare in Europa de Est intr-un ritm sustinut
Foto: Wikipedia

NATO isi va continua exercitiile militare in Europa de Est intr-un ritm sustinut, intr-un moment in care Alianta Nord-Atlantica si statele occidentale acuza Rusia ca a trimis trupe si arme separatistilor prorusi in Ucraina, a anuntat vineri un general francez al NATO, relateaza AFP.

Generalul Jean-Paul Palomeros, care conduce Comandamentul suprem aliat pentru transformare, a explicat ziaristilor la Washington ca NATO are vointa si resurse suficiente pentru a realiza toate exercitiile prevazute in regiune, al caror numar a crescut semnificativ de la interventia rusa in Ucraina.

Intrebat daca NATO va mentine acelasi in ritm in anii care vin in statele membre din Europa de Est, generalul Palomeros a raspuns: "Pe scurt, da".

Forta de reactie rapida NATO, ca raspuns la interventia Rusiei in Ucraina

NATO dispune de "suficiente mijloace" si cei din Europa de Est vad aceste exercitii cu ochi buni, a adaugat el, cu cateva zile inainte de viitorul summit al NATO din Tara Galilor.

"Trebuie sa dam dovada de tenacitate atata timp cat acest lucru va fi necesar. Impresia mea este ca NATO este capabila de acest lucru", a spus el.

Ucraina nu este membra NATO, dar atat Alianta Nord-Atlantica, cat si presedintele american Barack Obama au dat asigurari ca sunt gata sa-i apere pe vecinii Kievului care fac parte din NATO, in caz de agresiune.

"Nimeni nu trebuie sa puna la indoiala vointa si capacitatea NATO de a-s proteja membrii", a mai spus generalul francez, fara a mentiona insa explicit Rusia.

In contextul in care tarile membre sunt in plina retragere din Afganistan, tipul de exercitii efectuate s-a modificat profund. Accentul nu mai este pus acum pe lupta impotriva insurgentilor ci pe o forma mai traditionala de exercitii militare, a subliniat generalul Palomeros, care a fost seful de stat major al Fortelor aeriene franceze intre 2009 si 2012.

La ora actuala, NATO efectueaza un exercitiu "la fiecare doua zile" in lume, ceea ce este semnificativ mai mult decat in urma cu doi ani.

Anul viitor, Alianta urmeaza sa desfasoare un exercitiu de mare anvergura in Spania, Portugalia si Italia, cu 25.000 de soldati. Va fi, potrivit generalului Palomeros, cel mai mai mare exercitiu al NATO din ultimii zece ani.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#NATO exercitii militare, #NATO Europa de Est, #NATO interventie Ucraina , #NATO