NATO isi intareste pozitia in estul Europei: Care e riscul pentru Romania din partea Rusiei

Joi, 05 Februarie 2015, ora 16:26
7851 citiri
NATO isi intareste pozitia in estul Europei: Care e riscul pentru Romania din partea Rusiei
Foto: 24Today

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune ca nu exista inca un risc imediat pentru Romania si Bulgaria din partea Rusiei, dar ca actiuni agresive ale acesteia sunt nu doar in Ucraina, ci si in Republica Moldova si Georgia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, dupa intrunirea Comisiei NATO - Georgia, ca nu exista inca un risc imediat pentru Romania si Bulgaria din partea Rusiei, care "incalca in mod repetat integritatea teritoriala a Ucrainei".

"Nu exista o amenintare imediata, dar motivul pentru care realizam aceste exercitii este tocmai protejarea aliatilor nostri din est. Actiunile noastre sunt raspunsuri atat pentru problemele cauzate de Rusia in est, anexand cu forta o parte din alta tara, cum este Crimeea, destabilizand estul Ucrainei, plus ceea ce am vazut deja in Georgia si Moldova, dar este si un raspuns la ceea ce am vazut in Africa de Nord sau in Orientul Mijlociu. Principalul tel pe viitor este sa fim siguri ca NATO va fi capabila sa ne apere pe toti de aceste amenintari", a afirmat Jens Stoltenberg.

El a mai spus ca in cadrul intalnirii Comisiei NATO - Georgia s-a stabilit ca in viitorul apropiat sa fie infiintat un centru de antrenament comun in Tbilisi, unde trupele NATO, cele georgiene si alte trupe ale natiunilor partenere ale Aliantei sa se poata antrena si realiza exercitii impreuna.

Totodata, Jens Stoltenberg a explicat ca NATO critica implicarea Rusiei in Georgia, in special acordul semnat cu regiunea Abhazia si pregatirea unui nou astfel de document pentru Osetia de Sud.

"Este binevenit progresul constant al Georgiei in implementarea reformelor si in dezvoltarea democratica. Incurajam autoritatile din Georgia sa continue pe acest drum, sa consolideze institutiile democratice si sa avanseze reformele judiciare. Georgia are un rol activ si constructiv in discutiile de la Geneva privind conflictul de pe teritoriile sale, lucru pe care nu putem sa il spunem despre Rusia, care facem opusul. Condamnam actiunile acesteia in Georgia, in special recenta semnare a asa-numitului 'acord' cu regiunea Abhazia din Georgia. Si vedem cu ingrijorare ca Rusia pregateste un nou astfel de acord cu regiunea Osetia de Sud", a explicat Jens Stoltenberg.

Potrivit acestuia, peste 12 tari membre NATO si-au anuntat deja suportul, atat financiar cat si cu trupe, pentru realizarea centrului de antrenament in Tbilisi.

Citește și:
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 20 martie, că nu susține sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Ministrul a subliniat că autorităţile din...
#NATO amenintare Rusia Romania, #Stoltenberg NATO Romania , #NATO