NATO promite ca va apara Turcia: Aliatul nostru se afla efectiv pe linia de front

Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 12:25
3224 citiri
NATO promite ca va apara Turcia: Aliatul nostru se afla efectiv pe linia de front
Foto: Arhiva Ziare.com

NATO va consolida apararea aeriana si alte masuri de securitate pentru Turcia, ministrii de Externe ai Aliantei promitand marti sa fie alaturi de acest aliat care se confrunta cu amenintari teroriste si cu tensiuni cu Rusia.

"Aliatii stau alaturi de Turcia cu solidaritate", au afirmat ministrii intr-o declaratie comuna dupa discutiile de la Bruxelles. "Ramanem hotarati, in spiritul 28 pentru 28, sa continuam dezvoltarea masurilor suplimentare de asigurare din partea NATO", relateaza DPA in pagina online.

Alianta militara stationeaza din 2013 rachete Patriot in Turcia, pentru a preveni eventuale atacuri din Siria. Dar doar o baterie de rachete se mai afla acolo, dupa ce Germania si Statele Unite si le-au retras.

NATO ia masuri suplimentare pentru securitatea Turciei

"Aliatul nostru Turcia se afla efectiv pe linia de front", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Ne gandim cum sa continuam consolidarea apararii aeriene a Turciei, cum putem continua planurile de aparare pentru Turcia", a adaugat el.

SUA au mobilizat deja avioane de vanatoare F-15 in tara, iar ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, a afirmat ca acest lucru "va continua cat timp va fi necesar".

Marea Britanie este pregatita sa trimita avioane la baza aeriana Incirlik, in cadrul masurilor NATO, in timp ce Germania si Danemarca s-au oferit sa contribuie cu nave la fortele navale NATO, dintre care unele sunt stationate in Marea Mediterana, potrivit lui Stoltenberg.

Avion rusesc doborat: NATO sprijina total dreptul Turciei de a-si proteja teritoriul

Masurile de sustinere urmeaza sa fie finalizate in cateva saptamani, a mai spus el.

"Turcia (...) este un aliat puternic in cadrul NATO, un membru NATO si trebuie sa o sustinem", a apreciat ministrul canadian de Externe, Stephane Dion.

Anuntul intervine la o saptamana dupa ce aviatia turca a doborat un bombardier rus despre care Ankara sustine ca a incalcat spatiul aerian turc in timpul unei misiuni in Siria.

Stoltenberg a precizat insa ca decizia de marti nu are legatura cu acest caz, sporirea sprijinului pentru Turcia fiind "pe agenda de mult timp".

Relatii deteriorate intre Moscova si Ankara

Incidentul din 24 noiembrie a deteriorat relatiile dintre Moscova si Ankara, pe fondul tensiunilor dintre Rusia si NATO privind interventiile Moscovei in Ucraina si Siria.

NATO vrea sa evite astfel de incidente pe viitor, iar ministrii au discutat marti despre posibile mecanisme de preventie. Unele state NATO au pledat pentru sporirea dialogului cu Moscova.

Alianta si-a suspendat cooperarea practica cu Rusia dupa ce Moscova a anexat peninsula ucraineana Crimeea anul trecut, desi contactele politice si militare au fost mentinute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#NATO apara Turcia, #NATO Turcia Rusia, #NATO masuri Turcia , #NATO
Comentarii