NATO: Rachetele Iranului pot atinge si tinte din Romania

Vineri, 07 Mai 2010, ora 22:38
2487 citiri
NATO: Rachetele Iranului pot atinge si tinte din Romania
Foto: presidency.ro

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, sustine ca anumite rachete dezvoltate de Iran, Shahab-3, pot atinge si tinte din Romania, Bulgaria, Turcia sau Grecia.

"In numeroase cazuri, rachetele ar putea eventual sa fie o amenintare la adresa teritoriilor si populatiilor noastre. Totodata, mai multe tari incearca sa se inarmeze cu armament nuclear. Aceasta este o combinatie letala. Teheranul isi continua activitatile nucleare, sfidand mai multe rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU. Si, in paralel cu aceste programe nucleare, Iranul desfasoara de asemenea un program intens de dezvoltare a rachetelor.

Oficialii iranieni declara ca raza de actiune a rachetelor lor de tip Shahab-3, modificate, ajunge la 2.000 de kilometri. Acest lucru va face posibila atingerea unor tinte aflate in tarile aliate: Turcia, Grecia, Bulgaria si Romania", a spus Rasmussen, intr-o prelegere sustinuta la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, informeaza Mediafax.

Basescu: NATO vrea sa invite Rusia sa coopereze la sistemul antiracheta

El a adaugat ca, din perspectiva Aliantei, acest lucru inseamna in primul rand ca trebuie mentinute actiunile de descurajare a activitatilor nucleare, iar pe de alta parte ca este necesara o noua perspectiva asupra apararii antiracheta.

"Daca ne conectam sistemele nationale intr-un scut antiracheta al NATO pentru a proteja toti aliatii nostri, am avea o demonstratie foarte puternica a solidaritatii NATO in secolul al XXI-lea. Si, mai mult decat atat, poate fi un catalizator pentru o noua dinamica in securitatea europeana si euro-atlantica. In ce mod? Prin cooperarea cu Rusia", a comentat secretarul general al Aliantei.

Rasmussen a mai spus ca misiunea NATO din Afganistan (ISAF), la care participa 46 de tari, se va consolida in 2010.

Basescu, felicitat de Rasmussen pentru suplimentarea trupelor din Afganistan

"Afganistanul va ramane prioritatea noastra operationala pentru urmatoarea perioada. Dar trebuie sa facem orice ne sta in putere pentru a izbandi in Afganistan si, in acelasi timp, trebuie sa nu neglijam celelalte evolutii ale aspectelor de securitate care ne-ar putea afecta. Pe scurt, in timp ce raspundem provocarilor actuale trebuie sa si privim catre viitor", a mai spus Rasmussen.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#NATO rachete Romania Iran, #NATO scut antiracheta, #NATO Anders Fogh Rasmussen , #NATO
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Noi am fost bagati in aceste structuri economice si militare nu de dragul romanilor, am fost bagati pentru motivatii care nu au legatura cu interesele si aspiratiile Romaniei!