NATO: Rusia va ramane izolata pana cand va intelege sa respecte cateva reguli

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 21:50
2586 citiri
NATO: Rusia va ramane izolata pana cand va intelege sa respecte cateva reguli

Rusia va ramane izolata pana cand va invata sa respecte suveranitatea altor tari, anunta Alexander Vershbow, adjunctul secretarului general al NATO, precizand ca nu sunt suficiente colaborarile punctuale pe care Moscova le-a avut cu Aianta Nord Atlantica.

"Obiectivul nostru pe termen lung ramane, in continuare, acela de a incuraja Rusia sa actioneze responsabil si sa doreasca sa coopereze alaturi de comunitatea internationala pentru rezolvarea problemelor comune", a aratat reprezentantul NATO, informeaza Interfax.

Vershbow a aratat ca un prim pas in acest scop ar fi acela de a respecta suveranitatea altor tari, inclusiv dreptul acestora de a-si alege propriul destin, "chiar daca Rusia nu este de acord cu alegerile facute de tarile respective".

Oficialul NATO a spus clar ca pana cand nu va intelege sa respecte aceste reguli de baza "Rusia va ramane izolata".

NATO raspunde Rusiei, dupa comentariile privind scutul de la Deveselu

"Desi putem indica mai multe puncte luminose in cooperarea pe care NATO a avut-o pana acum cu Rusia, per total astazi tabloul este foarte sumbru", a mai aratat Vershbow. Printre momentele de colaborare intre cele doua parti, el a reamintit de instaurarea pacii in Balcani si lupta impotriva terorismului si impotriva proliferarii inarmarii.

Rusia raspunde NATO, dupa ce a anuntat ca poate trimite trupe oriunde

In schimb, Vershbow considera ca Rusia, prin actiunile impotriva Ucrainei, a ales calea agresiunii si a confrutnarii, nu pe cea a cooperarii.

Oficialul NATO a facut aceste declaratii la Seul, in cadrul Forumului Initiativa pentru Pace si Cooperare in Asia de Nord-Est.

Pe fondul crizei din Ucraina, NATO a crescut semnificativ activitatea la granitele sale estice si si-a anuntat intentia de a crea o forta foarte mobila de raspuns, rotativa, in Estul Europei.

Rusia a reactionat, oficialii de la Moscova spunand ca astfel de actiuni reprezinta o provocare. In replica, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a spus ca Alianta Nord-Atlantica poate trimite trupe oriunde doreste. Nu va interveni insa militar in Ucraina, deoarece tara nu face parte din Alianta.

Citeste si:
Biden, strategie care să descurajeze Rusia. Putin deține altă viziune și testează NATO
Biden, strategie care să descurajeze Rusia. Putin deține altă viziune și testează NATO
Joe Biden a venit la Casa Albă cu două priorități de top în politica externă: reconstruirea alianțelor Americii și competiția cu China. Însă, istoria și alte mari puteri au dat peste...
Ce se află în spatele temerilor unui război între Rusia și Ucraina: Ce pot pierde Putin și Moscova dacă trec liniile roșii
Ce se află în spatele temerilor unui război între Rusia și Ucraina: Ce pot pierde Putin și Moscova dacă trec liniile roșii
Discuțiile despre un război între Rusia și Ucraina s-au înmulțit, iar marile publicații ale lumii, inclusiv New York Times și Bloomberg, citează oficiali americani care avertizează că...