NATO: Sistemul de aparare antiracheta european nu constituie o amenintare la adresa Rusiei

Duminica, 31 Martie 2013, ora 19:17
1689 citiri
NATO: Sistemul de aparare antiracheta european nu constituie o amenintare la adresa Rusiei
Foto: Arhiva

NATO spera ca schimbarea politicii privind apararea globala antiracheta a Statelor Unite ale Americii va risipi ingrijorarile Rusiei si va incuraja cooperarea intr-un domeniu in care relatiile sunt tensionate de multa vreme, a precizat secretarul general adjunct al Organizatiei Nord-Atlantice, generalul Alexander Vershbow.

Rusia a precizat ca planurile americanilor in acest domeniu ar putea sa-i erodeze actiunile de denuclearizare, dar criticile lansate de la Moscova s-au atenuat dupa ce Washingtonul a anuntat, la 16 martie, ca va amplasa 14 interceptoare de rachete in Alaska, ca raspuns la amenintarile nucleare formulate de Coreea de Nord, dar si ca renunta la un nou tip de interceptor, care ar fi trebuit instalat in Europa.

Rusia critica de mult timp programul de aparare antiracheta din Europa, program despre care atat NATO, cat si SUA sustin ca este menit sa previna orice posibil atac din partea Iranului, fara a reprezenta niciun fel de amenintare la adresa Rusiei.

"Schimbarea de plan a SUA face ca situatia sa fie mult mai putin ambigua. In prezent nu exista niciun motiv de ingrijorare ca sistemul de aparare antiracheta european va constitui o amenintare la adresa Rusiei. Noi consideram ca este o oportunitate foarte buna si speram ca Rusia va profita de ea", a declarat Vershbow pentru Reuters.

Moscova a anuntat ca doreste o noua serie de consultari cu privire la caracteristicile noului scut antiracheta, iar oficialii americani si rusi urmeaza sa discute pe aceasta tema in saptamanile urmatoare.

"Speram ca dialogul va avansa rapid si ca se va ajunge ce; putin la o intelegere in ceea ce priveste acest subiect", a spus Vershbow.

"Am reusit a facem cateva progrese in ceea ce priveste apararea impotriva rachetelor, lucru ce ne-ar putea facilita reinnoirea dialogului in ceea ce priveste reducerea armelor nucleare atat in scopuri strategice, cat si nestrategice", a adaugat acesta.

Administratia americana a anuntat ca va renunta la o parte esentiala a sistemului sau de aparare antiracheta din Europa. Secretarul de stat al Apararii, Chuck Hagel, a precizat ca decizia SUA face parte a unei restructurari globale a planurilor sale de aparare antiracheta care vizeaza contracararea rachetelor din Coreea de Nord si Iran.

SUA au amplasat un scut antiracheta in Romania, la Deveselu, in 2012, iar baza de acolo urmeaza sa fie operationala incepand cu anul 2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#NATO aparare antiracheta SUA Rusia, #SUA aparare antiracheta Rusia, #SUA scut antiracheta Rusia, #SUA scut antiracheta , #NATO