Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

NATO sustine ca se negociaza, talibanii neaga

Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 11:44
602 citiri
NATO sustine ca se negociaza, talibanii neaga
Foto: Arhiva

In urma cu doar cateva zile, comandantul coalitiei din Afganistan, generalul David Petraeus, a sustinut ca fortele NATO vor asigura transportul liderilor talibani, in vederea unor negocieri secrete cu guvernul de la Kabul. Totusi, talibanii neaga ca au fost contactati pentru aceasta.

NATO transporta liderii talibani in vederea unor negocieri secrete

Oficialii afgani si americani au inceput sa tina discutii secrete cu Mullah Baradar, un personaj foarte important din organizatia talibana, potrivit MSNBC.

Baradar a fost unul dintre comandantii talibanilor, pana ce a fost arestat in orasul Karachi, din Pakistan, in februarie 2009, fiind o lovitura puternica data talibanilor.

Baradar, spre deosebire de liderul talibanilor, Mullah Omar, era gata pentru a incepe negocierile de pace cu guvernul afgan si fortele coalitiei din Afganistan.

Comandantul fortelor coalitiei, generalul David Petraeus, a dezvaluit recent faptul ca NATO va oferi protectie liderilor talibani pentru a se alatura negocierilor secrete de pace cu guvernul afgan.

Intre timp, Zabihullah Mujahid, un purtator de cuvant al talibanilor, a negat aceste afirmatii, sustinand ca este o propaganda a occidentului.

"Fortele coalitiei, guvernul din Kabul si media occidentala au format un triunghi al propagandei, cu scopul de a duce in eroare poporul afgan si de a crea neincredere intre talibani, oameni si lideri acestora," a spus acesta, potrivit ToloNews.

Prima conditie pentru eventualele negocieri de pace, ar fi retragerea fortelor coalitiei din Afganistan, a adaugat Mujahid.

"Daca fortele straine nu pleaca din Afganistan si nu pun capat ocupatiei, nu vom fi pregatiti pentru nici o discutie cu strainii si guvernul afgan," a spus acesta.

Mullah Abdul Salam Zaeef, fostul ambasador al talibanilor in Pakistan, a spus, de asemenea, ca, in ciuda recentelor rapoarte, nu au fost in contact cu guvernul din Kabul. Acesta spune ca grupul nu va intra in nici o negociere de pace, pana ce fortele coalitiei nu parasesc tara, potrivit PressTV.

"Problema fundamentala, este ... ocupatia Afganistanului. Aceasta este problema principala iar americanii vor sa o ignore," a spus Zaeef citat de Reuters.

"Sunt interesati de pace, dar in conditiile lor. Sa fie in siguranta, sa fie aici si sa spuna altor tari 'faceti aia' si acestia trebuie sa o faca," a adaugat acesta.

Karzai, care a impins aceste negocieri, a format un consiliu care sa negocieze cu talibanii. La inceputul acestei saptamani, Burhanuddin Rabbani, a fost ales presedintele consiliului.

Comandantul fortelor coalitiei din Afganistan, generalul David Petraeus, a confirmat recent ca trupele NATO au transportat liderii talibani in Kabul.

Intre timp, unii oficiali afgani si-au exprimat indoiala, cum ca aceste discutii au loc, la nivel inalt, intre guvernul afgan si talibani.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#negocieri pace Afganistan, #NATO talibani , #NATO