Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

NATO trimite sisteme antiaeriene in Turcia, cu o conditie ce priveste Rusia

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 08:51
3873 citiri
NATO trimite sisteme antiaeriene in Turcia, cu o conditie ce priveste Rusia
Foto: Arhiva Ziare.com

Alianta Nord-Atlantica va trimite echipamente militare suplimentare pentru supravegherea spatiului aerian turc, dar va impune Turciei reglementari mai stricte, prin care sa se evite doborarea din nou a vreunui avion militar rus.

Potrivit unor surse NATO citate de Reuters, NATO urmeaza sa trimita in Turcia sisteme antiaeriene de interceptare si avioane-radar de tip AWACS.

Sistemele vor avea functii duble - apararea Turciei si facilitarea operatiunilor coalitiei internationale conduse de Statele Unite care efectueaza raiduri antiteroriste in Siria si Irak.

Incident pe mare intre Rusia si Turcia: Vor fi consecinte dezastruoase daca Ankara nu inceteaza provocarile

In plus, prezenta NATO va tempera unele actiuni ale Turciei. "Este o initiativa care la prima vedere pare a fi o consolidare a sustinerii pentru Turcia, dar are si rolul de a constrange Ankara sa se comporte mai inteligent", explica Nick Witney, fost director al Agentiei Europene pentru Aparare, in prezent analist la institutul Consiliul European pentru Relatii Externe (ECFR).

Asistenta militara destinata Turciei urmeaza sa fie aprobata de Alianta Nord-Atlantica vineri. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, sustine ca pachetul de masuri era pregatit de acum zece luni, neavand legatura cu doborarea avionului militar rus de catre Turcia, in noiembrie.

Conform unor surse NATO, doborarea bombardierului rus a convins aliatii sa ofere mai multa sustinere Turciei, in acelasi timp reducand tensiunile dintre Moscova si Ankara prin asumarea unui rol mai mare in gestionarea riscurilor in spatiul aerian turc.

"Procedurile NATO de gestionare a amenintarilor sunt mai prudente decat cele ale Turciei", a explicat un alt oficial NATO.

Nou incident cu focuri de avertisment intre Rusia si Turcia, de data aceasta pe mare (Video)

Un oficial turc a dezvaluit, fara a oferi detalii, ca Ankara si NATO intentioneaza sa creeze un sistem prin care problemele din spatiul aerian comun sa fie evitate.

Chiar daca Alianta Nord-Atlantica a sustinut public Turcia pe fondul tensiunilor cu Rusia dupa doborarea bombardierului, unele state NATO au exprimat, in privat, preocupari grave, somand Ankara sa aiba o atitudine prudenta.

Relatiile dintre Rusia si Turcia s-au deteriorat grav dupa ce armata turca a doborat un bombardier rus, pe 24 noiembrie, la frontiera siriano-turca. Moscova a avertizat ca incidentul va avea consecinte grave asupra relatiilor bilaterale.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#NATO sistem antiaerian Turcia, #NATO aparare antiaeriana Turcia , #NATO