Noi date despre centrul NATO din Romania - ce spune asistentul roman al sefului NATO

Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 16:33
6304 citiri
Noi date despre centrul NATO din Romania - ce spune asistentul roman al sefului NATO

Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO, a vorbit, dupa incheierea summit-ului din Tara Galilor, despre centrul de comanda ce urmeaza sa fie infiintat in Romania, potrivit anuntului de vineri al lui Anders Fogh Rasmussen.

"NATO doreste sa sustina statele partenere prin tehnica, training, sprijin in abordarea strategica. Sigur, elementul important este cel legat de rolul si locul pe care Romania il are in acest plan de raspuns rapid in fata multiplelor amenintari.

Este normal, fiind o tara mediu-mare la frontiera Aliantei, e normal ca Romania sa isi manifeste disponibilitatea de a folosi resursele sale in vederea consolitarii securitatii regionale. Oferta de a gazdui echipamente nu poate decat sa consolideze propria noastra securitate", a declarat Ducaru.

Basescu, la BBC: Avioane de lupta ale NATO in Romania, pentru a-l descuraja pe Putin

Diplomatul roman a explicat ca exista "un comandament suprem, comandamente regionale si comandamente subregionale, iar Romania intra in ecuatie". El a spus ca, in momentul in care tara noastra va avea un comandament regional, va deveni un punct central de la care se porneste planificarea apararii.

Sorin Ducaru a explicat ca din centrul de comanda se vor coordona orice fel de activitati militare si planificari, insa nu a putut preciza si locul in care va fi infiintata aceasta unitate a NATO. "O sa aflati locatia, dar acest lucru nu il veti afla decat de la responsabilii romani ai statului", a mentionat el.

"Daca veti urmari logica acestui plan de actiune, veti vedea ca prevede o serie de aspecte care tin de repozitionarea unor elemente. Nu se vorbeste de prezente permanente, ci de prezente numeric potrivite, deci nu vorbim de unitati numerice de tip Ramstein (cea mai mare baza militara a NATO in afara granitelor SUA, aflata in Germania - n.red.) in timpul razboiului", a lamurit Ducaru.

Fortele din Marea Neagra, consolidate

Asistentul sefului NATO a comentat si solicitarea presedintelui Traian Basescu, potrivit caruia este necesara sporirea fortelor navale ale Aliantei in Marea Neagra.

"Din ce in ce mai multi aliati anunta participarea cu nave de patrulare si exercitii in Marea Neagra, se pune problema mentinerii unui ritm de antrenamente comun, pentru a mentine nivelul de pregatire a fortelor navale in plan operational", a conchis Sorin Ducaru.

Centru de comanda NATO in Romania

Declaratiile diplomatului roman vin dupa ce secretarul general al NATO a anuntat vineri ca Alianta a decis implementarea unui plan de raspuns rapid pentru intarirea apararii colective a NATO. In cadrul acestui plan, ar putea fi instalat un centru de comanda NATO si in Romania.

Eveniment Quarterly Report

George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
Preşedintele AUR, George Simion, a continuat seria întâlnirilor la nivel internaţional în această săptămână la Bruxelles, anunţă, sâmbătă, reprezentanţii formaţiunii. ”Ne...
Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a vorbit vineri seară, 8 decembrie, despre alegerile din 2024. Edilul a declarat că principalul său contracandidat la alegerile locale din 2024 va...
#centru comanda NATO Romania, #baza militara NATO Romania , #NATO