O noua cursa a inarmarilor in Europa?

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 15:52
3424 citiri
O noua cursa a inarmarilor in Europa?

Planurile Poloniei de a cheltui 400 de milioane de dolari pe scutul antiracheta promovat de americani, dar si promisiunile Rusiei de a desfasura arme la granita cu Polonia, pentru a se apara de scut sunt semnale ingrijoratoare legate de o posibila noua cursa a inarmarilor.

Scutul american antiracheta, pe care Rusia il percepe ca fiind o amenintare la adresa securitatii sale, a fost un mar al discordiei intre Moscova si NATO.

Washingtonul sustine ca nu ameninta pe nimeni, dar refuza sa ofere garantii scrise potrivit carora sistemul nu va fi indreptat niciodata spre Rusia, scrie

Russia Today.

Pe de alta parte, Moscova subliniaza ca, desi are capacitatea sa raspunda adecvat desfasurarii scutului antiracheta, ar prefera ca planurile Washingtonului sa fie revizuite.

Nu conteaza ce cuvinte foloseste America, scutul antiracheta este "un element al cursei inarmarilor", a spus, recent, presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

In planul scutului antiracheta exista prevazut desfasurarea unui interceptor de rachete SM-3, in Polonia, pana in 2018. Drept replica, Rusia a anuntat ca va desfasura sistemul de rachete Iskander in Kaliningrad (la granita cu Polonia si Lituania).

La inceputul acestui an, un inalt oficial militar de la Moscova a evocat posibilitatea unor lovituri preventive asupra sistemului european de aparare, daca americanii refuza dialogul.

Oficialii de la Varsovia considera ca miscarea Rusiei nu este altceva decat "un santaj care nu ar fi fost posibil daca Polonia ar fi avut o aparare puternica".

Seful Biroului National de Securitate din Polonia, generalul Koziej, a declarat pentru presa locala ca exista un motiv anume pentru care Varosvia a insistat cu scutul american antiracheta.

Serviciile secrete poloneze au emis ipoteza potrivit careia cel mai probabil atac militar ar fi o lovitura chirurgicala, cu o racheta cu raza lunga de actiune, agresorul fiind dificil de identificat.

O reactie prompta la un astfel de atac ar fi necesara, mai ales avand in vedere ca NATO ar avea nevoie de ceva timp pentru decizii, in cazul in care un membru al aliantei ar fi atacat.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#cursa inarmari Europa, #scut antiracheta Polonia, #Rusia scut antiracheta, #scut antiracheta Europa , #NATO