
Este un eveniment rar cand NATO ia decizii rapid si cu usurinta.
Cea mai noua decizie, de a trimite trei nave de razboi in Marea Egee, a fost luata in decurs de doar cateva ore, dar nu inainte ca secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, sa incinga telefoanele cu cei 28 de membri.
In teorie, cum navele se afla deja sub comanda NATO (in cadrul Standing Maritime Group 2), comandantul suprem al fortelor aliate poate face ce doreste cu acestea. Insa in realitate nu este atat de simplu si cele 28 de state membre trebuie sa cada de acord, ceea ce au si facut, dupa ce Stoltenberg a facut presiuni telefonice, scrie Sky News.
Cele trei vase - unul german, unul turc si unul canadian - se afla deja pe drumul catre Egee, dinspre Mediterana, unde efectuau exercitii. Este de asteptat ca acestea sa ajunga in 72 de ore in Marea Egee.
Alti membri au promis sa contribuie cu nave la aceasta operatiune.
NATO, misiune impotriva traficantilor de imigranti: Navele au pornit catre Marea Egee
Navele NATO vor incepe rapid o misiune de combatere a traficului de migranti, planul misiunii urmand sa fie definitivat in decurs de 24 de ore, a declarat joi comandantul fortelor aliate in Europa, generalul american Philip Breedlove.
In premiera NATO ar putea apara Europa de imigranti
Aceasta misiune va marca si o schimbare radicala in abordarea crizei migratiei pentru ca, spre deosebire de misiunea maritima desfasurata de UE in apropierea coastelor Italiei, migrantii care vor fi salvati de navele NATO nu vor fi adusi in Europa, ci returnati Turciei, chiar daca ei sunt recuperati in apele teritoriale grecesti.
Criza imigrantilor ia amploare: Ce misiune istorica pregateste NATO
Migrantii, veniti mai ales din Orientul Mijlociu si Asia, pornesc de pe coasta turca a Marii Egee folosind barci pneumatice si debarca in insulele grecesti. Cei mai multi se opresc pe insula Lesbos, situata la circa 20 de kilometri de Turcia, iar de acolo sunt transportati organizat de autoritatile grecesti cu feriboturile catre portul Pireu, la Atena, si apoi catre granita cu Macedonia, de unde isi continua calatoria prin Europa pe asa-numita ruta a Balcanilor.
Anul trecut peste 850.000 de migranti au ajuns pe aceasta ruta in Europa, iar de la inceputul acestui an numarul lor este deocamdata de circa 68.000.
Oricum,este un act... Vezi tot