Oficial rus: Vom folosi arme nucleare daca NATO se extinde spre granitele noastre!

Vineri, 25 Noiembrie 2016, ora 13:55
10895 citiri
Oficial rus: Vom folosi arme nucleare daca NATO se extinde spre granitele noastre!

Rusia ar putea sa-si indrepte armele nucleare spre oricare dintre instalatiile NATO, oriunde s-ar afla, ca raspuns la incercarile de extindere ale Aliantei, a declarat vineri un oficial de la Kremlin.

"Ca raspuns la actiunile agresive ale NATO, la incercarile Aliantei de a atrage noi tari pe orbita sa, din partea Rusiei va urma un raspuns dur si fara echivoc. Noi vom indrepta armele noastre, inclusiv cele nucleare, asupra oricaror instalatii ale Aliantei care ne ameninta, indiferent unde ar fi amplasate", a precizat Frant Klintevici, vicepresedintele Comisiei de Securitate si Aparare din Consiliul Federatiei (Camera Superioara a Parlamentului rus), relateaza RIA Novosti.

Oficialul rus a tinut sa precizeze ca, atunci cand vorbeste despre arme nucleare, se refera la focoase nucleare, care pot fi instalate pe vectori pe suport stationar, mobil, maritim sau aerian.

Anterior, Viktor Ozerov, presedintele Comisiei de Securitate si Aparare din Consiliul Federatiei, avertizase ca Rusia, ca raspuns la instalarea sistemului de aparare antiracheta american in Europa, va fi fortata sa-si consolideze sistemul de aparare aerospatiala pe flancul vestic, sa angajeze forte si mijloace suplimentare pentru a asigura securitatea facilitatilor sale militare si centrelor sale de control.

Aceasta consolidare, a spus el, prevede desfasurarea de sisteme de aparare antiracheta "Iskander" in Kaliningrad, enclava din Polonia, precum si crearea unor noi grupuri in districtele militare Vest si Sud.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marti ca Rusia va face tot ceea ce este necesar pentru a se proteja pe fondul extinderii NATO spre frontierele sale.

La inceputul saptamanii, presedintele Vladimir Putin insusi declarase ca Moscova "se vede fortata sa ia contramasuri, adica sa-si indrepte sistemele de rachete spre instalatiile pe care le considera drept o amenintare".

"Sarcina noastra este sa neutralizam eficient orice amenintari militare la adresa securitatii Rusiei. Inclusiv pe cele legate de crearea apararii antiracheta, de implementarea conceptului de atac global, de razboaiele informationale", a spus liderul de la Kremlin in cursul unei serii de intalniri cu inalti oficiali din industria apararii.

Reamintim ca Statele Unite au operationalizat, in luna mai, baza sistemului antiracheta de la Deveselu, in valoare de 800 de milioane de dolari, Moscova considera ca reprezinta o incalcare a tratatelor semnate si pune in pericol echilibrul strategic in regiune.

Ce spune NATO despre Rusia

Joi, secretarul general al NATO facuse apel la Moscova sa accepte cu calm extinderea Aliantei.

El a subliniat ca Rusia nu ar trebui sa considere procesul extinderii drept "o provocare" si a spus ca este imposibil ca NATO sa refuze sa sprijine aceste tari doar pentru ca Rusia stramba din nas. Stoltenberg a subliniat, de asemenea, faptul ca Alianta nu duce o politica agresiva fata de Rusia, dar este axata pe o "descurajare puternica", potrivit newsru.com.

Relatiile dintre Rusia si NATO traverseaza o criza fara precedent de la incheierea razboiului rece din cauza rolului Moscovei in situatia din Ucraina si a divergentelor legate de instalarea scutului antiracheta SUA/NATO in Europa.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...