Polonia vrea anularea Actului fondator NATO-Rusia

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 19:21
2054 citiri
Polonia vrea anularea Actului fondator NATO-Rusia
Foto: Arhiva Ziare.com

Polonia vrea anularea Actului fondator privind relatiile NATO-Rusia, astfel incat pe teritoriul tarii sa poata fi instalate baze ale Aliantei Nord-Atlantice, a declarat noul ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski.

Adoptat in 1997, Actul afirma ca NATO nu are "nicio intentie, niciun proiect si niciun motiv de a desfasura arme nucleare pe teritoriul noilor membri", fiind interpretat de Moscova ca interzicand instalarea de baze permanente ale NATO.

Este insa vorba despre "un acord cu caracter politic, fara forta de lege, incheiat intr-o alta realitate internationala", inainte ca Polonia sa fie primita, alaturi de Cehia si Ungaria, in Alianta in 1999, a explicat ministrul Waszczykowski, intr-un interviu aparut miercuri in cotidianul Gazeta Wyborcza, preluat de AFP. El a cerut o "egalizare" a nivelului de securitate intre vechii si noii membri ai NATO.

Avion rusesc doborat de Turcia: NATO anunta ca e solidara cu Ankara (Video)

"Germanii considera ca aceasta ar insemna adoptarea unei atitudini de confruntare cu Rusia. Noi intrebam atunci: cui vreti sa oferiti mai mult confort? Unui stat care este aliatul vostru in Uniunea Europeana si in NATO, sau unui stat care nu face parte din aceste structuri si care poarta al treilea sau razboi in Siria, dupa cele din Georgia si Ucraina?", a declarat seful diplomatiei poloneze.

Intrebat anterior despre relatiile Varsoviei cu Berlinul, el a subliniat "simbioza" celor doua economii si faptul ca "nu vom face nimic care ar putea dauna acestei relatii", recunoscand insa ca "anumite probleme ne separa", si anume abordarea germana privind securitatea Poloniei.

"Consideram ca in NATO nu trebuie sa existe doua niveluri de securitate, unul pentru Europa Occidentala, unde stationeaza trupe americane, unde exista baze militare si instalatii defensive, si un altul pentru Polonia, unde nu exista asa ceva. Si totusi, Polonia este cea care se invecineaza cu Rusia, iar aceasta ne santajeaza", a mai sustinut noul ministru de Externe de la Varsovia.

In ce priveste relatiile cu Moscova, acesta a reafirmat ca se incearca recuperarea epavei avionului prabusit in 2010 la Smolensk, accident in care si-au pierdut viata toti cei 86 de membri ai delegatiei poloneze, inclusiv presedintele de atunci, Lech Kaczynski, si ca, in caz de esec, ar putea fi sesizate instante internationale, precum Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Polonia anulare tratat NATO Rusia, #tratat NATO Rusia anulat , #NATO
Comentarii