Presedintele Stratfor: NATO nu va apara Romania daca nu se apara singura

Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 11:42
12785 citiri
Presedintele Stratfor: NATO nu va apara Romania daca nu se apara singura
Foto: Arhiva

George Friedman, presedinte si fondator Stratfor, atrage atentia ca ne aflam intr-un Razboi Rece, iar NATO, "care, de fapt, inseamna SUA, pentru ca restul aliatilor nu au forta militara", nu va apara Romania daca tara noastra nu face efoturi pentru a se apara singura.

"In Ucraina nu va fi un razboi pentru ca europenii nu au armate, iar americanii nu vor lupta un razboi in Ucraina. Rusii sunt foarte slabi, au esuat in Kiev, au esuat in est, acum incearca sa foloseasca energia. Nu cred ca va fi un razboi in sensul ca vor fi trupe americane mobilizate catre est si trupe rusesti care inainteaza spre vest", a declarat Friedman, intr-un interviu acordat Adevarul.

Presedintele Stratfor a subliniat ca suntem deja intr-un Razboi Rece, "iar acum facem aliante. Romania, dupa vizita vicepremierului Biden, dupa vizita Secretarului Apararii Chuck Hagel, este cu siguranta granita".

Friedman: Rusia in timp va slabi. Europa este o iluzie. Cand iluzia va cadea, veti realiza ca sunteti romani

"Nu am luptat niciodata in Razboiul Rece. Nu avem suficienta forta astfel incat sovieticii sa nu poata ataca, noi evident ca nu puteam ataca in profunzimea URSS, nu suntem Napoleon, nu suntem Hitler, nu suntem nebuni.

Dar am construit o structura de alianta si am transformat Germania de Vest in inima acestei aliante si am facut Germania de Vest o tara bogata - prin ajutoare, prin deschiderea pietei noastre catre ei. Strategia americana in orice situatie este sa ia tarile cele mai vulnerabile si sa le intarim. Si, abia apoi, le garantam securitatea in cazul in care au nevoie de asta.

Insa strategia SUA nu presupune sa-si preia cea mai mare parte din responsabilitate. Nu vom incerca niciodata sa aparam o tara europeana care nu este pregatita sa se apere singura. (...) Nu poti apara o tara in fata unei invazii. Polonia, in 1939, a picat in sase saptamani. Cum o aperi? Cum trimiti forte acolo?", a adaugat Friedman.

"Din punctul de vedere al americanilor, NATO nu exista"

Acesta a explicat ca NATO este o alianta militara, iar tarilor din NATO nu au armate. "Din punctul de vedere al americanilor, NATO nu exista", sustine analistul.

"Oricine iti poate acorda un sprijin simbolic, iar britanicii si francezii iti pot furniza sprijin concret, dar limitat. Atunci cand oamenii spun NATO, de fapt vor sa spuna SUA. Iar SUA au intervenit in Europa de trei ori in ultimul secol si de fiecare data a fost in ultimul moment. Dupa ce a cazut tarul, am trimis un milion de oameni in Primul Razboi Mondial.

Am invadat Europa in 1944, in Normandia. In timpul Razboiului Rece, am trimis trupe defensive. Asa ca strategia americana presupune patru etape. Prima este sa construim o structura de alianta. A doua presupune consolidarea si inarmarea aliantei. Iar a treia este ca structura de alianta sa preia cea mai mare parte a responsabilitatii pentru apararea nationala. A patra inseamna ca SUA garanteaza interventie daca este nevoie, avand deja ceva trupe aici. Noi ne aflam acum in cea de-a doua etapa. Am identificat Polonia, Romania si Turcia drept aliati esentiali. Suntem in plin proces de a stabili ce fel de forta va avea Romania si care va fi relatia noastra cu Romania", a completat Friedman.

Presedintele Stratfor a reiterat ca nu vom asista la o consolidare a prezentei NATO in Romania, daca romanii nu sunt dispusi sa construiasca o forta echivalenta pentru apararea lor nationala.

Stratfor: Romania, un pilon esential in strategia de aparare a SUA impotriva Rusiei

"Ceea ce Romania trebuie sa dea in alianta este prima aparare. Cred ca problema acestei regiuni si a Romaniei este ca prima intrebare pe care o puneti este: 'Ce va face NATO pentru noi?'. Insa prima intrebare pe care o pun SUA este 'Care NATO? Vorbiti cu noi!'. Apoi, a doua intrebare pe care o pun este: 'Dar voi ce faceti pentru a va apara?'. Polonia a facut niste pasi substantiali. Turcia, bineinteles, este o putere militara majora in regiune. Intelegem istoria Romaniei, intelegem de ce nu este inca asa cum ar trebui sa fie, nu ne asteptam la miracole.

Insa Romania trebuie sa-si ia un angajament fata de propria ei aparare. Asa cum spunem noi, independenta Romaniei nu este mai importanta pentru noi decat este pentru Romania. Asa ca nu cred ca va fi razboi, ci se va trasa un cordon sanitar intre ele. Cred ca Romania si Marea Neagra sunt verigi cheie ale acestui coridor. SUA au o relatie de colaborare foarte buna cu Romania si cred ca Romania intelege ce inseamna daca rusii vin in Carpati. Aceste piese sunt la locul lor, insa publicul roman se confrunta cu o provocare: va doriti sa fiti o natiune. Asumati-va responsabilitatea pentru natiunea voastra", a conchis presedintele Strafor.

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#George Friedman NATO Romania, #George Friedman razboi Rusia, #Rusia razboi rece Romania, #Romania NATO armata , #NATO