Prima reuniune NATO-Rusia de la izbucnirea crizei din Ucraina

Marti, 12 Aprilie 2016, ora 18:47
2255 citiri
Prima reuniune NATO-Rusia de la izbucnirea crizei din Ucraina
Foto: Arhiva Ziare.com

NATO gazduieste pe 20 aprilie, la Bruxelles, prima sa reuniune oficiala cu Rusia din 2014 si pana in prezent, in cadrul careia vor discuta despre criza din Ucraina si despre alte probleme in domeniul securitatii, a anuntat marti Alianta Nord-Atlantica.

Data a fost stabilita de comun acord, a declarat o purtatoare de cuvant a NATO pentru AFP, adaugand ca este vorba despre un dialog, ci nu despre o normalizare a relatiilor, relateaza News.ro, citand AFP.

Intalnirea, la nivel de ambasadori, urmeaza sa aiba loc la sediul Aliantei Nord-Atlantice de la Bruxelles.

Secretarul general Jens Stoltenberg a anuntat saptamana trecuta organizarea unui Consiliu NATO-Rusia, o instanta de dialog blocata din iunie 2014, un semnal al "incalzirii" unei relatii afectate puternic de conflictul din Ucraina si anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea.

Spectrul Rusiei impinge catre NATO o tara care n-a mai vazut razboi de 200 de ani

In momentele dificile este important sa se discute, iar acest lucru arata ca partile sunt angajate in continuarea dialogului politic, declara recent pentru AFP un oficial NATO sub protectia anonimatului.

Ambasadorii NATO si Rusiei se intalneau in mod regulat in cadrul acestei instante pana la izbucnirea crizei din Ucraina, pe care unii o considera o revenire la Razboiul Rece.

In cadrul ultimului Consiliu NATO-Rusia, diverse parti s-au acuzat reciproc de faptul ca poarta responsabilitatea crizei din Ucraina.

Stoltenberg doreste sa se discute despre nevoia unei aplicari integrale a acordurilor de la Minsk din 2015 cu privire la un armistitiu, care a condus la instalarea unui calm precar in estul Ucrainei.

Anuntul facut de NATO. Rusia a simulat atacuri nucleare impotriva unor state UE

Insa confruntarile s-au multiplicat in ultimele saptamani si au exercitat presiuni asupra acestor acorduri de pace, menite sa permita Kievului sa preia controlul asupra frontierei dintre Ucraina si Rusia.

Consiliul va discuta, de asemenea, despre situatia din Afganistan, inclusiv despre amenintari teroriste in regiune, potrivit lui Stoltenberg.

Mii de militari NATO sunt in continuare stationati in Afganistan, in cadrul unei misiuni de asistare a fortelor locale, care se confrunta cu insurectia talibanilor, invitati la negocieri de pace de catre puterea afgana.

Secretarul de Stat american John Kerry s-a raliat, in decembrie, ideii reluarii dialogului cu Moscova, pe fondul unei apropieri in vederea unei solutionari a crizei din Siria, antrenandu-i totodata pe aliatii din Europa de Vest.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#NATO Rusia intalnire Bruxelles , #NATO