Reuniune de urgenta a NATO: Actiunile Rusiei, inacceptabile. A incalcat spatiul aerian al Turciei (Video)

Luni, 05 Octombrie 2015, ora 16:58
9112 citiri
Reuniune de urgenta a NATO: Actiunile Rusiei, inacceptabile. A incalcat spatiul aerian al Turciei (Video)
Foto: Facebook / NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denuntat luni "incalcarile spatiului aerian al Turciei de catre avioane de lupta ruse", actiuni pe care le-a calificat drept "inacceptabile", declaratia sefului Aliantei intervenind dupa mai multe incidente intre aparatele ruse si cele turce la frontiera turco-siriana.

"Actiunile Rusiei" in Siria, unde Moscova efectueaza operatiuni aeriene impotriva jihadistilor, si, conform tarilor occidentale, si impotriva gruparilor rebele care lupta impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad, "nu contribuie la securitatea si stabilitatea regiunii", a afirmat Stoltenberg intr-un comunicat citat de AFP.

El a precizat ca a convocat cele 28 de state aliate pentru o reuniune de urgenta a Consiliului Atlanticului de Nord ce urmeaza sa aiba loc luni seara, pentru a fi discutata situatia din Siria.

Seful Pentagonului: Rusia a inrautatit situatia in Siria - zeci de bombardamente in ultimele 24 de ore

Anterior, diplomatia Turciei, tara membra NATO, a anuntat, intr-un comunicat, ca avioane de vanatoare turce F-16 au interceptat sambata, la granita cu Siria, un avion de lupta al fortelor aeriene ruse pe care l-au fortat sa se retraga. Intr-un document separat, armata turca a indicat ca doua avioane de vanatoare turce au fost "hartuite" duminica, in timpul unei misiuni de patrulare la frontiera cu Siria, de catre un MIG-29 neidentificat.

Erdogan: Rusia face o mare greseala. Atacurile din Siria sunt inacceptabile

Cum risca bombardamentele Rusiei sa agraveze situatia din Siria si sa infurie pe toata lumea

Ambasada Rusiei la Ankara a recunoscut ca avioane militare ruse au incalcat spatiul aerian al Turciei, transmite luni DPA.

"Un astfel de incident a avut loc in realitate. Din ce stiu, explicatii despre aceasta chestiune au fost date atasatului militar de la ambasada Turciei la Moscova", a spus purtatorul de cuvant al Ambasadei Rusiei la Ankara, Igor Mitiakov, citat de Interfax.

Ambasadorul Rusiei la Ankara a fost convocat de autoritatile turce pentru a i se prezenta un "protest ferm", a subliniat un comunicat al diplomatiei turce. Turcia a cerut Rusiei sa evite repetarea unor astfel de incalcari sau va fi "responsabila pentru orice incident nedorit care poate sa apara".

Ministrul de Externe turc, Feridun Sinirlioglu, a discutat cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, precum si cu principalii parteneri ai Turciei din cadrul NATO, conform aceluiasi comunicat.

Rusia a lansat atacuri aeriene la 30 septembrie in Siria, insa Occidentul acuza Moscova ca vizeaza gruparile de opozitie fata de presedintele sirian Bashar al-Assad, relateaza Reuters. Moscova sustine in schimb ca bombardeaza pozitii ale jihadistilor gruparii Statul Islamic si ale altor grupari extremiste.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg calls on Russia to respect NATO airspace after Russian combat aircraft violated Turkish airspace.

Posted by NATO on Monday, 5 October 2015

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#reuniune NATO Rusia Turcia, #Rusia incalcat spatiu aerian Turcia , #NATO