Romania s-a oferit sa gazduiasca un centru de comanda NATO si cere mai multe trupe aliate la Marea Neagra

Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 19:20
9197 citiri
Romania s-a oferit sa gazduiasca un centru de comanda NATO si cere mai multe trupe aliate la Marea Neagra
Foto: Administratia Prezidentiala

Romania a facut propuneri concrete pentru intensificarea prezentei avansate a NATO in zona Marii Negre, a declarat presedintele Klaus Iohannis la summitul Aliantei Nord-Atlantice, pledand pentru o "abordare unitara" pe flancul estic.

"In primul rand, trebuie sa asiguram capacitati mai puternice de aparare si descurajare. Eforturile pentru coerenta si eficienta Prezentei avansate sunt inca in curs. Trebuie sa avem fortele corespunzatoare, cu disponibilitatea adecvata si cu capacitatea de manevra, cu o structura de comanda adecvata si capabilitati corespunzatoare pentru a actiona in mod eficient ca forta reala pentru descurajare", a afirmat Klaus Iohannis la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic.

"Avem nevoie de o abordare unitara si de o planificare militara unificata pentru intregul flanc estic. Trebuie sa implementam in totalitate abordarea coerenta in regiune pe toate dimensiunile - terestru, maritim si aerian. Romania a facut propuneri concrete privind suplimentarea Prezentei avansate in regiunea Marii Negre. Actionam in sensul intensificarii disponibilitatii Brigazii multinationale pe care o gazduim. Acest lucru o va face capabila sa actioneze in toate circumstantele, inclusiv in cazul conflictelor si crizelor. In acelasi timp, Romania s-a oferit sa gazduiasca un centru multinational de comanda si control (...) pentru sustinerea Prezentei avansate, in scopul asigurarii coordonarii aducerii efectivelor suplimentare", a adaugat Iohannis.

"In al doilea rand, avem nevoie de luarea rapida a deciziilor si de o disponibilitate militara suplimentata. De aceea, ii multumesc presedintelui Donald Trump pentru Initiativa privind disponibilitatea", a subliniat Iohannis, pledand si pentru intensificarea rolului NATO in combaterea terorismului.

"Trebuie sa continuam eforturile pentru eliminarea retelei teroriste Stat Islamic. Romania contribuie cu instructori militari pentru Fortele speciale irakiene, iar in scurt timp vom contribui cu jandarmi. De asemenea, vom participa la Misiunea NATO in Irak pe care o decidem astazi", a spus Iohannis.

"Impartirea in comun a sarcinilor reprezinta cheia pentru eforturile noastre in sensul descurajarii. Romania a actionat in acest sens: in 2017 am alocat 2% din PIB pentru aparare si am facut progrese importante in cheltuirea fondurilor pentru modernizarea fortelor noastre armate, avand astfel unul dintre cele mai mari cresteri anuale a procentelor in cadrul NATO. Peste 33% din fonduri au fost alocate achizitiilor majore de echipamente, iar anul acesta se va ajunge la 35%. Ne angajam ferm sa continuam", a concluzionat Iohannis.

Eveniment Quarterly Report

Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza comportamentul primarului din judeţul Bacău filmat când îi spunea unei persoane seropozitive: ”Aveţi o boală...
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, vineri la Buzău, că partea ucraineană s-a ţinut de cuvânt cu privire la exportul cerealelor din Ucraina. Ciolacu a anunţat o deplasare la Kiev, unde...
#Iohannis summit NATO , #NATO
Comentarii