Romania se afla in ochiul uraganului

Autor: Cristian Diaconescu - profesor de drept international
Sambata, 18 Iunie 2016, ora 08:35
12744 citiri

Astazi, cea mai importanta miza de securitate, la nivel global, este intarirea securitatii in zona de est a Europei.

Intreaga comunitate internationala se concentreaza pe echilibrarea, prin garantii de securitate politico militara, a starii de instabilitate provocata de Federatia Rusa, la frontiera estica a NATO si UE.

Viitoarele decizii privind regimul de sanctiuni aplicat Moscovei, precum si prezenta avansata a NATO, vor marca semnificativ contextul de securitate in care se va afla Romania pe o perioada scurta si medie de timp.

Este un moment cu potential critic, asemanator anilor 90. Se vorbeste, deloc intamplator, de reaparitia unor tensiuni tipice Razboiului Rece. Iar Romania se afla in ochiul uraganului. Deci nu ne este permisa nici o greseala.

Confuzia deliberata intre "am solicitat" cu "a fost agreat" sau "s-a decis", doar pentru a da bine la presedinte sau la presa, poate deveni devastatoare.

Un proiect de cooperare in domeniul securitatii navale la Marea Neagra se pregateste din timp, mai ales cand angajezi parteneri dificili, avand in vedere toti factorii strategici inclusiv de politica interna care se activeaza in astfel de situatii.

Fiind vorba de o initiativa de descurajare, prin prezenta militara avansata, ca raspuns la militarizarea fara precedent a Peninsulei Crimeea, problema devine si mai sensibila, deci diplomatia politico militara romaneasca ar fi trebuit sa se angajeze atent, avansand exact cat trebuie, in etape, anticipand eventualele derapaje de ultim moment.

Reticentele Bulgariei trebuiau sa fie anticipate. Explicatiile ulterioare sunt inutile.

Romania este cel mai mare stat NATO de la frontiera estica a Aliantei. Daca dorim sa nu ne pierdem relevanta in fata partenerilor nostri, trebuie sa acceptam ca nu exista nicio scuza in ceea ce priveste situatia in care a fost pus presedintele si implicit Romania.

In acest moment a aparut o fisura in ceea ce priveste decizia de aparare a frontierei estice a NATO, fata de care Romania are obligatia sa gaseasca o solutie. Chiar daca partea bulgara "ar fi inteles gresit mesajul" problema ramane.

Din perspectiva Aliantei exista deja tentatia de a se face o diferentiere intre nordul si sudul frontierei estice privind nivelul garantiilor de securitate.

Polonia si Statele Baltice s-au dovedit mai convingatoare decat partenerii din Sud privind prezenta avansata a NATO, desi nivelul de amenintare generat de desfasurarile militare din Peninsula Crimeea si enclava Kaliningrad este comparabil, pentru a da numai un exemplu.

PS - Inteleg din ultimele declaratii ale oficialilor romani, ca toata presa interna si internationala, Ministerul Apararii Nationale (prioritatile strategice aflate pe site-ul Guvernului), NATO (declaratiile de la reuniunile ministrilor de aparare si externe), inclusiv domnul Borisov se afla intr-o mare eroare. Bucurestiul nu vorbeste de "flota", ci de "exercitii".

Cristian Diaconescu este licentiat in drept, presedinte al Fundatiei Miscarea Populara, iar de-a lungul timpului a ocupat functii de secretar de stat, vicepresedinte al Senatului, ministru al Justitiei si al Afacerilor Externe.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Romania NATO Marea Neagra, #Bulgaria NATO Marea Neagra , #NATO