România și Ucraina fac presiuni pentru suplimentarea trupelor NATO în zona Mării Negre. ”Rusia pune în pericol nu numai statele de coastă ale Mării Negre”

Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 22:44
2343 citiri
România și Ucraina fac presiuni pentru suplimentarea trupelor NATO în zona Mării Negre. ”Rusia pune în pericol nu numai statele de coastă ale Mării Negre”

Ucraina și România doresc ca aliații occidentali să-și intensifice prezența militară în Marea Neagră, acuzând Rusia că militarizează regiunea, potrivit scrisorilor obținute de Defense News.

Avertismentele care se suprapun - că agresiunea Rusiei și desfășurarea sistemelor de rachete în Crimeea îi amenință pe aliați într-un mod mai larg - au venit în mesaje de la ambasadorul fiecărei țări la subcomisia pentru Europa și Cooperare Regională de Securitate a Senatului SUA, înainte de audierea de săptămâna trecută la Marea Neagră.

„Rusia a stabilit marea zonă de excludere anti-acces a zonei (A2AD) pe [Marea Neagră]”, a scris trimisul Ucrainei, Oksana Markarova, în scrisoarea sa din 29 octombrie, adăugând că Moscova folosește zona ca o trambulină pentru operațiunile sale în Siria. „Capacitatea NATO de a-și apăra statele membre și de a oferi posibilă asistență țărilor terțe (Ucraina și Georgia) a fost grav subminată”.

„Militarizarea tot mai mare a peninsulei Crimeea pune în pericol nu numai statele de coastă a Mării Negre, ci și regiunea mult mai largă”, a scris ambasadorul, adăugând că NATO ar trebui să detalieze planurile comune de răspuns în cazul în care Rusia ar întreprinde un atac armat asupra zonei Mării Negre.

Luna trecută, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vizitat aliatul NATO, România, și aspiranții la alianță, Ucraina și Georgia, în cadrul unui turneu pentru a-i asigura pe aliați și pentru a-i îndemna să coopereze la Marea Neagră. În timpul călătoriei, care s-a încheiat la sediul NATO de la Bruxelles, nici Austin, nici secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu au dezvăluit planuri de creștere a forțelor la Marea Neagră.

Pe lângă eforturile sale economice și diplomatice în curs, România a spus că va cheltui 3 miliarde de dolari pentru a-și extinde de nouă ori Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, cu scopul de a găzdui o prezență extinsă a SUA și a aliaților.

Principala sa recomandare este ca aliații să creeze o strategie cuprinzătoare pentru Marea Neagră, dar punctul doi recomandă România ca un hub pentru exerciții comune sporite, echipamente militare pre-poziționate și noi forțe. În prezent, prezența avansată a NATO în regiune constă doar printr-un sediu în România.

„O descurajare credibilă poate fi asigurată doar printr-o prezență solidă”, se arată în scrisoarea din 26 octombrie a trimisului României, Andrei Muraru. „Creșterea prezenței militare a SUA în România în toate domeniile – terestre, aeriene și maritime – inclusiv o structură de comandă și control a SUA.”

„Securizarea flancului estic NATO într-o manieră unitară și coerentă de la Marea Baltică până la Marea Neagră, prin implementarea unei prezențe unice înainte de-a lungul întregului flanc care asigură o apărare mai puternică și reduce vulnerabilitățile actuale cauzate de decalajul incontestabil de descurajare pentru regiunea Mării Negre, ” a continuat scrisoarea.

De asemenea, România și-a reiterat sprijinul pentru obiectivul Georgiei și Ucrainei de a adera la NATO, lucru căruia Rusia se opune ferm.

Pe lângă faptul că SUA ajută Ucraina să continue să-și reconstruiască forțele navale, Kievul dorește sprijinul Washingtonului pentru o prezență NATO la Marea Neagră asemănătoare prezenței avansate a NATO la Marea Baltică. NATO menține patru grupuri de luptă multinaționale de dimensiunea unui batalion în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.

O altă recomandare a Ucrainei este: „Să intensifice prezența navală rotativă a NATO în Marea Neagră, să sprijine libertatea de navigație și să faciliteze rutele comerciale”, relateaază Defense News.

Citeste si:
Ambasada SUA la București, mesaj pentru Moscova: ”Statele au dreptul de a alege liber ce aranjamente de securitate fac”
Ambasada SUA la București, mesaj pentru Moscova: ”Statele au dreptul de a alege liber ce aranjamente de securitate fac”
Ambasada SUA la București a transmis vineri, 21 ianuarie, că atitudinea agresivă a Rusiei determină unele state să se gândească la apărare. SUA reiterează că fiecare stat are...
Dîncu: "Nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război"
Dîncu: "Nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război"
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat vineri, 21 ianuarie, la Timişoara, că nu este nevoie în acest moment să ne pregătim pentru război, deoarece "nu este cazul ca...