Romania vrea ca NATO evalueze scutul antiracheta pana la toamna

Sambata, 01 Mai 2010, ora 08:40
705 citiri
Romania vrea ca NATO evalueze scutul antiracheta pana la toamna

Romania spera ca pana la Summit-ul NATO de la Lisabona, din toamna acestui an, Alianta va finaliza o evaluare completa care sa faciliteze decizia politica de includere a apararii antiracheta printre misiunile Aliantei, a declarat la Bratislava, Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice.

Bogdan Aurescu a prezentat la Bratislava obiectivele pe care tara noastra le urmareste in cadrul NATO, cu un accent special asupra procesului de elaborare a Noului Concept Strategic al NATO si in ceea ce priveste dezvoltarea unui sistem aliat de aparare antiracheta, in conformitate cu principiile indivizibilitatii securitatii si ale solidaritatii aliate.

Romania a anuntat la 4 februarie ca a primit si a acceptat invitatia de a gazdui rachete interceptoare in cadrul noi abordari americane a scutului antiracheta. Rachetele ar urma sa fie desfasurate in etapa a doua a desfasurarii scutului, care incepe in 2015.

Partea slovaca a retinut cu atentie prezentarea facuta de partea romana in ceea ce priveste participarea tarii noastre la sistemul de aparare antiracheta, subliniaza un comunicat al MAE roman.

Slovacia apreciaza ca noua abordare adaptiva in etape a sistemului SUA de aparare antiracheta in Europa este mai convenabila din punct de vedere financiar, mai flexibila si mai eficienta comparativ cu variantele anterioare.

Cele doua parti au exprimat speranta ca la Summit-ul NATO de la Lisabona, din toamna acestui an, Alianta Nord Atlantica va consacra apararea antiracheta ca una dintre misiunile sale.

"Romania promoveaza o viziune echilibrata a capacitatilor de descurajare, in care toate dimensiunile - nucleara, conventionala si de aparare antiracheta - sunt complementare, astfel incat sa asigure o aparare eficienta si cuprinzatoare a NATO.

Romania isi exprima speranta ca pana la Summit-ul NATO de la Lisabona, din toamna anului 2010, Alianta va finaliza o evaluare completa, care sa faciliteze decizia politica de includere a apararii antiracheta printre misiunile Aliantei. Apararea colectiva a populatiilor, teritoriilor si fortelor noastre reprezinta scopul principal al Aliantei si ramane cea mai importanta misiune de securitate a NATO", a declarat Bogdan Aurescu cu prilejul convorbirilor cu demnitarii slovaci.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a participat vineri, la Bratislava, la consultari romano-slovace pe probleme de afaceri strategice si multilaterale.

Evenimentul a prilejuit un schimb de idei pe subiecte care vizeaza cooperarea bilaterala romano-slovaca in domeniul politico-militar, agenda politica actuala a NATO, inclusiv procesul de elaborare a Noului Concept Strategic, apararea antiracheta, angajamentul Aliantei fata de continuarea politicii "usilor deschise", operatiunile din Afganistan si Kosovo, precum si participarea Romaniei si Slovaciei la misiunile UE sub egida Politicii de Securitate si Aparare Comuna, expertiza celor doua state in domeniul protectiei refugiatilor prin Centrul de Tranzit in Regim de Urgenta de la Timisoara (primul de acest gen din lume) si, respectiv, facilitatea temporara cu acelasi obiect de la Humenne din Slovacia.

Cele doua parti au convenit ca runda de la Bratislava sa fie continuata de consultari la acelasi nivel la Bucuresti, prin operationalizarea unui mecanism de dialog strategic intre Ministerele Afacerilor Externe ale celor doua tari, informeaza MAE.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...