Rusia si-a intarit prezenta in Marea Neagra, iar NATO a luat masuri suplimentare, spune Stoltenberg dand exemplu Romania

Marti, 26 Martie 2019, ora 21:16
8768 citiri
Rusia si-a intarit prezenta in Marea Neagra, iar NATO a luat masuri suplimentare, spune Stoltenberg dand exemplu Romania
Foto: Hepta.ro

Alianta Nord-Atlantica si-a consolidat prezenta militara in zona Marii Negre, inclusiv in Romania, ca reactie la actiunile "agresive" comise de Rusia, a afirmat, in cursul vizitei in Georgia, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Marea Neagra are o importanta foarte mare pentru NATO si Georgia. Trebuie sa intelegem ca avem de-a face cu o suplimentare semnificativa a fortelor ruse in regiunea Marii Negre, mai ales dupa anexarea ilegala a regiunii Crimeea. De asemenea, vedem actiunile agresive ale Rusiei impotriva navelor ucrainene in apropierea Marii Azov, in zona Stramtorii Kerci", a declarat Jens Stoltenberg intr-o conferinta de presa sustinuta la Tbilisi impreuna cu premierul Georgiei, Mamuka Bakhtadze, cu ocazia Exercitiului militar NATO-Georgia 2019.

"Alianta Nord-Atlantica a suplimentat prezenta in zona Marii Negre si colaboram cu Georgia pentru contracararea provocarilor de securitate in zona Marii Negre. NATO are mai multe nave, o prezenta aeriana mai mare, prin misiuni de politie aeriana, de asemenea, o prezenta mai mare la nivel terestru, spre exemplu in Romania, dar si prin colaborarea cu parteneri, precum Georgia, in regiunea Marii Negre.

In acest moment, in Marea Neagra sunt doua nave NATO, una din Marea Britanie si una din Franta. Iar, in urma cu cateva zile, mai multe nave din cadrul Grupului naval NATO au participat la Exercitiul Poseidon, pentru eliminarea minelor.

Avem trei state care au litoral: Turcia, Bulgaria si Romania, care sigur ca au prezenta in zona Marii Negre. Prin urmare, exista o prezenta suplimentara a NATO in regiunea Marii Negre. Si colaboram, inclusiv cu Georgia, pentru contracararea provocarilor", a adaugat Jens Stoltenberg, conform stenogramei discursului de la Tbilisi publicat pe site-ul Aliantei Nord-Atlantice.

Exercitiul NATO-Georgia 2019 se desfasoara in perioada 18-29 martie. Jens Stoltenberg a efectuat o vizita la Tbilisi, unde s-a intalnit cu presedintele Georgiei, Salome Zourabisvili, si cu premierul Mamuka Bakhtadze.

"Secretarul general va vizita Centrul comun de antrenament NATO-Georgia alaturi de ministrul georgian al Apararii, Levan Izoria (...) ", a transmis Alianta Nord-Atlantica. Conform NATO, exercitiul reprezinta "un moment semnificativ in consolidarea cooperarii politice NATO-Georgia".

Regiunea separatista georgiana Osetia de Sud a avertizat ca va solicita asistenta Rusiei in cazul in care vor aparea "provocari" in timpul exercitiilor militare efectuate de Georgia in comun cu Alianta Nord-Atlantica. Rusia recunoaste independenta regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia.

Peste 1.500 de militari rusi efectueaza exercitii in regiunea Crimeea, a anuntat luni Ministerul Apararii de la Moscova, precizand ca au fost mobilizate sute de avioane si elicoptere militare, precum si vehicule de asalt ale Flotei ruse a Marii Negre.

Statele Unite au initiat joi, prin transferul a peste 300 de militari in Germania, o serie de teste privind noua strategie de mobilizare rapida a trupelor in Europa in scopul suplimentarii efectivelor pentru descurajarea unei posibile agresiuni a Rusiei. Peste 300 de militari americani de la Baza "Fort Bliss" din Texas au sosit joi in Germania.

In total, in Germania si Polonia urmau sa fie transferati 1.500 de militari americani, care vor participa la exercitii comune cu trupele din aceste tari, informeaza agentia Associated Press. Tancuri Abrams, vehicule blindate Bradley si alte echipamente militare americane au fost trimise in Olanda, urmand sa ajunga in Germania si Polonia.

In urma anexarii regiunii ucrainene Crimeea in 2014, Statele Unite au intensificat activitatile militare in Europa, in coordonare cu aliatii din cadrul NATO. Strategia include stationarea de batalioane multinationale in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia, sub comandamentul Marii Britanii, Canadei, Germanei si Statelor Unite.

In plus, in cadrul "initiativei privind capacitatea de reactie", Alianta Nord-Atlantica elaboreaza planuri pentru transferul a cate 30 de unitati terestre, aeriene si navale in 30 de zile pentru suplimentarea efectivelor in situatii de conflict.

In plus, NATO a anuntat infiintarea a doua comandamente militare - in Norfolk (Virginia) si in Ulm (Germania) - pentru eficientizarea transferului efectivelor militare peste Atlantic in Europa in situatii de criza.

"Abilitatea noastra de a suplimenta rapid efectivele de lupta in zonele operationale este esentiala pentru proiectarea imediata a fortelor pentru sustinerea Aliantei Nord-Atlantice", a comunicat Comandamentul european al armatei SUA.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Stoltenberg Georgia, #NATO Marea Neagra, #Romania trupe NATO , #NATO
Comentarii
Poza jelu
jelu
rank 4
Si-a adus in Crimeea Ucrainieana ocupata abuziv,toate vechiturile???
Poza MATAPSD
MATAPSD
rank 5