Rusia trage cu ochiul la exercitiul NATO din Norvegia: Un avion rusesc de patrulare a survolat o nava americana

Duminica, 04 Noiembrie 2018, ora 19:57
3390 citiri
Rusia trage cu ochiul la exercitiul NATO din Norvegia: Un avion rusesc de patrulare a survolat o nava americana
Foto: Arhiva Ziare.com

Un avion rusesc de patrulare maritima strategica si de lupta antisubmarin Tupolev-142 a survolat la o distanta foarte mica nava USS Mount Whitney in largul Norvegiei, in timp ce NATO desfasoara in regatul scandinav cel mai amplu exercitiu militar defensiv al sau de dupa incheierea Razboiului Rece.

Echipajul multinational de pe USS Mount Whitney, nava amiral la exercitiul aliat "Trident Juncture-18", isi facea tocmai o fotografie de grup pe puntea vasului, in largul Norvegiei, cand un Tupolev-142, datand din perioada sovietica, a aparut la tribord (bordul drept al navei), relateaza duminica portalul specializat pe probleme militare 45enord.ca.

"Acesta este un avion de patrulare maritima pe distante lungi", a explicat marina americana dupa acest episod, produs la 2 noiembrie, dar despre care s-a aflat abia sambata. "Nu este prima data cand vedem unul, dar este pentru prima oara cand l-am vazut cu ochiul liber", a declarat un responsabil american, referindu-se la avionul rusesc.

Potrivit Radio Svoboda, este pentru prima oara in ultimii 30 de ani cand un Tu-142 s-a apropiat la o distanta atat de mica de o nava amiral (straina).

De la inceputul exercitiului "Trident Juncture", la 25 octombrie in Norvegia, Kremlinul a incercat sa-si arate nemultumirea fata de aceste manevre, cele mai ample efectuate de Alianta Nord-Atlantica de la incheierea Razboiului rece, denuntand ca acestea au loc in apropierea frontierelor sale.

Rusia, care a catalogat acest exercitiu drept "antirusesc", a avertizat ca va exista o "riposta", iar survolul neasteptat al avionului Tu-142, utilizat si in scopuri de recunoastere, pare sa faca parte din raspunsul Moscovei.

Desi USS Mount Whitney (nava comandant a Flotei a VI-a americane din Marea Mediterana) este a treia nava cea mai veche a Marinei SUA, dupa o serie de lucrari de modernizare ea a fost dotata cu echipamente noi de telecomunicatii, ceea ce o face, probabil, deosebit de interesanta in ochii rusilor, considera unii experti.

Potrivit Ministerului Apararii rus, de fapt, doua avioane Tupolev TU-142 au efectuat un "zbor planificat" de peste 12 ore la 2 noiembrie.

"Toate zborurile aparatelor aviatiei maritime ruse sunt efectuate strict in conformitate cu regulile internationale de utilizare a spatiului aerian si nu incalca niciodata frontierele altor state", a subliniat Ministerul Apararii al Rusiei, citat sambata seara de agentia de presa RIA Novosti.

De la Suedia la Turcia si tarile baltice, mai multe state au semnalat in repetate randuri incalcarea spatiului lor aerian de catre Rusia in ultimii ani, noteaza publicatia mentionata.

Referitor la "Trident Juncture-18", Rusia a anuntat ca va efectua teste cu rachete in apele internationale ale Norvegiei in partea a doua a saptamanii, intr-o zona si la o data care se suprapun in mare parte exercitiului NATO.

"Nu am vazut nimic care sa arate ca un test de rachete sau nave, ori avioane care sa poata efectua astfel de teste", afirma Robert Aguilar, capitan pe USS Mount Whitney.

Mesajul transmis de Moscova catre NOTAM, o notificare oficiala a agentiilor guvernamentale pentru a evita o zona din motive de securitate, lasa sa se inteleaga ca tirurile rusesti urmau sa aiba loc intre 1 si 3 noiembrie.

Dar nimic nu s-a produs, intarind convingerea militarilor occidentali ca aceste proiecte au fost doar o "provocare" din partea Moscovei.

La exercitiile NATO din Norvegia, care continua pana in data de 7 noiembrie, iau parte circa 50.000 de militari, 10.000 de vehicule si peste 300 de avioane si nave. Alianta Nord-Atlantica isi testeaza capacitatea de a respinge o ofensiva lansata impotriva unui stat membru de un potential agresor.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#avion rus nava americana Norvegia, #NATO exercitii Norvegia , #NATO