Seful NATO, despre spionaj: As fi suprins ca Rusia sa nu fie activa si in Romania

Joi, 15 Mai 2014, ora 22:39
5445 citiri
Seful NATO, despre spionaj: As fi suprins ca Rusia sa nu fie activa si in Romania

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, aflat intr-o vizita oficiala la Bucuresti, a vorbit, joi, despre tensiunile din regiune provocate de Rusia.

Seful NATO s-a aratat ingrijorat de cresterea activitatii de spionaj a Rusiei in statele din zona Marii Negre, inclusiv in Romania, si a precizat, intr-un interviu acordat hotnews.ro, ca este posibil ca tara noastra sa aiba baze permanente NATO.

Rasmussen a fost intrebat daca are informatii despre cresterea spionajului rus in Romania, in contextul in care tari precum Norvegia, Suedia si Ungaria au raportat recent astfel de activitati.

"Fara indoiala ca exista o activitate crescuta a spionajului rusesc peste limitele traditionale. Vedem clar cum Rusia este, de asemenea, angajata masiv in raspindirea de dezinformari, campanii de manipulare, care includ influentarea mass-media si a ONG-urilor. Este o operatiune foarte sofisticata cu scopul de a influenta opinia publica, ca si procesul de decizie politica in statele membre NATO", a precizat acesta.

Intrebat cum comenteaza informatia aparuta in presa germana potrivit careia Bulgaria raspunde la comenzile Moscovei, Rasmussen a declarat ca nu are motive sa se indoiasca de "atasamentul Bulgariei fata de NATO sau fata de UE. Dar, in mod clar, Rusia e foarte activa si cind vine vorba de Bulgaria".

In ceea ce priveste spionajul rus in tara noastra, seful NATO a mentionat: "Nu am exemple concrete, dar as fi suprins ca Rusia sa nu fie activa si in Romania".

Baze permanente in Romania

In contextul in care autoritatile romane au cerut baze permanente NATO in tara noastra, Rasmussen a subliniat ca Alianta Nord-Atlantica analizeaza, in prezent, cum ar putea spori apararea colectiva.

"Acum evaluam ce pasi trebuie sa urmam pentru a intari si mai mult apararea colectiva. Si, bineinteles, aceasta va include si consideratii despre ceea ce noi numim desfasurarile de trupe si tehnica necesare. Dar e putin prea devreme pentru a spune exact cum si unde; fiti siguri ca nu vom ezita sa luam toate masurile necesare", a spus acesta.

"Ma astept ca la sumitul NATO din Tara Galilor, in septembrie, sa luam decizii despre masuri pe termen lung pentru a intari apararea colectiva. Apararea colectiva este scopul principal al NATO", a continuat Rasmussen.

Seful NATO avertizeaza tarile din centrul si estul Europei: Sa-si majoreze bugetul pentru aparare

Secretarul general al NATO a vorbit si despre masurile care ar putea fi luate in continuare in ceea ce priveste Romania, in contextul tensiunilor in crestere din regiune.

"Am luat deja masuri. Am trimis avioane AWACS pentru supraveghere in Polonia si Romania, ati vazut o prezenta navala mai mare in Marea Neagra. Si ar putea urma alte masuri care ar include o innoire a planurilor de aparare deja existente, dezvoltarea de noi planuri de aparare, exercitii militare avansate si, de asemenea, noi desfasurari de trupe si tehnica militara", a anuntat el.

Rasmussen a subliniat ca atitudinea Rusiei fata de Ucraina "a schimbat dramatic situatia de securitate in Europa si asta face necesar pentru noi sa actualizam planurile de aparare existente si sa cream unele noi".

Rusia nu-si retrage trupele de la granita cu Ucraina

Intrebat daca are dovezi ca Rusia isi retrage trupele militare de la granita cu Ucraina, seful NATO a replicat: "Nu. Si acesta e un raspuns clar. Nu avem nici o dovada palpabila ca Rusia isi retrage trupele. Am vazut anunturi similare dinspre Rusia in trecut si nu s-a intimplat nimic. Sintem foarte precauti cind vine vorba despre astfel de anunturi. De aceea cerem Rusiei in continuare sa-si retraga trupele".

Referitor la declaratia presedintelui Traian Basescu, potrivit careia Rusia ar planui sa ajunga pana la gurile Dunarii, seful NATO a mentionat ca "nu e nici o indoiala ca actiunile militare ilegale ale Rusiei in Ucraina au efecte dincolo de Ucraina".

"E vorba despre un obiectiv pe termen lung al Rusiei de a-si restabili o sfera de influenta in fostul spatiu sovietic. Asta include si interesul Rusiei de a prelungi conflictele din apropiere: Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia, acum si Crimeea. Rusia foloseste aceste conflicte inghetate pentru a impiedica tarile respective sa-si urmeze drumul spre integrarea in UE si NATO", a detaliat el.

Presiuni in crestere asupra Republicii Moldova

De asemenea, acesta a spus ca nu se indoieste ca Rusia va creste presiunile asupra Republicii Moldova, probabil si asupra Georgiei, "in asteptarea finalizarii acordurilor de asociere cu UE".

"Am vazut asta in trecut, o vom vedea si in viitor, pentru ca acesta e scopul Rusiei: sa impiedice aceste tari sa aiba relatii apropiate cu UE si NATO".

E oficial: Secretarul General al NATO vine la Bucuresti

Anders Fogh Rasmussen se afla, joi si vineri, intr-o vizita oficiala in Bucuresti. Acesta se intalneste cu presedintele Traian Basescu, cu premierul Victor Ponta, cu ministrul de Externe, Titus Corlatean, precum si cu ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#sef NATO Romania, #Rasmussen spionaj rus Romania, #Rasmussen baze permanente Romania , #NATO