Seful NATO: Suntem pregatiti sa aparam Romania

Joi, 02 Iulie 2015, ora 16:29
5812 citiri
Seful NATO: Suntem pregatiti sa aparam Romania
Foto: B1TV

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, la ceremonia de inaugurare a Unitatii NATO de Integrare a Fortelor amenajata la Bucuresti, ca aceasta structura va transmite un mesaj clar: "NATO este aici, este pregatit sa apere Romania si toate celelalte state aliate".

"Sunt foarte fericit ca pot vizita aceasta unitate NATO si sa vad rezultatele unor decizii pe care le-a luat toamna trecuta si sa le vad puse in practica la Bucuresti. Aceasta mica unitate este parte a unui plan mult mai mare. Sase asemenea unitati sunt amplasate in sase tari (...)

Aceasta unitate va transmite un mesaj clar: NATO este aici, NATO este pregatit sa apere Romania si toate celelalte state NATO. Radacinile NATO in Romania sunt foarte adanci si vor ramane asa", a declarat Jens Stoltenberg, la ceremonia de inaugurare a Centrului NATO de comanda la Bucuresti, pe care l-a vizitat impreuna cu presedintele Klaus Iohannis, cu ministrul Apararii, Mircea Dusa, si cu premierul interimar Gabriel Oprea.

Seful NATO, la Bucuresti: Rusia incearca sa schimbe prin forta granitele

Jens Stoltenberg a mai spus ca "NATO este mai puternica cu Romania si Romania este mai puternica in cadrul NATO".

"Aceasta solidaritate este la baza Aliantei noastre: toti pentru unul, unul pentru toti. Astazi suntem confruntati cu o provocare foarte puternica la adresa securitatii, in est si la sud. Am obtinut deja foarte multe, ne-am crescut capacitatea de raspuns si rapiditate, iar forta noastra rapida este acum operationala (...)

Ne gandim la agresiunea Rusiei si NATO trebuie sa se adaptaze la aceste amenintari, ceea ce facem acum. Forta noastra este acum operationala, am crescut numarul soldatilor la 40.000 si incercam sa dezvoltam solutii la noile amenintari. Toate actiunile au scop defensiv, dar este un raspuns transparent, prin care vrem sa garantam libertatea si democratia", a mai spus secretarul general al NATO.

Foto:Digi24

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a spus, la ceremonia de inaugurare a Centrului NATO, ca pentru pregatirea acestei structuri NATO de comanda au fost parcursi toti pasii conveniti cu Alianta, iar centrul va fi acreditat si va functiona in toamna acestui an, impreuna cu structurile altor state aliate.

Potrivit lui Dusa, investitia pentru acest centru, care a fost amenajat in doua luni, se ridica la 16 milioane de lei, iar in acesta structura vor lucra 42 de militari, din care 27 de posturi vor fi ocupate de militari romani, iar celelalte de cadre ale tarilor aliate.

"In contextul geopolitic actual avem capacitatea de a actiona in parteneriat cu aliatii nostri", a spus Dusa.

Foto:Digi24

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face joi o vizita oficiala in Romania, iar in cursul diminetii a fost primit la MApN de catre ministrul Apararii, Mircea Dusa. Ulterior, Jens Stoltenberg s-a intalnit la Guvern cu premierul interimar Gabriel Oprea, dupa care a fost primit la Palatul Cotroceni de catre presedintele Klaus Iohannis.

Foto:B1TV

Stoltenberg este secretarul general al NATO din martie 2014.

Infiintarea Unitatii de Integrare a Fortelor NATO a fost decisa prin Hotararea 32/2015, adoptata de Camera Deputatilor si Senat in 23 iunie, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), in Garnizoana Bucuresti. Organizarea, functionarea, incadrarea cu personal, administrarea, sprijinul natiunii gazda, precum si alte detalii necesare indeplinirii misiunii NFIU ROU se stabilesc prin intelegeri incheiate de catre Ministerul Apararii Nationale si autoritatile militare NATO si statele aliate participante.

Pe timpul functionarii pe teritoriul Romaniei, NFIU ROU beneficiaza de prevederile Acordului dintre statele parti la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul fortelor lor, semnat la Londra la 19 iunie 1951, si de prevederile Protocolului privind statutul comandamentelor militare internationale, infiintate in temeiul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Paris la 28 august 1952.

Dislocarea NFIU in misiuni in afara teritoriului Romaniei se executa la ordinul autoritatilor NATO abilitate.

Eveniment Quarterly Report

Ciolacu, acuzat că a provocat scandalul la Washington pentru că vrea să-l schimbe pe ambasadorul Muraru: ”Victor Ponta sau Mihai Tudose?”
Ciolacu, acuzat că a provocat scandalul la Washington pentru că vrea să-l schimbe pe ambasadorul Muraru: ”Victor Ponta sau Mihai Tudose?”
Deputatul PNL Robert Sighiartău susține că ”secretul” din spatele scandalului diplomatic de la Washington generat de Ciolacu este că premierul vrea să îl schimbe pe actualul ambasador...
Vlad Voiculescu iese la atac după acuzațiile din dosarul vaccinurilor anti-Covid: ”Nu eram informat despre contracte”
Vlad Voiculescu iese la atac după acuzațiile din dosarul vaccinurilor anti-Covid: ”Nu eram informat despre contracte”
DNA a început miercuri, 6 decembrie, audierile în ”Dosarul vaccinurilor”, în care fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă sunt...
#Stoltenberg Bucuresti centru NATO, #Iohannis Stoltenberg Bucuresti , #NATO