Summit NATO - Rasmussen, ultim apel la statele membre: cat trebuie sa investim in armata

Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 19:06
2680 citiri
Summit NATO - Rasmussen, ultim apel la statele membre: cat trebuie sa investim in armata
Foto: Ria Novosti

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a prezentat concluziile summit-ului NATO din Tara Galilor, despre care a spus ca a fost "una dintre cele mai complicate si provocatoare" reuniuni din istora Aliantei.

Rasmussen a insistat asupra faptului ca tarile membre NATO trebuie sa isi suplimenteze bugetul in domeniul Apararii si sa aloce 2% din PIB pentru securitatea cetatenilor sai, conditie pe care Romania nu o indeplineste. In 2014, bugetul alocat armatei a fost de 1,47 din PIB, respectiv 9,7 miliarde de lei.

Scandal Ponta-Basescu pe bugetul apararii

"Anexarea ilegala a Crimeii de catre Rusia, dar si extinderea violentelor si a extremismului in Nordul Africii si Orientul Mijlociu afecteaza securitatea din regiune. Alianta a facut un apel de a investi mai multi bani in domeniul apararii, am cerut celor 28 de state sa aloce procentajul potrivit din PIB, avem nevoie de acel 2% din bugetul statelor membre pentru domeniul apararii.

Acest lucru va ramane pe agenda viitoarelor summit-uri NATO, nu e o cerinta usoara si avem multe de facut, dar directia pe care o urmam acum este clara. Securitatea cetatenilor nostri este foarte importanta pentru noi si nu trebuie sa facem rabat de la acest lucru", a avertizat seful NATO.

Noi date despre centrul NATO din Romania - ce spune asistentul roman al sefului NATO

El a declarat ca Alianta va face fata "tuturor amenintarilor, de oriunde ar veni acestea", mentionand ca NATO trebuie, in viitor, sa actioneze mai rapid si mai eficient.

"Acesta este ultimul meu summit si pot spune ca a fost unul dintre cele mai complicate si provocatoare din istoria Aliantei, punem capat unei misiuni indelungate in Afganistan si trebuie sa pregatim urmatorul capitol. (...) Vrem ca fortele sa fie conectate pentru a face fata amenitarilor, vrem ca Alianta sa devina un centru de comanda pentru securitatea internationala", a completat Rasmussen.

Centru de comanda NATO in Romania

Seful NATO a declarat, anterior, ca Alianta a decis implementarea unui plan de raspuns rapid pentru intarirea apararii colective a NATO. In cadrul acestui plan, ar putea fi instalat un centru de comanda NATO si in Romania.

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5