SUA nu isi retrag trupele din Afganistan: NATO asteapta de la fiecare membru "tributul" in militari (Video)

Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 10:02
1270 citiri
SUA nu isi retrag trupele din Afganistan: NATO asteapta de la fiecare membru "tributul" in militari (Video)

Statele Unite, care tocmai au anuntat amanarea retragerii in 2016 a mai multor mii de soldati din Afganistan, asteapta acum contributiile aliatilor lor, a afirmat joi la Washington seful Pentagonului, Ashton Carter.

"Ne asteptam ca angajamentul american sa determine angajamentul altor membri" ai coalitiei NATO in Afganistan, a declarat secretarul Apararii intr-o scurta conferinta de presa, citat de AFP.

"Am demarat deja consultari cu principalii nostri aliati ca sa ne asiguram de continuarea sprijinului lor pentru aceasta misiune" in Afganistan, a spus el.

Statele Unite amana retragerea trupelor din Afganistan

La randul sau, purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook, s-a aratat increzator in ce priveste contributiile viitoare ale aliatilor pentru prezenta militara in Afganistan.

"Avem o viziune destul de buna asupra vointei altor tari de a face un pas", a declarat el.

"L-au facut si in trecut, iar multi dintre acestia si-au exprimat deja dorinta de a continua" angajamentul lor in Afganistan.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat joi ca, "in saptamanile care vor urma", Alianta va lua "decizii cheie" privind viitorul operatiunii NATO in Afganistan, "Resolute Support".

Ce spune Obama despre amanarea retragerii soldatilor straini din Afganistan

La misiunea Aliantei Nord-Atlantice in aceasta tara participa in prezent 12.500 de soldati, dintre care aproape 10.000 de americani.

Presedintele Barack Obama a anuntat joi o pauza, in 2016, in retragerea acestor soldati, prelungind o interventie militara care a debutat in urma cu 14 ani. Dupa 2016, 5.500 de soldati vor fi mentinuti in cateva baze.

Liderul administratiei americane a afirmat joi ca fortele afgane "inca nu sunt suficient de solide" pentru a asigura stabilitatea tarii. Una din promisiunile cu care Barack Obama a castigat alegerile prezidentiale din 2008 a fost ca va pune capat razboaielor din Afganistan si Irak.

Citeste si:
1 Decembrie și eșecul unității
1 Decembrie și eșecul unității
Ziua Națională este despre puterea majorității, fiindcă cei care organizează parada militară uită generozitatea fruntașilor ardeleni, care știau că Ardealul nu e doar românesc, ci și...
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca
Cine încă mai speră că șeful statului are un plan bine pregătit și se așteaptă ca, la momentul oportun, cu ajutorul baghetei magice, acesta să scoată iepurele din joben, nu face decât...