Tensiuni militare in Europa, dupa ce tari NATO au vandut armament Rusiei

Vineri, 11 Mai 2012, ora 20:12
5896 citiri
Tensiuni militare in Europa, dupa ce tari NATO au vandut armament Rusiei
Foto: rusi.org

Statele membre NATO sunt ingrijorate dupa o serie fara precedent de vanzari de arme in valoare de mai multe miliarde de dolari, catre Rusia, din partea Frantei, Germaniei si Italiei.

Organizatia se teme ca aceste tranzactii ar putea destabiliza securitatea, se arata intr-un raport congresional al Statelor Unite ale Americii, dat publicitatii joi, cu 10 zile inaintea summit-ului NATO, potrivit agentiei AFP, citata de Space War.

In raport se detaliaza vanzarile catre Rusia. Astfel, Franta a vandut patru nave de asalt Mistral, care sunt descrise drept "primele vanzari ale unor dotari ofensive militare importante de catre un membru NATO catre Rusia".

Vanzarile au inceput cu un contract intre Franta si Rusia, semnat in iunie 2011, care "a expus tensiunile din interiorul aliantei referitoare la relatiile NATO cu Rusia" si a condus la anumite ingrijorari in randul membrilor NATO din zona baltica si nu numai, in legatura cu posibile detasari de nave Mistral in Marea Baltica.

Administratia americana prezidentiala a lui Barack Obama s-a opus acestor vanzari, deoarece acestea "ar putea trimite mesajul gresit atat Rusiei cat si unor aliati din Europa Centrala si de Est".

Nava de tip Mistral este a doua ca marime din marina franceza, putand transporta, printre altele, 16 elicoptere si 13 tancuri, dar si sute de trupe si poate gazdui aproape 70 de paturi de spital.

Moscova va plati 1,47 de miliarde de dolari pentru primele doua vase, iar primul dintre acestea va fi livrat Rusiei in 2014.

La randul sau, gigantul de aparare din Germania, Rheinmetall, a semnat o intelegere cu Ministerul Apararii din Rusia, in luna noiembrie 2011, pentru a construi un centru de pregatire militara de 131 de milioane de dolari, in regiunea ruseasca Volga. Acest centru este descris de compania germana drept "cel mai avansat sistem de acest fel din lume".

Totodata, Italia a ajuns la un acord cu Ministerul Apararii din Rusia pentru vanzarea a zeci de vehicule armate produse de o subsidiara a producatorului auto Fiat.

In ciuda ingrijorarilor unor membri ai NATO ca vanzarile ar putea duce la destabilizare regionala, analistii si diplomatii cred ca vanzarile nu reprezinta o amenintare militara serioasa din partea Rusiei, oficialii celor trei tari europene considerand ca aceste vanzari ar trebui vazute ca un pas logic in parteneriatul strategic cu Rusia.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Rusia inarmare tari NATO, #tari NATO arme Rusia, #NATO ingrijorare inarmare Rusia, #Rusia tranzactie arme tari NATO , #NATO