Premierul populist al Sloveniei i-a numit pe eurparlamentari „marionetele lui Soros”

Vineri, 15 Octombrie 2021, ora 12:41
2749 citiri
Premierul populist al Sloveniei i-a numit pe eurparlamentari „marionetele lui Soros”
Premierul sloven Janez Jansa/ FOTO: slovenian-presidency.consilium.europa.eu

Premierul sloven Janez Jansa, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a postat, joi, 14 octombrie, pe Twitter, o fotografie în care apar mai mulţi europarlamentari olandezi pe care i-a calificat ca fiind "marionete" ale bogatului om de afaceri George Soros. Gestul i-a atras oprobiul omologilor europeni.

Postarea, care invocă o teorie a conspirației, a fost făcută în condițiile în care membri ai Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European se aflau în Slovenia pentru a evalua situaţia statului de drept şi libertatea mass-media. Tot pe Twitter, Jansa i-a acuzat pe europarlamentari că sunt părtinitori şi întreabă cât de des au făcut aceştia vizite unui cancelar german, unui prim-ministru olandez sau unui preşedinte francez.

Critici din partea liderilor UE

În fotografia publicată de premierul sloven Jansa, George Soros - o figură detestată de teoreticienii conspiraţiei de extremă dreapta şi de antisemiţii europeni - apărea alături de mai mulţi europarlamentari. Printre ei se afla şi Hans van Baalen, membru al partidului VVD al premierului olandez Mark Rutte, care a murit în luna aprilie la vârsta de 60 de ani.

Omologul olandez Mark Rutte l-a atacat imediat pe omologul său sloven calificând postarea ca fiind de "prost gust" pentru că invoca o teorie a conspiraţiei fără temei şi l-a convocat pe ambasadorul Sloveniei la Haga, informează AFP.

"Tweet-ul de prost gust al lui Janez Jansa despre europarlamentari. Îl condamn în termenii cei mai fermi", a scris pe Twitter Mark Rutte.

"Guvernul tocmai a transmis acelaşi sentiment ambasadorului sloven la Haga", a adăugat premierul Rutte, care a avut recent o serie de dezacorduri cu lideri din Europa Centrală.

Postarea lui Jansa pare să fi fost ştearsă în cursul serii de joi.

Cu toate acestea, prim-ministrul Sloveniei a ripostat cu o serie de tweet-uri adresate omologului său olandez, cu referire în special la asasinarea din iulie, la Amsterdam, a jurnalistului specializat în dosare penale, Peter R. De Vries.

"Ei bine, Mark, nu pierde timpul cu ambasadorii şi cu libertatea presei în Slovenia. Cu Sophie in 't Veld, protejaţi-vă jurnaliştii de crimele din stradă ", a scris Jansa.

În dispută a intervenit și președintele Parlamentului European, David Sassoli, care de asemenea a admonestat în termeni duri atitudinea prim-ministrului sloven.

„Atacurile asupra membrilor acestei instituţii sunt şi atacuri asupra cetăţenilor europeni”, a scris Sassoli pe Twitter. „Îi cerem urgent lui (Jansa) să înceteze provocările la adresa membrilor (Parlamentului European)”, a adăugat președintele PE. „O colaborare constructivă cu preşedinţia rotativă a Consiliului se poate baza numai pe încredere reciprocă şi respect”, a mai scris David Sassoli.

Nu e prima ispravă a premierului populist, admirator al fostului președinte american Donald Trump. În luna martie a avut loc un alt scandal în Parlamentul European, după ce premierul Jansa a cerut la o audiere asupra situaţiei mass-media din Slovenia să i se permită să prezinte o înregistrare video proprie. Solicitarea i-a fost respinsă şi Janez Jansa a părăsit transmisia online fără să îşi ia rămas bun.

De la preluarea, la 1 iulie, a președinției semestriale a Consiliului Uniunii Europene de către Slovenia, premierul Janez Jansa a iritat și contrariat de mai multe ori partenerii europeni cu declarațiile sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Olandei s-a oferit să cumpere sisteme Patriot de la aliați NATO ”mai ezitanți” și să le trimită în Ucraina. Mark Rutte: ”Avem banii disponibili”
Premierul Olandei s-a oferit să cumpere sisteme Patriot de la aliați NATO ”mai ezitanți” și să le trimită în Ucraina. Mark Rutte: ”Avem banii disponibili”
Prim-ministrul olandez Mark Rutte - candidatul favorit la șefia NATO, fiind susținut de majoritatea statelor Alianței - s-a oferit să cumpere sisteme de apărare aeriană Patriot de la aliați...
Echipa unui internațional român a pierdut 18 puncte și va retrograda. Legătura cu Roman Abramovic
Echipa unui internațional român a pierdut 18 puncte și va retrograda. Legătura cu Roman Abramovic
Clubul de fotbal Vitesse Arnhem a fost depunctat vineri cu 18 puncte şi va retrograda din prima ligă olandeză, în contextul în care este anchetat pentru legăturile cu oligarhul rus Roman...
#Slovenia, #premier, #Janez Jansa, #jigniri, #europarlamentari, #George Soros, #Olanda, #Mark Rutte , #Olanda