Ziare.com

Armistitiu in Ucraina: Ce face Consiliul de Securitate al ONU

Sambata, 14 Februarie 2015, ora 08:18

   

Armistitiu in Ucraina: Ce face Consiliul de Securitate al ONU
Consiliul de Securitate al ONU ar urma sa adopte duminica o rezolutie care cere "aplicarea deplina" a acordului de incetare a focului incheiat dupa negocierile desfasurate joi la Minsk, au facut cunoscut vineri surse diplomatice, potrivit AFP.

Aceasta rezolutie prezentata de Rusia aproba acordurile numite Minsk 2 si "saluta" declaratia facuta la capatul celor 16 ore de negocieri de liderii german, francez, rus si ucrainean.

Acordurile Minsk 2 prevad, printre altele, ca partile aflate in conflict se angajeaza la o incetare bilaterala a focului cu incepere de pe 15 februarie la miezul noptii, ora Kievului (sambata, ora 22.00 GMT), in regiunile Donetk si Lugansk din estul Ucrainei.

Noul document extinde zona tampon de unde trebuie retrase armele grele si insista asupra controlului frontierei de catre fortele de la Kiev si a revizuirii Constitutiei ucrainene.

Ce prevede acordul de la Minsk pentru pace in Ucraina

Potrivit proiectului de rezolutie, Consiliul de Securitate "cere tuturor partilor sa aplice pe deplin masurile (decise joi la Minsk), printre care o incetare completa a focului".

Ce sanse are armistitiul din Ucraina. Hibele acordului de la Minsk

Totodata, Consiliul "confirma deplinul sau respect pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei". El isi exprima "profunda ingrijorare" in fata violentelor din estul tarii si se declara "ferm convins ca rezolvarea situatiei din estul Ucrainei este posibila numai printr-o reglementare prin mijloace pasnice".

O zi pana la armistitiu in Ucraina: Porosenko spune ca mai e mult pana la pace

Sansele de succes ale acordurilor de la Minsk pareau, cu toate acestea, din ce in ce mai iluzorii vineri, presedintele ucrainean, Petro Porosenko, afirmand ca sunt "in mare primejdie", dupa o zi soldata cu cel putin 28 de morti in estul Ucrainei.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1455 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor