Consiliul de Securitate al ONU condamna Coreea de Nord pentru testul nuclear

Sambata, 10 Septembrie 2016, ora 08:41
2234 citiri
Consiliul de Securitate al ONU condamna Coreea de Nord pentru testul nuclear
Foto: Facebook/United Nation

Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite a condamnat ferm, vineri, Coreea de Nord pentru ultimul test nuclear.

Oficialii ONU urmeaza sa inceapa imediat discutii privind masurile adecvate de impunere a rezolutiilor ONU in aceasta privinta, transmite Reuters.

Intr-o declaratie comuna citata de AFP, toti cei 15 membri ai Consiliului - inclusiv China, cel mai important partener economic al Coreei de Nord si aliat traditional al acesteia - au indicat ca "vor incepe imediat sa elaboreze masuri adecvate, in conformitate cu articolul 41 al Cartei ONU, precum si o rezolutie a Consiliului". Articolul 41 se refera la "masuri care nu implica utilizarea fortei armate", reaminteste AFP.

Statele Unite si Japonia, urmate de Franta, s-au pronuntat pentru noi sanctiuni, mai dure, impotriva Coreei de Nord, care a efectuat vineri dimineata cel de-al cincilea sau test nuclear, de amploarea cea mai mare pana in prezent, care se pare ca ar fi produs un cutremur.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a calificat testul nord-coreean drept "o provocare" si a cerut Consiliului de Securitate sa reactioneze corespunzator.

Al patrulea test nuclear nord-coreean a avut loc in ianuarie si a fost urmat abia in martie de restrictii economice, financiare si comerciale dure adoptate de ONU. A fost nevoie de doua luni pentru ca Washingtonul si Beijingul sa ajunga la un acord asupra rezolutiei respective, observa France Presse.

China si Rusia, pozitii mai putin radicale

Vineri, ambasadorul chinez la Natiunile Unite s-a aratat foarte prudent, apreciind ca "trebuie sa ne abtinem de la orice provocare a ambelor parti". Acordul Chinei, stat membru permanent al Consiliului de Securitate, este indispensabil pentru adoptarea de noi sanctiuni sau pentru aplicarea stricta a celor in vigoare.

Aflat la Geneva, pentru negocierea unui armistitiu in Siria, cu secretarul de Stat american John Kerry, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat: "Situatia actuala arata ca diplomatii trebuie sa fie mai creativi, nu doar sa raspunda cu sanctiuni, sanctiuni si iar sanctiuni la orice agravare a situatiei".

El a adaugat, potrivit agentiei Reuters, ca "este prea devreme sa ingropam negocierile in formula de sase (Coreea de Nord, Coreea de Sud, SUA, Rusia, China si Japonia - n.red.). Trebuie sa cautam cai care sa ne permita sa le reluam".

Barack Obama, reactie ferma dupa testul nuclear din Coreea de Nord

La randul sau, Kerry a afirmat ca Statele Unite s-au aratat in repetate randuri dispuse la un dialog cu Coreea de Nord, dar Phenianul ar trebui sa accepte denuclearizarea, ceea ce pana acum a refuzat.

"Am oferit deschidere dupa deschidere dictatorului Coreei de Nord", a spus el, adaugand ca spera totusi sa se ajunga la un rezultat similar acordului nuclear cu Iranul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ONU Coreea de Nord test nuclear , #ONU